Атестація робочих місць за умовами праці: порядок проведення


Атестація робочих місць за умовами праці: порядок проведення

Атестація робочих місць за умовами праці – комплексна оцінка всіх факторів виробничого середовища і трудового процесу, супутніх соціально-економічних факторів, що впливають на здоров’я і працездатність працівників у процесі трудової діяльності.

 

Які документи регламентують проведення атестації робочих місць за умовами праці

Основними чинними нормативними документами, що регулюють процес проведення атестації є:

  • Порядок проведення атестації робочих місць за умовами праці, затверджений постановою КМУ від 01 серпня 1992 року № 442 (далі — Прядок № 442);
  • Методичні рекомендації для проведення атестації робочих місць за умовами праці, затверджені постановою Мінпраці від 01 вересня 1992 року № 41.

Читайте також: Щодо прав працівників, які зайняті на роботах із важкими та шкідливими умовами праці

Атестація проводиться на підприємствах і організаціях незалежно від форм власності й господарювання, де технологічний процес, використовуване обладнання, сировина та матеріали є потенційними джерелами шкідливих і небезпечних виробничих факторів, що можуть несприятливо впливати на стан здоров’я працівників, а також на їхніх нащадків як тепер, так і в майбутньому.

 

Мета атестації робочих місць за умовами праці

Основна мета атестації полягає у регулюванні відносин між роботодавцем і працівниками у галузі реалізації прав на здорові й безпечні умови праці, пільгове пенсійне забезпечення, пільги та компенсації за роботу у несприятливих умовах.

Атестація проводиться атестаційною комісією, склад і повноваження котрої визначаються у строки, передбачені колективним договором (не рідше ніж один раз на п’ять років) наказом по підприємству, організації. До складу комісії включається уповноважений представник виборного органу первинної профспілкової організації, а у разі відсутності профспілкової організації – уповноважена найманими працівниками особа.

Читайте також: Як роботодавцеві провести моніторинг щодо належних умов праці?

Атестація під час воєнного стану

Постановою КМУ від 30 червня 2023 року № 660 внесені зміни до пункту 4 Порядку № 442. Зокрема визначено, що атестація, строк проведення якої настав у період воєнного стану, за рішенням роботодавця, погодженим із профспілкою, проводиться протягом шести місяців з дня припинення чи скасування воєнного стану в Україні.

Відповідальність за своєчасне та якісне проведення атестації покладається на керівника підприємства, організації.

Гігієнічні дослідження факторів виробничого середовища і трудового процесу проводяться лабораторіями, атестованими Держпраці і МОЗ в порядку, визначеному Мінсоцполітики разом з МОЗ.

Оцінка умов праці

Оцінка умов праці під час атестації робочих місць проводиться з метою встановлення класів (ступенів) шкідливих умов праці відповідно до Державних санітарних норм та правил «Гігієнічна класифікація праці за показниками шкідливості та небезпечності факторів виробничого середовища, важкості та напруженості трудового процесу», затверджених наказом МОЗ України від 08 квітня 2014 року № 248.

Читайте також: Гігієна праці: мета проведення атестації робочих місць за умовами праці

Результати атестації використовуються для розроблення заходів щодо покращення умов праці і оздоровлення працівників та під час визначення права на пенсію за віком на пільгових умовах, для здійснення пільг і компенсацій, передбачених чинним законодавством, а також за рахунок підприємств, установ та організацій, обґрунтування пропозицій про внесення змін до списків виробництв, робіт, професій, посад і показників, зайнятість в яких дає право на пенсію за віком на пільгових умовах.

 

Матеріали атестації робочих місць є документами суворої звітності і зберігаються на підприємстві протягом 50 років.

За невчасне проведення атестації робочих місць за умовами праці передбачена відповідальність.

Атестація робочих місць за умовами праці: порядок проведення

Атестація робочих місць за умовами праці: порядок проведення

Атестація робочих місць за умовами праці: порядок проведення

Атестація робочих місць за умовами праці: порядок проведення

Джерело: Управління Держпраці


Розроблення документів з охорони праці

Накази • розпорядження • положення • інструкції, програми
та інші документи.

Індивідуальний підхід
Стислі строки виконання
Доступна ціна

0 (800) 219-977(067) 317-58-86
E-mail: podpiska@mediapro.com.ua

Матеріали до теми


Про інформаційні відвідування щодо атестації робочих місць за умовами праці
Працівниками управління інспекційної діяльності у Полтавській області здійснені інформаційні відвідування щодо атестації робочих місць за умовами праці. Посадових осіб поінформовано, ...
Про гігієну праці — фахівцям обласної стоматологічної поліклініки
Головний державний інспектор відділу з питань гігієни праці та атестації робочих місць за умовами праці Управління інспекційної діяльності у Кіровоградській ...
Щодо прав працівників, які зайняті на роботах із важкими та шкідливими умовами праці
В ході інформаційних заходів фахівцями Управління інспекційної діяльності у Полтавській області посадовим особам донесені вимоги законодавства щодо прав працівників, зайнятих ...
Чи проводиться атестація робочих місць за умовами праці під час військового стану: Держпраці
Так, атестація може проводитись (і є обов’язковою для робочих місць із наявними шкідливими виробничими факторами). Водночас, відповідно до пункту 3.4 ...