Про психологічну підтримку на робочому місці: запобігаємо травматизму


Про психологічну підтримку на робочому місці: запобігаємо травматизму

Психологічно здорові працівники — це ознака здорового робочого середовища. Коли навчання навичкам психологічного відновлення та управління стресом вбудовані в діяльність підприємства, працівники відчувають, що їх цінують і підтримують, а це також впливає на підвищення рівня їхньої психологічної стійкості та продуктивності в умовах такої надзвичайної кризи, як війна.

Відповідно до стандарту ISO 45003:2021, психосоціальні ризики — це будь-які ризики, пов’язані з небезпеками, що виникають у процесі організації роботи внаслідок соціальних факторів та аспектів робочого середовища й можуть завдати психологічної, соціальної чи фізичної шкоди.

Читайте також: Перша психологічна допомога співробітникам у воєнний і післявоєнний час

Фактори психосоціальних ризиків — це аспекти планування або управління роботою, які збільшують ризик несприятливого впливу, що призводить до стресу, пов’язаного з роботою, посилення стресу, не пов’язаного з роботою, або впливає на здоров’я та добробут окремих працівників. Війна — це небезпека і фактор появи різних імовірних ризиків для працівників і сфери праці, що своєю чергою призводить до стресу. Тому через робоче місце лідери підприємств можуть управляти психосоціальними ризиками (як-от надмірні навантаження, суперечливі вимоги, неефективна комунікація (вертикаль/горизонталь), відсутність підтримки з боку керівництва, відсутність права працівників в ухваленні рішень, незахищеність на роботі тощо) і пом’якшувати наслідки шляхом відповідних заходів на організаційному та індивідуальному рівнях.

Для того, щоб психосоціальна підтримка була системною, відбувалася на постійній основі й мала профілактичний характер, потрібна відповідна система дій: політика і програма заходів у межах цієї політики.

 

Читайте також: Кампанія про важливість підтримки ветеранів, їхніх близьких та родин загиблих воїнів

Системна турбота про ментальне здоров’я так само важлива, як і турбота про фізичний стан людини. Це може врятувати життя, запобігти травмуванню на роботі, зберегти кадровий потенціал, підвищити мотивацію і продуктивність і бути фактором додаткової привабливості для шукачів роботи та інвесторів. Окрім цього, запровадження програми психосоціальної підтримки підсилить значення та відкриє шлях до профілактики інших психосоціальних ризиків у сфері праці.

Психосоціальна підтримка є частиною заходів, які можуть бути інтегровані в загальну політику і програму безпеки й здоров’я на роботі. Вони доповнюють профілактичну діяльність, спрямовану на усунення та контроль факторів психосоціальних ризиків. З шаблоном політики можна ознайомитися за посиланням.

Читайте також: Експериментальні проєкти у сфері надання соціальних послуг

Джерело: Управління Держпраці

Передплата 2024

Матеріали до теми


Мінекономіки погоджуватиме списки бронювання лише після перевірки у Міноборони
Постановою № 520 Кабмін 8 травня 2024 року вніс зміни до Порядку бронювання військовозобов’язаних. Зокрема, у тексті Порядку слова “Генеральний ...
Кабміном внесено зміни до Порядку бронювання військовозобов’язаних за списком
Уряд знову вніс зміни до Порядку бронювання військовозобов’язаних за списком військовозобов’язаних під час дії воєнного стану, затвердженого постановою Кабінету Міністрів ...