Застосування прискореної амортизації до основних засобів після проведення реконструкції


Застосування прискореної амортизації до основних засобів після проведення реконструкції

При визначенні об’єкта оподаткування податком на прибуток підприємств на період з 1 січня 2020 року до 31 грудня 2030 року платники податку на прибуток мають право під час розрахунку амортизації щодо основних засобів:

  • четвертої групи (машини та обладнання) та п’ятої групи використовувати мінімально допустимий строк амортизації, який дорівнює два роки;
  • третьої групи (передавальні пристрої) та дев’ятої групи використовувати мінімально допустимий строк амортизації, який дорівнює п’ять років.

Це відзначили податківці в ІПК від 10.08.2022 р. № 1255/ІПК/99-00-21-02-02-06.

Мінімально допустимі строки амортизації основних засобів, визначені цим пунктом, використовуються незалежно від строків амортизації, визначених у бухгалтерському обліку.

Основні засоби мають одночасно відповідати таким вимогам:

  • введені в експлуатацію платником податків в межах одного з податкових (звітних) періодів, з 1 січня 2020 року до 31 грудня 2030 року;
  • не були у використанні.

При цьому такі основні засоби повинні використовуватися у власній господарській діяльності та не можуть продаватися або надаватися в оренду іншим особам (крім платників податків, основним видом діяльності яких є послуги з надання в оренду майна).

 

При застосуванні положень цього пункту норми п. 138.3 ПКУ не застосовуються в частині нарахування амортизації відповідно до встановлених мінімально допустимих строків амортизації основних засобів та методів її нарахування.

Журнал реєстрації вступного інструктажу з питань охорони праці
Замовити 0 (800) 219-977

Платник податку на прибуток має право використовувати мінімально допустимі строки амортизації до основних засобів, введених в експлуатацію з 01 січня 2020 року за умови, що такі основні засоби не були у використанні.

Отже, для нових основних засобів, що були введені в експлуатацію з 01.01.2022 та раніше не використовувались, підприємство може застосовувати прискорену амортизацію у податковому обліку на умовах, визначених п. 431 підрозділу 4 розділу XX “Перехідні положення” ПКУ.

Радимо також ознайомитися зі статтею «Прискорена амортизація: як скористатися перевагами»

ІПК ДПС від 10.08.2022 р. № 1255/ІПК/99-00-21-02-02-06

Джерело: Бухгалтер.ua

Охорона праці і пожежна безпека. Друкований журнал. Передплата – 2025

Матеріали до теми


Про роботи піротехнічних підрозділів (станом на 18.10.2024)
Підрозділами ДСНС протягом доби здійснено 207 виїздів на ліквідацію наслідків обстрілів окупантами населених пунктів та об’єктів інфраструктури, ліквідовано 6 пожеж, ...
Держенергонагляд: теплопостачальні компанії підготувалися до опалювального
Теплопостачальні компанії виконали підготовку до опалювального сезону, до теплопостачання поступово підключаються об’єкти соціальної інфраструктури. Про це в ефірі телемарафону повідомив ...