Експлуатація газового господарства


Експлуатація газового господарства

Відповідно до вимог Правил безпеки систем газопостачання, перед початком опалювального періоду та під час його проходження для забезпечення безпечної експлуатації опалювального обладнання необхідно дотримуватись певних вимог.

Зокрема, на підприємстві, де експлуатується система газопостачання власними силами, має бути:

  • створена газова служба;
  • затверджене відповідне Положення про газову службу;
  • визначено особу, відповідальну за газове господарство.

Раніше писали: Охорона праці при проведенні газонебезпечних робіт

Усі газопроводи і установки, що використовують газ, підлягають технічному обслуговуванню і ремонту у строки, зазначені в паспортах або інструкціях заводів-виробників обладнання, приладів, апаратів з урахуванням місцевих умов експлуатації.

Перевірку і прочищення газоходів і димових труб необхідно здійснювати одночасно з поточним ремонтом печей, котлів та іншого обладнання, а також після кожного випадку порушення тяги, але не рідше ніж один раз на рік (до початку опалювального сезону). Результати оформляються актом, у якому зазначається відсутність засмічення, відокремленість, герметичність, справність оголовків димоходів.

 

Раніше писали: Експлуатація дизель-генератора: потрібен дозвіл чи декларація? Пальне для нього: чи потрібен дозвіл на зберігання?

Контрольний огляд газового господарства необхідно здійснювати не рідше ніж двічі на рік. Перед ремонтом і при тривалій зупинці (понад 3 доби) установки (за винятком котлоагрегатів, що знаходяться в резерві) газопровід до неї і газопровід до пальника (при його живленні від колектора до відключення на установку) необхідно відключати від діючих газопроводів першим по ходу газу до неї запірним пристроєм із встановленням інвентарної заглушки. Зняття заглушки і пуск газу після тривалої зупинки (понад 3 доби) або ремонту установки допускається за наявності актів контрольного випробування газопроводів на герметичність, перевірки топок, газоходів, контрольно-вимірювальних приладів і систем автоматики безпеки та регулювання.

Раніше писали: Дозвіл чи декларація? Особливості на період дії воєнного стану

Не допускається використовувати приміщення, в яких прокладено газопроводи, встановлено газорегулюючі пристрої, установки, що використовують газ і запірні пристрої під склади, майстерні тощо.

Джерело: Управління Держпраці


Письмова консультація з охорони праці і пожежної безпеки

  • Потребуєте письмової відповіді на запитання?
  • Складно точно передати відповідь колегам і керівництву усно?
  • Бажаєте додати своїй точці зору експертності?

Замовляйте розгорнуту письмову консультацію

(067) 317-58-86

E-mail: podpiska@mediapro.com.ua

Матеріали до теми


Щодо організації виконання робіт підвищеної небезпеки під час воєнних (бойових) дій: рекомендації для роботодавців
Під час виконання робіт з небезпечними та шкідливими виробничими чинниками, або робіт, пов’язаних з підвищеним виробничим ризиком, нормативно – правовими ...
Поради щодо підготовки до можливих відключень електроенергії, пов’язаних із ворожими обстрілами енергоструктури
Зробіть запас питної і технічної води. На одну дорослу особу на добу потрібно 3 літри питної води (включно з рідиною, ...