Щодо правил поведінки на підприємстві, в установі, організації


Щодо правил поведінки на підприємстві, в установі, організації

ЗАПИТАННЯ

У зв’язку з набуттям чинності нової підстави для звільнення, а саме невиконання працівником правил поведінки на підприємстві, в установі, організації в частині положень, передбачених частиною другою статті 142 КЗпП, чи обов’язково затверджувати додаткові локальні положення на підприємстві, в установі, організації щодо визначення правил поведінки працівника?

 

КОМЕНТАР

Нагадаємо, що 27 вересня 2024 року набув чинності Закон України від 4 червня 2024 року № 3768-IX «Про внесення змін до Кодексу законів про працю України щодо встановлення додаткових підстав розірвання трудового договору з ініціативи роботодавця та деяких інших питань».

Так, частина перша ст. 40 КЗпП була доповнена п.14 — невиконання працівником правил поведінки на підприємстві, в установі, організації в частині положень, передбачених частиною другою статті 142 КЗпП.

 

Нова підстава для розірвання трудового договору за ініціативою роботодавця має розглядатися разом з внесеними змінами до ст. 142 КЗпП.

Отже, складовою правил внутрішнього трудового розпорядку відтепер можуть бути правила поведінки на підприємстві, в установі, організації, які містять положення, зокрема про зобов’язання працівників про нерозголошення інформації з обмеженим доступом, зокрема інформації, що становить державну чи комерційну таємницю, а також про умови роботи з конфіденційною інформацією (нова частина друга).

Телефонна консультація з охорони праці і пожежної безпеки
Для довідок: 0 (800) 219-977 • E-mail: podpiska@mediapro.com.ua

Встановлення правил поведінки на підприємствах, в установах, організаціях, що мають стратегічне значення для економіки та безпеки держави, та/або об’єктах чи операторах критичної інфраструктури є обов’язковим (частина третя ст.142 КЗпП).

Щодо правил поведінки на підприємствах, установах, організаціях, що мають стратегічне значення для економіки та безпеки держави, та/або об’єктах чи операторах критичної інфраструктури

 

Згідно з частиною третьою ст.142 КЗпП, для підприємств, установ, організацій, що мають стратегічне значення для економіки та безпеки держави, та/або об’єктах чи операторах критичної інфраструктури такі правила поведінки є обов’язковими.

Перелік об’єктів державної власності, що мають стратегічне значення для економіки та безпеки держави, затверджений однойменною постановою КМУ від 4 березня 2015 р. № 83.

Питання віднесення до об’єктів чи операторів критичної інфраструктури врегульовано Законом України від 16 листопада 2021 року № 1882-IX «Про критичну інфраструктуру».

! У разі відсутності правил поведінки на вищезазначених підприємствах, в установах, організаціях, їх прийняття є обов’язковим.

Живий журнал «Охорона праці і пожежна безпека»
Доступний 24/7 у смартфоні, на планшеті чи комп’ютері
Для довідок: 0 (800) 219-977 • E-mail: podpiska@mediapro.com.ua

Щодо правил поведінки на підприємстві, в установі, організації

На сьогодні наявність правил поведінки на підприємстві, в установі, організації, які не належать до вищезазначеної категорії підприємств/об’єктів, є необов’язковими, однак на практиці вже тривалий час використовуються ними під час здійснення своєї діяльності.

Наприклад, органи державної влади, як правило, мають правила етичної поведінки працівника, що були розроблені і затверджені виключно для працівників  цих органів.

Відповідні правила і кодекси поведінки також прийняті і тривалий час використовуються підприємствами, організаціями, установами, діяльність яких пов’язана з використанням інформації з обмеженим доступом, зокрема інформації, що становить державну чи комерційну таємницю, а також про умови роботи з конфіденційною інформацією.

Як приклад, у Правилах етичної поведінки працівників апарату Міністерства юстиції України та його територіальних органів, що затвердженні наказом Міністерства юстиції України від 21.09.2017 № 2952/5, зазначено, що до правил доброчесності належить – нерозголошення та невикористання інформації, що стала відома у зв’язку з виконанням працівниками системи Міністерства юстиції України своїх обов’язків, у тому числі після припинення своєї діяльності (крім випадків, установлених законом).

