LED-освітлення для шкіл: покращуємо умови навчання


LED-освітлення для шкіл: покращуємо умови навчання

У сучасних освітніх закладах запорукою успіху є створення оптимального навчального середовища. Освітлення насправді відіграє важливу роль у формуванні правильної атмосфери та функціональності приміщень. Найпопулярнішим вибором для освітніх закладів завдяки своїй енергоефективності, універсальності та позитивному впливу на успішність учнів стало саме світлодіодне освітлення.

 

Важливість освітлення у школах

Світло у приміщенні впливає на такі чинники, як концентрація уваги, настрій та загальне самопочуття. Недостатнє чи неякісне освітлення може призвести до зниження продуктивності праці, втомленності очей та навіть вплинути на поведінку учнів. У міру того, як важливість підвищення концентрації уваги учнів стає дедалі більш очевидною для адміністрації навчальних закладів по усій країні, усе більше шкіл та університетів визнають потенціал напівпровідникового освітлення для покращення умов навчання. Завдяки постійному розвитку технологій, світлодіодні світильники стали найбільш затребуваним рішенням для підвищення концентрації уваги та залученості учнів.

Читайте також: Погане освітлення на робочому місці може призвести до неврозу

 

Переваги світлодіодного освітлення у школах

1. Підвищення уваги та концентрації

ЛЕД-освітлення має низку переваг з погляду підвищення зосередженості учнів. Згідно з дослідженням, опублікованим у згаданому журналі («Optimized Lighting Conditions Help Students Improve Performance»), вплив оптимізованих умов освітлення може призвести до поліпшення когнітивних здібностей учнів. Порівняно з традиційними лампочками розжарювання або люмінесцентними моделями, світлодіодні лампи забезпечують більш яскраве та сфокусоване світло, що полегшує читання та взаємодію з об’єктами. Дослідження показали, що напівпровідникове освітлення справді може якісно імітувати природне денне світло, що позитивно позначається на когнітивній діяльності та допомагає учням краще концентруватися у аудиторії.

2. Зниження втоми та напруження очей

Стельові світлодіодні світильники також допомагають знизити стомлюваність та напруження очей, що є поширеною проблемою, пов’язаною з поганим освітленням у класі. Крім того, американське агентство з охорони навколишнього середовища (EPA) звертає увагу на шкідливий вплив забруднюючих речовин, які містяться у деяких освітлювальних приладах. Світильники на світлодіодах, на відміну від компактних люмінесцентних ламп, не містять ртуті та інших хімікатів, що робить їх більш безпечним та здоровим рішенням для навчальних приміщень. Крім того, такі вироби здатні забезпечити природніше освітлення, близьке до денного.

Дії та правила поведінки під час пожежі — спецвипуск від журналу «Охорона праці і пожежна безпека»

3. Поліпшення загальної атмосфери

Ще однією перевагою світлодіодного освітлення у навчальних класах є покращення загальної атмосфери у приміщенні. Такі джерела світла мають широкий спектр кольорів та можуть використовуватися для створення різних настроїв і атмосфери, які сприяють підвищенню ефективності навчання. Світлодіодні лампи з холодним кольором світіння можуть виявитися особливо корисними для старших школярів, які прагнуть навмисне підвищити свою концентрацію. І навпаки – для чутливих до світла та тих, хто потребує більш спокійної та умиротворюючої обстановки, учнів підійдуть ЛЕД-лампи з теплим відтінком.

4. Енергоефективність та екологічність

Світлодіодне освітлення відоме своєю енергоефективністю та екологічністю. Прилади для шкіл та університетів дозволяють досягти економії електроенергії до 75% порівняно з традиційними системами освітлення, що згодом призводить до значного зниження витрат. Крім того, усі види напівпровідникової продукції мають більш тривалий термін служби у порівнянні з традиційними лампами розжарювання, що знижує витрати освітніх установ на обслуговування та заміну обладнання. Крім того, вироби систематично споживають набагато менше енергії, що сприяє не тільки суттєвому зниженню експлуатаційних витрат, але й зменшенню вуглецевого сліду.

Читайте також: Охорона праці і цивільний захист: у Запоріжжі до осені планують збудувати дві підземні школи

5. Інтелектуальні датчики та системи управління

Світлодіодні системи освітлення можуть бути вдосконалені за рахунок інтелектуальних систем управління, сенсорів, датчиків та реле. Це передові системи, які дозволяють швидко та просто оптимізувати енергоспоживання, скоротити обсяг технічного обслуговування та знизити витрати. Можливість регулювання яскравості, грамотне планування та датчики присутності дозволяють ефективно використовувати освітлювальні ресурси, заощаджуючи електроенергію у періоди, коли навчальні аудиторії не зайняті.

При виборі освітлення для навчального класу важливо враховувати різні рівні освітленості (люкси) у різних зонах. Наприклад, у передній частині аудиторії, біля дошки, освітлення має бути яскравішим, щоб забезпечити гарну видимість, тоді як у інших зонах можна використовувати трохи більш тьмяне освітлення, щоб зменшити вплив різкого світла на очі учнів. Для створення оптимального навчального середовища рекомендується прагнути мінімального значення 150 лк у загальних зонах аудиторії. Настінне освітлення має перевищувати 175 лк, а стельове – 200 лк. Зазначені рівні освітленості можуть бути скориговані залежно від конкретних вимог до кожного приміщення, проте підтримка їх у діапазоні від 150 до 300 лк загалом забезпечує оптимальні умови.

 

Читайте також: Мінвідновлення розробило перший проєкт повторного використання на будівництво укриття для школи

Накладні стельові LED-світильники мають численні переваги для поліпшення умов навчання у школах. Підвищуючи концентрацію уваги, знижуючи стомлюваність та напруження очей, створюючи приємну атмосферу та забезпечуючи енергоефективність, таке освітлення позитивно позначається як на учнях, так і на викладачах. Завдяки додатковим перевагам інтелектуальних датчиків та систем управління освітні установи можуть досягти значної економії коштів, одночасно забезпечуючи якість освіти, й підвищуючи не лише концентрацію уваги учнів, а й їхній настрій.

Джерело: 5 WATT

Передплата 2024

Матеріали до теми


Парламент прийняв закон, що започатковує створення системи обліку осіб, життя та здоровʼя яких зазнало шкоди внаслідок збройної агресії рф
За понад два роки повномасштабної війни, розв’язаної російською федерацією, велика кількість українців постраждали від злочинів країни-агресора. Загибель або зникнення безвісти ...
Німеччина запропонувала поділитись устаткуванням із закритих енергетичних обʼєктів
Міністр економіки та захисту клімату Німеччини Роберт Габек запропонував поділитись необхідним для України устаткування із закритих енергетичних обʼєктів Німеччини. Про ...