Гігієна праці: гострі професійні захворювання медичних працівників на COVID-19, вимоги до проведення розслідувань


Гігієна праці: гострі професійні захворювання медичних працівників на COVID-19, вимоги до проведення розслідувань

З початком осінньо-зимового сезону відмічається зростання захворюваності населення на гострі респіраторні захворювання, у тому числі на COVID-19. Медичний персонал, який надає медичну допомогу таким хворим, потрапляє у зону високого ризику інфікування на робочому місці.

Всі підтверджені випадки інфікування на COVID-19 медичних та інших працівників, які пов’язані з виконанням професійних обов’язків в умовах підвищеного ризику зараження на COVID-19, розслідуються як випадки гострого професійного захворювання, відповідно до Порядку розслідування та обліку нещасних випадків, професійних захворювань та аварій на виробництві, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17 квітня 2019 року № 337 (далі – Порядок).

Короновірусна хвороба (COVID-19), спричинена коронавірусом SARS-CoV-2, постановою Кабінету Міністрів України від 13 травня 2020 року № 394 «Про внесення зміни до переліку професійних захворювань» віднесена до професійних захворювань медичних та інших працівників, що безпосередньо зайняті у ліквідації епідемії та здійсненні заходів із запобігання поширенню гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, та лікування пацієнтів із випадками гострої респіраторної хвороби COVID-19.

Охорона праці на підприємствах в умовах пандемії COVID-19 — читайте в журналі «Охорона праці і пожежна безпека»

Статтею 22 Закону України від 14 жовтня 1992 року № 2694-ХІІ «Про охорону праці» передбачено, що роботодавець зобов’язаний організувати розслідування та вести облік нещасних випадків, професійних захворювань і аварій відповідно до положення, що затверджується Кабінетом Міністрів України за погодженням з всеукраїнськими об’єднаннями профспілок.

Встановлення діагнозу гострого професійного захворювання відбувається відповідно до Інструкції про застосування переліку професійних захворювань, затвердженої наказом Міністерства охорони здоров’я України, Академії медичних наук України, Міністерства праці та соціальної політики України від 29 грудня 2000 року № 374/68/338 зі змінами, внесеними наказом № 2911/99/738 від 29 грудня 2021 року (далі – Інструкція). Інструкцією визначено етапи реєстрації та надання повідомлень для подальшого розслідування гострих професійних захворювань, у тому числі й на COVID-19.

Інфекційна безпека підприємств України. Готовність. Виклики. Впровадження — читайте в журналі «Охорона праці і пожежна безпека»

Які випадки захворювання медичних працівників на COVID-19 підлягають розслідуванню

Діагноз професійного захворювання «гостра респіраторна хвороба COVID-19, спричинена коронавірусом SARS-CoV-2» для медичних та інших працівників, що безпосередньо зайняті у ліквідації епідемії та здійсненні заходів із запобігання поширенню COVID-19 та лікування пацієнтів із випадками COVID-19, встановлюється лікарем закладу охорони здоров’я, до якого звернувся медичний працівник за медичною допомогою, в разі наявності інформації (від медичного працівника або інших осіб), що захворювання може бути спричинене впливом факторів виробничого середовища та трудового процесу.

В такому разі, заклад охорони здоров’я, до якого по отримання медичної допомоги звернувся медичний працівник із ознаками гострого професійного захворювання, вживає заходів щодо надання екстреного повідомлення про звернення потерпілого з посиланням на нещасний випадок/гостре професійне захворювання відповідно до Порядку.

Вакцинація та інші елементи епідемічної безпеки бізнесу — читайте в журналі «Охорона праці і пожежна безпека»

Заклад охорони здоров’я зобов’язаний невідкладно передати з використанням засобів зв’язку (факс, телефонограма, електронна пошта) та протягом доби на паперовому носії екстрене повідомлення про звернення потерпілого з посиланням на нещасний випадок та/або гостре професійне захворювання (отруєння) на виробництві (у разі можливості з висновком про ступінь тяжкості травм) за формою згідно з додатком 1:

– підприємству (установі, організації), де працює потерпілий або на якому він виконував роботу;

– територіальному органові Держпраці за місцем настання нещасного випадку та/або гострого професійного захворювання (отруєння);

– територіальному органові Пенсійного фонду України за місцем настання нещасного випадку.

Розслідування гострих професійних захворювань, які не належать до категорії спеціальних розслідувань, здійснюються комісією, утвореною наказом роботодавця медичного працівника не пізніше наступного робочого дня після отримання інформації про нещасний випадок та/або гостре професійне захворювання, у тому числі, від закладу охорони здоров’я, до якого звернувся медичний працівник.

 

Строк давності для розслідування нещасних випадків та/або гострих професійних захворювань на виробництві становить три роки з дня їх настання.

Ідемо в ногу з часом! Світові тенденції та інновації у сфері ОП — читайте в журналі «Охорона праці і пожежна безпека»

Розслідування нещасного випадку та/або гострого професійного захворювання комісією підприємства (установи, організації) проводиться протягом п’яти робочих днів з дня видання наказу.

За результатами роботи комісії складається акт уніфікованої форми, передбачений Порядком, в якому обов’язково встановлюються причини та обставини виникнення професійного захворювання та зазначаються заходи щодо запобігання виникненню професійних захворювань в подальшому.

Джерело: Управління Держпраці

Передплата 2024

Матеріали до теми


Причини відмови у створенні електронного листка непрацездатності
Електронний листок непрацездатності формується на підставі медичного висновку про тимчасову непрацездатність, який створює лікар. Одразу після створення медичного висновку на ...
Що означає ідентифікація пацієнта як застрахованої особи в реєстрі застрахованих осіб?
Відповідно до пункту 2 Порядку видачі (формування) листків непрацездатності в Електронному реєстрі листків непрацездатності, затвердженого наказом Міністерства охорони здоров’я України ...