Дещо про прихований травматизм на виробництві


Дещо про прихований травматизм на виробництві

Стаття 3 Конституції України передбачає:

«Людина, її життя і здоров’я, честь і гідність, недоторканність і безпека визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю. Права і свободи людини та їх гарантії визначають зміст і спрямованість діяльності держави. Держава відповідає перед людиною за свою діяльність. Утвердження і забезпечення прав і свобод людини є головним обов’язком держави».

Статтею 4 Закону України від 14 жовтня 1992 року № 2694-XII «Про охорону праці» (далі — Закон № 2694) законодавчо закріплена державна політика в галузі охорони праці, яка передбачає, що вона спрямована на створення належних, безпечних і здорових умов праці, запобігання нещасним випадкам та професійним захворюванням та базується на принципах пріоритету життя і здоров’я працівників, повної відповідальності роботодавця за створення належних, безпечних і здорових умов праці; соціального захисту працівників, повного відшкодування шкоди особам, які потерпіли від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань.

Читайте також: Причини виробничого травматизму

Статтею 30 Закону України від 23 вересня 1999 року № 1105-XIV «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» передбачено, що факт нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання розслідується в порядку, затвердженому Кабінетом Міністрів України, а підставою для оплати потерпілому витрат на проведення професійної реабілітації, оплати соціальних послуг, а також для здійснення страхових виплат є акт розслідування нещасного випадку або акт розслідування професійного захворювання (отруєння) за встановленими формами.

Відповідно до статті 22 Закону № 2694, роботодавець повинен організовувати розслідування та вести облік нещасних випадків, професійних захворювань і аварій відповідно до «Порядку розслідування та обліку нещасних випадків, професійних захворювань та аварій на виробництві», затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17 квітня 2019 року  № 337, згідно з вимогами пункту 8 якого, роботодавець у разі отримання інформації про нещасний випадок протягом встановленого терміну має повідомити відповідні підприємства (установи, організації), зазначені у цьому пункті, та надати повідомлення про нещасний випадок за встановленою формою.

Читайте також: Про попередження випадків прихованого травматизму

Однак є випадки, коли роботодавець приховує факт настання нещасного випадку. У такому разі має місце факт прихованого травматизму.

Прихований травматизм – це відсутність своєчасного та належного інформування роботодавцем визначених нормативними документами відповідних установ та організації.

До прихованого травматизму також відносяться випадки, коли сам потерпілий від нещасного випадку або працівник, який його виявив, не повідомили безпосереднього керівника робіт та службу охорони праці підприємства (установи, організації) про нещасний випадок. Це може бути статися з кількох причин і зокрема через недбалість, недостатнє навчання працівників або зіткнення інтересів між керівництвом та працівниками.

 

Читайте також: Ефективні способи профілактики прихованого виробничого травматизму

Слід зазначити, що приховуючи настання нещасного випадку та не проводячи розслідування нещасного випадку роботодавець порушує конституційне право працівників на належні, безпечні і здорові умови праці. Цим самим він порушує закони та інші нормативно-правові акти про охорону праці та повинній бути притягнутим до дисциплінарної, адміністративної, матеріальної або кримінальної відповідальності згідно із законом.

Водночас потерпілий погоджуючись на приховання нещасного випадку не лише стає співучасником злочину, а ще й позбавляє себе законного відшкодування шкоди з боку держави, отриманої внаслідок настання нещасного випадку, який є страховим випадком.

Засоби індивідуального захисту — завітайте в магазин проєкту «Охорона праці і пожежна безпека»

Читайте також:

Джерело: Управління Держпраці


АУДИТ ОХОРОНИ ПРАЦІ — незалежна комплексна перевірка підприємства на відповідність законодавству України

Процедура аудиту необхідна насамперед керівникові компанії, щоб:

✔ знати реальний стан справ на підприємстві щодо питань з ОП;

✔ виявити слабкі сторони системи охорони праці;

✔ підготуватися до перевірки контролюючих органів;

✔ запобігти ризикам та зберегти життя і здоров’я працівників.

0 (800) 219-977(067) 317-58-86
podpiska@mediapro.com.ua

Матеріали до теми


Сонячні електростанції та шкідливий вплив магнітного поля на здоров’я людини: як подбати про безпеку своїх працівників
ТЕЗИ У чому полягає небезпека негативного впливу електромагнітного поля на організм людини Особливості роботи сонячних електростанцій та їхні джерела штучного ...
Безпечне виконання робіт у замкнутому просторі: методичні рекомендації
Кількість нещасних випадків на виробництві, на жаль, доволі велика. Досі жодне суспільство в світі остаточно не вирішило проблему виробничого травматизму. ...