...

Вимоги безпеки під час роботи бурових верстатів


Вимоги безпеки під час роботи бурових верстатів

Буровий верстат — це безпосередньо машина, призначена для буріння свердловин, яка здійснює обертання породоруйнівного інструменту, спуск у свердловину і підйом бурового снаряда та інші функції.

  • Буровий верстат необхідно встановлювати на спланованому майданчику уступу поза призмою обвалення, а під час буріння першого ряду розташовувати так, щоб гусениці верстата знаходились від бровки уступу на відстані не менше ніж 2 м, а його повздовжня вісь була перпендикулярна до бровки уступу.
    Під домкрати верстатів не дозволяється підкладати шматки руди та породи.
    Під час установлення бурових верстатів шарошкового буріння на перший ряд свердловин керування ними необхідно здійснювати дистанційно.
     
  • Переміщувати буровий верстат з піднятою щоглою по уступу дозволяється по спланованій горизонтальній площадці і тільки в межах блоку, що обурюється.
    У разі переміщення верстата під ЛЕП щоглу необхідно опустити.
    Під час перегону бурових верстатів щоглу необхідно опустити, буровий інструмент зняти або надійно закріпити.
    Під час переміщення верстата машиніст повинен керувати ним з переносного пульта і перебувати з боку верстата. Не дозволяється перебувати працівникам на шляху переміщення верстата.
     
  • Шнеки у верстатів обертального буріння з немеханізованим монтажем та демонтажем бурового ставу і очисткою устя свердловин повинні мати огородження, зблоковані з подачею електроживлення на двигун обертального пристрою.
     
  • Не дозволяється працювати на верстатах обертального та шарошкового буріння з несправними обмежувачами перепідйому бурового снаряда, а також якщо несправні гальма лебідки і система пилопридушення.
     
  • Під час застосування канатних замків, що самі обертаються, напрямки скрутки пасма каната і нарізки різьбових з’єднань бурового інструменту повинні бути протилежними.
     
  • Підйомний канат бурового верстата повинен мати п’ятикратний запас міцності на максимальне навантаження. При виборі каната необхідно керуватися заводським сертифікатом. Не менше одного разу на тиждень повинен проводитися зовнішній огляд каната машиністом бурового верстата.

Заміна каната бурового верстата здійснюється у таких випадках:

  • обрив чотирьох і більше дротин на довжині ділянки каната, рівній трьом його діаметрам;
  • обрив шести і більше дротин на довжині ділянки каната, рівній шести його діаметрам;
  • обрив шістнадцяти і більше дротин на довжині ділянки каната, рівній тридцяти його діаметрам;
  • у разі обриву серцевини каната.

Виступаючі кінці обірваних дротин необхідно обрізати.

Джерело: Управління Держпраці

Матеріали до теми


Про безпеку праці під час експлуатації посудин під тиском
Правила поширюються на суб’єктів господарювання незалежно від форм власності та організаційно-правових форм, що займаються монтажем, демонтажем, експлуатацією, модифікацією, перевіркою технічного ...
У Житомирі провели роз’яснювальну роботу щодо безпечної експлуатації дитячих атракціонів
Інспектор Центрально-Західного міжрегіонального управління Держпраці провів інформаційно-роз’яснювальний захід з метою запобігання нещасним випадкам під час експлуатації дитячих атракціонів (об’єктів підвищеної ...