Щодо прав працівників, які зайняті на роботах із важкими та шкідливими умовами праці


Щодо прав працівників, які зайняті на роботах із важкими та шкідливими умовами праці

В ході інформаційних заходів фахівцями Управління інспекційної діяльності у Полтавській області посадовим особам донесені вимоги законодавства щодо прав працівників, зайнятих на роботах з важкими та шкідливими умовами праці на пільги і компенсації, які надаються за результатами атестації робочих місць за умовами праці.

Читайте також: Пільги для працівників, зайнятих на роботах із важкими та шкідливими умовами праці

Наголошено на такому:

  • атестація робочих місць за умовами праці проводиться на підприємствах і організаціях незалежно від форм власності й господарювання, де технологічний процес, використовуване обладнання, сировина та матеріали є потенційними джерелами шкідливих і небезпечних виробничих факторів, що можуть несприятливо впливати на стан здоров’я працюючих, а також їхніх нащадків як тепер, так і в майбутньому;
  • основна мета атестації полягає у регулюванні відносин між роботодавцем і працівниками у галузі реалізації прав на здорові й безпечні умови праці, пільгове пенсійне забезпечення, пільги та компенсації за роботу у несприятливих умовах;

Читайте також: Тривалість робочого часу під час війни: як встановлювати залежно від категорій працівників

  • відповідальність за своєчасне та якісне проведення атестації покладається на керівника підприємства, організації. Атестація передбачає виявлення на робочому місці шкідливих і небезпечних виробничих факторів та причин їх утворення;
  • гігієнічні дослідження факторів виробничого середовища і трудового процесу проводяться лабораторіями, атестованими Держпраці і МОЗ;
  • результати атестації використовуються для розроблення заходів щодо покращення умов праці і оздоровлення працівників;
  • атестація проводиться в строки, передбачені колективним договором, але не рідше ніж один раз на п’ять років, а позачергово — у разі докорінної зміни умов і характеру праці.

Ефективний моніторинг режимів опалення. Подбайте про комфорт працівників уже зараз — читайте в журналі «Охорона праці і пожежна безпека»

Звертаємо увагу на зміну до пункту 4 Порядку проведення атестації робочих місць за умовами праці, щодо строків проведення атестації в період воєнного стану.

Наголошуємо, що результати атестації робочих місць за умовами праці використовуються підприємствами й організаціями для здійснення заходів щодо покращення умов праці, встановлення пільг і компенсацій, передбачених законодавством, а також при проведенні попереднього (періодичного) медичного огляду працівників певних категорій.

Чи правомірно вимагати проведення лабораторних вимірів у водія легкового авто з метою визначення шкідливих умов праці для відбору контингенту на М/О — читайте в журналі «Охорона праці і пожежна безпека»

 

Які строки проведення атестації робочих місць за умовами праці під час воєнного стану

Атестація, строк проведення якої настав у період воєнного стану, за рішенням роботодавця, погодженим із профспілкою, проводиться протягом шести місяців з дня припинення чи скасування воєнного стану в Україні.

Джерело: Північно-Східне міжрегіональне управління Державної служби з питань праці


«Атестація робочих місць — на відповідність НПА з охорони праці + практичний кейс, як визначити на яких робочих місцях і як проводити таку атестацію, щоб уникнути штрафів»

  • про правове регулювання проведення атестації робочих місць за умовами праці;
  • як визначити які робочі місця слід атестувати за умовами праці — з чого почати та як організувати;
  • про вивчення факторів виробничого середовища і трудового процесу;
  • як складати карти технологічних процесів та обладнання (устаткування), що генерують шкідливі та небезпечні виробничі фактори й виконувати оцінку технічного стану виробничого обладнання.

Консультації та замовлення за телефоном: 0 (800) 219-977

Матеріали до теми


Як працівника допустити до робіт підвищеної небезпеки: 9 кроків
Робота підвищеної небезпеки та кримінальна відповідальність Алгоритм допуску працівника до роботи підвищеної небезпеки Зразки документів для організації безпечної роботи   ...
Безпека та здоров’я працівників, які працюють у вибухонебезпечних середовищах
У сучасному промисловому світі працівники, зайняті у вибухонебезпечних середовищах, стикаються з унікальними викликами, пов’язаними з безпекою та здоров’ям. Ці середовища, ...