Про попередження випадків прихованого травматизму


Про попередження випадків прихованого травматизму

Нещасний випадок — це обмежена в часі подія або раптовий вплив на працівника небезпечного виробничого фактора чи середовища, що сталися у процесі виконання ним трудових обов’язків або в дорозі (на транспортному засобі підприємства чи за дорученням роботодавця), внаслідок яких заподіяно шкоду здоров’ю, зокрема від одержання поранення, травми, зокрема внаслідок тілесних ушкоджень, гострого професійного захворювання (отруєння) та інших отруєнь, одержання сонячного або теплового удару, опіку, обмороження, а також у разі утоплення, ураження електричним струмом, блискавкою та іонізуючим випромінюванням, одержання інших ушкоджень внаслідок аварії, пожежі, стихійного лиха (землетрусу, зсуву, повені, урагану тощо), контакту з представниками тваринного та рослинного світу, які призвели до втрати працівником працездатності на один робочий день чи більше або до необхідності переведення його на іншу (легшу) роботу не менш як на один робочий день, зникнення тощо.

Як системна профілактика виробничого травматизму збереже ваше здоров’я та кошти — читайте в журналі «Охорона праці і пожежна безпека»

Прихованим нещасним випадком на виробництві вважається той, про який роботодавець, потерпілий або працівник, який його виявив, не повідомив у встановлений строк відповідним органам та установам, та/або нещасний випадок, розслідування якого не проведено.

Відповідно до статті 22 Закону України від 14 жовтня 1992 року № 2694-XII «Про охорону праці» (далі – Закон), роботодавець повинен організовувати розслідування та вести облік нещасних випадків, професійних захворювань і аварій.

За підсумками розслідування нещасного випадку, професійного захворювання або аварії роботодавець складає акт за встановленою формою, один примірник якого він зобов’язаний видати потерпілому або іншій заінтересованій особі не пізніше трьох днів з моменту закінчення розслідування.

Приховуючи настання нещасного випадку, не проводячи розслідування нещасного випадку створюється загроза повторення нещасного випадку. Таким чином роботодавець наражає своїх працівників на небезпеку на робочому місті, чим порушує їх конституційне право на належні, безпечні і здорові умови праці.

Запобігаємо травматизму Як правильно підібрати захисні огородження? — читайте в журналі «Охорона праці і пожежна безпека»

Погоджуючись на приховування нещасного випадку потерпілий не лише стає співучасником злочину, ще і позбавляє себе можливості отримання оплати витрат на проведення професійної реабілітації, оплати соціальних послуг, а також страхових виплат.

Також не слід забувати що, відповідно до статті 44 Закону, за порушення законів та інших нормативно-правових актів про охорону праці, винні особи притягаються до дисциплінарної, адміністративної, матеріальної, кримінальної відповідальності згідно із законом і це стосується не лише роботодавця але і працівника.

Читайте також:

Джерело: Управління Держпраці


Живий журнал «Охорона праці і пожежна безпека»

Доступний 24/7 у смартфоні, на планшеті чи комп’ютері

  • зразки документів
  • моніторинг законодавства
  • роз’яснення
  • відповіді на запитання
  • досвід провідних компаній

Презентаційний номер: e.oppb.com.ua
0 (800) 219-977

Матеріали до теми


Вимоги безпеки під час підготовки до опалювального сезону в навчальних закладах
Для попередження виробничого травматизму під час експлуатації обладнання, що працює під тиском, слід дотримуватися певних правил. Насамперед слід керуватися основними ...
Охорона праці і промислова безпека під час роботи в хімічних лабораторіях: інфографіка
Від редакції «Охорона праці і пожежна безпека»: Токсичні речовини можуть потрапити в організм постраждалих через: 1) шлунково-кишковий тракт: при вживанні їжі ...
Порядок дій в разі настання аварійної ситуації: тренінг від Держпраці
Посадовці Центрально-Західного міжрегіонального управління Держпраці провели тренінг для представників аварійної та диспетчерської служби одного із підприємств Хмельниччини. Під час заходу ...
Дискусійні питання щодо проведення інструктажів з питань охорони праці
Порядок проведення інструктажів з питань охорони праці на робочому місці визначає «Типове положення про порядок проведення навчання і перевірки знань з ...