За приховування травматизму на виробництві передбачена відповідальність


За приховування травматизму на виробництві передбачена відповідальність

В Україні законодавство з охорони праці має на меті захищати працівників від травм та інших ризиків, пов’язаних з їх роботою. Однак, не завжди випадки травматизму на підприємствах є відкритими та очевидними. Часто працівники замовчують травми, щоб уникнути проблем з керівництвом або колегами. Такі випадки прихованого травматизму можуть стати серйозною загрозою для здоров’я та життя працівників, а також для ефективності підприємства в цілому.

Для недопущення випадків прихованого травматизму необхідно створити умови, за яких працівники не боятимуться повідомляти про травми та інші ризики, що пов’язані з роботою. Важливо забезпечити прозору систему звітності та реєстрації нещасних випадків, що сталися з працівниками.

 

Згідно з вимогами статті 22 «Розслідування та облік нещасних випадків, професійних захворювань і аварій» Закону України від 14 жовтня 1992 року № 2694-ХІІ «Про охорону праці» (далі — Закон № 2694), роботодавець повинен організовувати розслідування та вести облік нещасних випадків, професійних захворювань і аварій відповідно до положення, затвердженого Кабінетом Міністрів України за погодженням з всеукраїнськими об’єднаннями профспілок.

Читайте також: Дещо про прихований травматизм на виробництві

Відповідно до положень п. 8 Порядку розслідування та обліку нещасних випадків, професійних захворювань та аварій на виробництві, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17.04.2019 р. № 337, у разі отримання інформації про нещасний випадок та/або гостре професійне захворювання (отруєння) від безпосереднього керівника робіт, повідомлення від закладу охорони здоров’я, заяви потерпілого, членів його сім’ї чи уповноваженої ним особи тощо роботодавець зобов’язаний протягом однієї доби повідомити підприємствам (установам, організаціям), зазначеним в абзацах четвертому – дев’ятому цього пункту, з використанням засобів зв’язку та не пізніше наступного робочого дня надати на паперовому носії повідомлення згідно з додатком 2.

Проте є випадки, коли роботодавець приховує факт настання нещасного випадку, потерпілий від нещасного випадку або працівник, який його виявив, не повідомили безпосереднього керівника робіт та службу охорони праці підприємства (установи, організації) про нещасний випадок. У такому разі має місце факт прихованого травматизму.

 

Прихований травматизм – це відсутність своєчасного та належного інформування роботодавцем визначених нормативними документами відповідних установ та організації, зазвичай через недбалість, недостатнє навчання працівників або зіткнення інтересів між керівництвом та працівниками.

Читайте також: Причини виробничого травматизму

Слід зазначити, що приховуючи настання нещасного випадку та не проводячи розслідування нещасного випадку роботодавець порушує конституційне право працівників на належні, безпечні і здорові умови праці. Відповідно до статті 44 Закону № 2694, за порушення законів та інших нормативно-правових актів про охорону праці винні особи притягаються до дисциплінарної, адміністративної, матеріальної, кримінальної відповідальності згідно із законом. Крім цього, потерпілий, погоджуючись на приховання нещасного випадку, не лише стає співучасником злочину, а ще і позбавляє себе законного відшкодування шкоди з боку держави отриманої внаслідок настання нещасного випадку, який є страховим випадком.

Читайте також: Про попередження випадків прихованого травматизму

Джерело: Управління Держпраці


АУДИТ ОХОРОНИ ПРАЦІ — незалежна комплексна перевірка підприємства на відповідність законодавству України

Процедура аудиту необхідна насамперед керівникові компанії, щоб:

✔ знати реальний стан справ на підприємстві щодо питань з ОП;

✔ виявити слабкі сторони системи охорони праці;

✔ підготуватися до перевірки контролюючих органів;

✔ запобігти ризикам та зберегти життя і здоров’я працівників.

0 (800) 219-977(067) 317-58-86
podpiska@mediapro.com.ua

Матеріали до теми


Сонячні електростанції та шкідливий вплив магнітного поля на здоров’я людини: як подбати про безпеку своїх працівників
ТЕЗИ У чому полягає небезпека негативного впливу електромагнітного поля на організм людини Особливості роботи сонячних електростанцій та їхні джерела штучного ...