Вимоги до безпечного виконання робіт у потенційно вибухонебезпечних середовищах


Вимоги до безпечного виконання робіт у потенційно вибухонебезпечних середовищах

Роботодавець повинен забезпечити проведення спеціального навчання та перевірки знань з питань охорони праці посадових осіб та інших працівників під час прийняття на роботу та в процесі їх трудової діяльності відповідно до Типового положення про інструктажі, спеціальне навчання та перевірку знань з питань охорони праці на підприємствах, в установах та організаціях України.

Роботодавець зобов’язаний вжити технічних і організаційних заходів для запобігання вибухам у такій послідовності за пріоритетністю:

  • запобігання виникненню вибухонебезпечного середовища;
  • запобігання виникненню джерел запалювання;
  • запобігання досягненню і перевищенню нижньої концентраційної межі поширення полум’я;
  • застосування вибухозахищеного обладнання, група вибухозахисту якого має відповідати категорії імовірної вибухонебезпечної суміші за величиною БЕМЩ, а температурний клас — групі імовірної вибухонебезпечної суміші за температурою самозаймання, відповідно докласифікації вибухонебезпечних сумішей повітря з газами або з парою і відповідного вибухозахищеного обладнання.

Для запобігання виникненню вибухонебезпечного середовища необхідно:

  • застосовувати герметичне виробниче обладнання;
  • застосовувати робочу і аварійну вентиляцію;
  • відводити і видаляти вибухонебезпечні суміші та ізолювати речовини, здатні їх утворити, з урахуванням показників їх вибухонебезпечності.

Джерело: Управління Держпраці

Матеріали до теми


До Всесвітнього дня охорони праці Держпраці проведено захід з метою недопущення виробничого травматизму
Посадові особи Управління інспекційної діяльності у Волинській області спільно з медиками КП «Волинський центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф» ...