Розроблення документів з пожежної безпеки
Індивідуальний підхід • Стислі строки виконання • Доступна ціна
0 (800) 219-977 • E-mail: podpiska@mediapro.com.ua

У Правилах етичної поведінки в органах Державної податкової служби, затверджені наказом Державної податкової служби України від 02.09.2019 № 52, визначено, що працівники зобов’язані діяти доброчесно, а саме не розголошувати інформацію, що стала йому (їй) відома у зв’язку з виконанням посадових обов’язків, зокрема персональні дані фізичних осіб, конфіденційну та іншу інформацію з обмеженим доступом, режим якої встановлено Законами України «Про державну таємницю», «Про інформацію», «Про захист персональних даних» та «Про доступ до публічної інформації», крім випадків, установлених законом.

У Кодексі етики та ділової поведінки Акціонерного товариства «Державна акціонерна компанія «Автомобільні дороги України» у розділі 12.Політика конфіденційності зазначено, що «Компанія поважає право кожного працівника на конфіденційність та забезпечує виконання вимог законодавства України в сфері захисту інформації та персональних даних.

Своєю чергою кожен працівник повинен виконувати вимоги законодавства України та внутрішніх документів Компанії, які регулюють процеси доступу, використання та розголошення конфіденційної інформації.

Працівники не розголошують і не використовують в інший спосіб конфіденційну та іншу інформацію з обмеженим доступом, що стала їм відома у зв’язку з виконанням своїх повноважень та професійних обов’язків, крім випадків, встановлених законом.

 

Працівники не повинні використовувати будь-які відомості про внутрішні процеси, будь-яку інформацію, одержану в процесі виконання своїх повноважень, з метою отримання особистої вигоди чи завдання шкоди Компанії».

Розроблення документів з цивільного захисту
Індивідуальний підхід • Стислі терміни виконання • Доступна ціна
0 (800) 219-977 • E-mail: podpiska@mediapro.com.ua

Хоча розробка і затвердження правил поведінки працівника для підприємств, установ, організацій, що не мають стратегічного значення для економіки та безпеки держави, та/або об’єктах чи операторах критичної інфраструктури є необов’язковим, проте їх прийняття є доцільним з метою унормування цього питання.

(За використанням матеріалів сайту https://adu.com.ua/pro-kompaniiu/kodeks-etyky-ta-dilovoi-povedinky-kom/)
Департамент правового захисту апарату ФПУ

Джерело: Федерація професійних спілок України


Навчання з питань охорони праці

Навчання з питань охорони праці

Замовляючи послугу з навчання на сайті, кожен клієнт отримує приємний бонус — 10% знижки на передплату журналу «ОППБ» та участь у семінарах і конференціях проєкту.

Наші спеціалісти надають послуги з:

  • навчання щодо загальних питань з охорони праці;
  • спеціального навчання для перевірки знань відповідних НПАОП;
  • навчання з охорони праці посадових осіб;
  • навчання для допуску працівників до виконання робіт підвищеної небезпеки.

Тривалість навчання залежить від обраного курсу.
Для довідок: 0 (800) 219-977

Матеріали до теми


Особиста медична книжка працівника: що потрібно знати працівникам і роботодавцям
Працівники окремих професій, виробництв та організацій зобов’язані мати особисту медичну книжку. З’ясуємо, для кого саме такі вимоги визначено та що ...
Профілактика нещасних випадків: змодельовано аварійну ситуацію під час заправки транспорту зрідженим газом
На Хмельниччині фахівець Центрально-західного міжрегіонального управління Держпраці провів моделювання аварійної ситуації під час заправки автомобільного транспорту зрідженим вуглеводним газом. Посадовець ...
Про основні заходи профілактики виробничого травматизму
Основними завданнями профілактики травматизму є пропаганда безпечних умов праці, інформування працівників про їхні права й обов’язки в галузі охорони праці, ...
Безпека та захист здоров’я під час використання виробничого обладнання
Роботодавець повинен вживати необхідних заходів, щоб виробниче обладнання, яке використовується працівниками, відповідало виконуваній роботі або було належним чином пристосоване для ...