Безпека праці на польових роботах


Безпека праці на польових роботах

Сільське господарство є однією з найнебезпечніших видів діяльності. Особливо у зв’язку з неконтрольованими підривами небезпечних предметів залишених внаслідок вторгнення рф, дія вибухової хвилі та швидке переміщення уламків діють на здоров’я працівників.

Неконтрольоване використання сільськогосподарської техніки та допущення працівників на полях де проводяться сільськогосподарські роботи без обстежень та ліквідації вибухових предметів здебільшого є причиною таких нещасних випадків.

Спільними зусиллями — до безпечної праці — читайте в журналі «Охорона праці і пожежна безпека»

Відтак на території Херсонської області що не перебувають під окупацією вже травмувалися внаслідок підриву на вибухових предметах військового призначення 61 особа у тому числі 27 смертельно.

Кожен роботодавець повинен розуміти що за гонитвою заробітку, не треба забувати про безпечність виконання польових робіт, та враховувати додаткові фактори небезпеки які виникли у ході бойових дій та несуть загрозу.

 

Раніше писали: Рятувальники знайшли 1,5 тисячі вибухонебезпечних предметів в акваторіях

Будь-якому роботодавцю слід пам’ятати, що є обов’язки щодо ведення господарської діяльності та відповідальність, яка настає у разі їх невиконання.

Беручи до уваги вимоги ст. 13 Закону України від 14 жовтня 1992 року № 2694-XII «Про охорону праці», кожен роботодавець (керівник та/або власник підприємства) зобов’язаний створити на робочому місці навіть з істотними змінами умов праці безпечні умови праці. Для цього потрібно щонайменше додатково:

розробити затвердити та ввести в дію додаткові інструкції з питань охорони праці, щодо безпечної роботи на територіях де йшли або йдуть бойові дії;

провести навчання й інструктаж та перевірку знань працівникам що безпосередньо задіяні на цих роботах;

Раніше писали: Ваші дії у разі виявлення вибухонебезпечних предметів

працівникам, задіяним на роботі в дистанційному режимі, систематично проводити інструктажі (навчання) з питань охорони праці в межах використання працівником обладнання та засобів, рекомендованих або наданих роботодавцем. При виконанні дистанційної роботи роботодавець відповідальний за безпечність та належний технічний стан обладнання та засобів виробництва, що передаються працівнику для виконання дистанційної роботи;

узгоджувати дії щодо проведення сільськогосподарських робіт з військовими та місцевими адміністраціями. Допускати працівників для оброблення полів потрібно тільки після повного обстеження територій на відсутність вибухових предметів та/або повного їх знешкодження. При виявленні небезпечного предмета обов’язково звернутись до органів надзвичайних ситуацій та не допускати працівників та людей у зони знаходження небезпечного предмета та можливої зони ураження;

залучати військових та воєнні адміністрації для навчання працівників на підприємствах щодо розуміння, як саме визначити, що предмет є вибухонебезпечним, і як поводитись із предметами невідомого походження.

Раніше писали: Як убезпечити себе від вибухонебезпечних предметів

Розслідування нещасних випадків проводяться відповідно до «Порядку розслідування та обліку нещасних випадків, професійних захворювань та аварій на виробництві», затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17 квітня 2019 року № 337, з урахуванням змін, внесених постановою Кабінету Міністрів України від 20 січня 2023 року № 59.

Раніше писали: Вимоги до безпечного виконання робіт у потенційно вибухонебезпечних середовищах

Джерело: Управління Держпраці


Розроблення документів з охорони праці

Накази • розпорядження • положення • інструкції, програми
та інші документи.

Індивідуальний підхід
Стислі строки виконання
Доступна ціна

0 (800) 219-977(067) 317-58-86
E-mail: podpiska@mediapro.com.ua

Матеріали до теми