Причини виробничого травматизму


Причини виробничого травматизму

Під виробничою травмою розуміють ушкодження, яке виникло в працівників чи службовців при виконанні роботи на території виробничого підприємства чи установи і спричинило порушення цілісності тканини або функції органа чи організму в цілому.

Види виробничих травм

Розрізняють такі види виробничих травм

механічні – від рухомих частин машин, ручного інструмента, падаючих предметів тощо;

термічні – від прямого контакту з парою, гарячою рідиною, полум’ям, розплавленим металом;

хімічні – від концентрованих хімічних речовин (кислот, лугів);

електричні – від контакту з електричним струмом, обриву проводів тощо.

Раніше писали: Про виробничий травматизм у Чернівецькій області за 6 місяців 2023 року

Три групи причин виробничого травматизму

Єдиної класифікації причин виробничого травматизму не існує. При цьому розрізняють три групи причин виробничого травматизму: технічні, організаційні та санітарно-гігієнічні.

  1. До технічних причин відносять недосконалість конструкцій машин і устаткування, самого технологічного процесу, несправність верстатів, машин, ручного інструменту, відсутність чи недосконалість захисної техніки, устаткування.
  2. До організаційних причин – неправильну організацію трудового процесу, застосування небезпечних методів праці, недотримання правил техніки безпеки, відсутність Індивідуальних засобів захисту.
  3. Серед санітарно-гігієнічних причин виділяють порушення санітарно-гігієнічного режиму на виробництві, погане освітлення, високу температуру та вологість повітря чи надмірно низьку температуру, виробничий пил, високу концентрацію токсичних речовин у повітрі, забрудненість приміщення, сильний шум тощо.

Раніше писали: Про попередження випадків прихованого травматизму

Виробничий травматизм умовно можна поділити на дві групи — промисловий та сільськогосподарський, — оскільки за умовами виникнення, характером та локалізацією, а основне — наданням медичної допомоги та заходами щодо попередження травматизму вони суттєво відрізняються.

 

Промисловий травматизм – це пошкодження, різні за характером, що були отримані на виробництві. До основних заходів щодо боротьби з травматизмом належать:

– контроль за обладнанням, інструментами, за достатнім огородженням частин, що рухаються;

– покращення природного та штучного освітлення;

– систематичний нагляд за дотриманням правил техніки безпеки;

Розроблення документів з охорони праці
Для довідок: (067) 317-58-86

– забезпечення всіх робітників засобами індивідуального захисту і контроль за їх використанням під час роботи;

– проведення заходів щодо боротьби з втомлюваністю, покращення зовнішнього виробничого середовища, раціоналізація режиму праці та відпочинку.

Читайте також: Щодо попередження випадків прихованого травматизму

Механізація сільськогосподарського виробництва, зростання культури трудівників села, заходи з охорони праці значно знижують травматизм у сільськогосподарському виробництві.

Найважчі травми спостерігаються у тваринницьких і бурякосійних господарствах, які мають низький рівень механізації, порівняно з іншими господарствами.

Найбільше травмуються особи, зайняті на польових роботах (у рільництві). Основним запобіжним заходом проти травматизму на тракторах є заміна ручного запуску механічним. Своєчасний ремонт, регулювання та усунення неполадок також може бути профілактикою травматизму.

Засоби індивідуального захисту — завітайте в магазин проєкту «Охорона праці і пожежна безпека»

Щоб запобігти травматизму в тваринництві, обслуговуючий персонал повинен вивчити звички і поведінку тварин та обережно з ними поводитися.

Журнал реєстрації вступного інструктажу з питань охорони праці
Замовити: 0 (800) 219-977

Джерело: Управління Держпраці


ДОМЕДИЧНА ДОПОМОГА: як зберегти життя/здоров’я потерпілого + практичний кейс про правила в умовах бойових дій

Спецвипуск № 1, 2023

  • Як діяти в разі виникнення забоїв, переломів, кровотеч, опіків, уражень електричним струмом
  • Як допомогти пораненим під час збройних протистоянь та транспортуванні їх в укриття
  • Багато іншого про дії при виникненні загрозливих станів для життя

Замовити

(067) 317-58-86

Матеріали до теми


Техніка безпеки під час виконання робіт із застосуванням драбин
Головним документом, який встановлює вимоги щодо техніки безпеки під час виконання робіт із застосуванням драбин, є НПАОП 0.00-1.71-13 «Правила охорони ...
Вимоги безпеки під час експлуатації парових стерилізаторів
Стерилізатор — апарат для стерилізації медичних виробів водяним насиченим паром під тиском. Експлуатувати стерилізатор дозволено протягом робочої зміни згідно з ...
Безпека під час експлуатації навантажувачів
Вимоги безпеки під час експлуатації навантажувачів визначені нормативно-правовим актом НПАОП 0.00-1.83-18 «Правила охорони праці під час експлуатації навантажувачів». Реєстрація, перереєстрація, ...