«Захворів – сиди вдома»!


«Захворів – сиди вдома»!

Держпраці нагадує про неухильність дотримання рекомендацій щодо запобігання поширення гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2.

Відповідальне ставлення працівників та роботодавців до власного здоров’я та здоров’я оточуючих.

Основна теза: захворів — сиди дома.

Керівнику потрібно забезпечити недопущення перебування на робочому місці працівників із симптомами гострої респіраторного захворювання: кашель, нежить, загальна слабкість, підвищеної температури тіла та приділити особливу увагу осіб, що повернулися з відпустки.

Як визначити на початкових стадіях коронавірус?

Найпоширенішими симптомами є головний біль, кашель, лихоманка та утруднене дихання, в деяких випадках — діарея або кон’юнктивіт, відсутність смаку та нюху.

Важливо! Вчасне діагностування. Так як за симптомами коронавірус нічим не відрізняється від інших вірусних хвороб особливо, якщо ви протягом останніх 14 днів (до виникнення зазначених симптом) контактували із особою, в якої був підтверджено лабораторним методом COVID-19, важливо відразу попередити свого сімейного лікаря.

Перебіг хвороби залежить від імунітету людини.

Вразливою групою є люди похилого віку та люди із хронічними хворобами і слабким імунітетом. Вони більш схильні до розвитку важких ускладнень захворювання. Особливо вразливою групою є медичні працівники.

Як убезпечити себе від зараження COVID-19?

Переважає контактний шлях, коли вірус потрапляє на слизові оболонки носа, очей через руки або інші предмети (хустинку, рукавиці) після доторкання до поручнів, ручок дверей тощо.

Вірус не циркулює у повітрі. Він не здатний переміщатись на далекі відстані, тому відстань — це гарантія безпеки (1,5–2 м).

Уникайте великих скупчень людей.

Якщо ви захворіли, залишайтесь вдома і зверніться до сімейного лікаря.

Використовуйте захисну маску:

  • Обов’язково — якщо захворіли і маєте респіраторні симптоми (кашель, нежить і т. п.).
  • Якщо перебуваєте у місцях великого скупчення людей — з метою додаткового захисту.

Окрім того маску (респіратор) потрібно використовувати правильно:

  • вона має покривати ніс і рот;
  • вона має прилягати щільно, без відступів по краям;
  • захисну маску потрібно міняти, щойно вона стане вологою або через чотири години;
  • не чіпайте зовнішню частину маски руками, а якщо доторкнулись, помийте руки з милом чи обробіть спиртовмісним антисептиком (вміст спирту має бути 60–80%);
  • не використовуйте маску повторно.

Джерело: Управління Держпраці

Матеріали до теми


Психоемоційне здоров’я: як боротися із професійним вигоранням медичних працівників
Професійне вигорання — це стан психічного та фізичного виснаження, який виникає внаслідок тривалого стресу, перевантаження та невдоволеності на роботі. Це ...