Важливі моменти під час встановлення генератора


Важливі моменти під час встановлення генератора

Генератори забезпечують надійне електроживлення, яке фактично обмежується лише запасом палива для роботи пристрою. Подібну техніку часто використовують у аварійних випадках, за несприятливих погодних умов або у віддалених районах з ненадійною електричною мережею. Найважливішим для нас є те, що на виході власник генератора отримує не якийсь низький вольтаж, а мережеві 220 В, від яких можна без проблем живити побутові прилади: починаючи з люстр та закінчуючи обігрівачами.

 

Правильний підхід до роботи з генератором

Крок 1: Вибір відповідного типу генератора

Перед початком процесу підключення генератора потрібно взагалі обрати та придбати відповідний тип. Існує кілька базових різновидів: бензинові, дизельні, газові, інвертори, сонячні генератори. Вибір буде залежати від ваших потреб, бюджету та доступності палива. Кожен тип генератора має свої переваги та недоліки, тому проведіть ретельне дослідження, підбираючи найбільш підходящий варіант для своєї ситуації. Наприклад, бензин, дизель і газ можна дістати на заправці, але їхня вартість та питома витрата різняться.

Фахівці стверджують, що для людей, які планують помірне та рівномірне споживання енергії, підійде бензинова модель, а для тих, хто любить вмикати відразу усі світильники у будинку та одночасно потужний пилосос, більше підійде дизельна модифікація. Газові генератори – проміжне, компромісне рішення, яке зазвичай немає ані особливо виражених прибічників, ані затятих противників. Інверторні газ-бензинові та дизельні генератори – це більш сучасна та «розумна» модифікація тих самих концепцій. Вони працюють трохи економніше та гнучкіше підлаштовуються під реальне споживання енергії. Сьогодні їх заслужено хвалять споживачі, але таке рішення не усім по кишені. Моделі із сонячними батареями майже завжди мають друге, альтернативне джерело енергії, тому що на фотовольтаїку не завжди можна розраховувати. Швидше, такі фотоелементи слід сприймати як дуже корисну, але виключно додаткову опцію.

Читайте також: Як правильно і безпечно користуватися генератором: поради рятувальників

Крок 2: Розташування генератора

Наступним важливим кроком є вибір оптимального місця розміщення генератора. Він повинен бути встановлений на відкритому повітрі, далеко від вентиляційних отворів та вікон вашого будинку. Переконайтеся, що обране місце забезпечує безпечну зону та доступ повітря до пристрою. Крім того, навколо генератора має бути якийсь простір, що забезпечує вже вам зручний доступ для обслуговування та заправки паливом. До того ж, відразу ж подумайте про шум, який буде створювати генератор у процесі роботи. Постарайтеся обрати місце, де шумове навантаження мінімально впливатиме як на вас, так і на ваших сусідів.

Необхідно наголосити: у багатоквартирних будинках застосовувати генератори забороняється! Навіть якщо у вас не зашитий балкон, і на перший погляд здається, що описані вище умови дотримуються, експлуатувати такий тип пристроїв можна тільки на землі. Жителям перших поверхів у цьому сенсі, звичайно, простіше за усіх, а мешканці других-третіх ще можуть іноді ризикнути і, за домовленістю із сусідами знизу, поставити генератор під вікнами, протягнувши до себе подовжувач. Разом з тим, подібна витівка є небезпечною.

По-перше, ризик, що зайві з’єднання на шляху струму призведуть до аварії, є достатньо високим. А по-друге, жителі поверхів вище за перший ніяк не можуть забезпечити належний контроль за роботою генератора. У разі непередбаченої ситуації вони спочатку довго будуть про неї не обізнані, а потім витратить деякий час, щоб дістатися до пристрою. наражаючи на загрозу усю багатоповерхівку. Тому за технічними нормами генератори можна експлуатувати тільки у приватних домогосподарствах, на дачі, біля магазину або торгового кіоску.

Читайте також: Безпечна експлуатація бензинових генераторів

Крок 3: Підготовка електричної панелі

Перед підключенням генератора до електрощита необхідно підготувати електричну панель. У більшості випадків такі дії пов’язані зі встановленням ввідного автоматичного вимикача на три позиції, який дозволяє перемикати електроенергію між генератором та основною електромережею. Середнє становище у ньому – «відключено», а крайні – вибір одного з двох джерел живлення. Тільки таке конструктивне рішення здатне забезпечити безпечне перемикання режимів. Пам’ятайте, що будь-які роботи з електрикою вимагають певних навичок та знань, тому у разі сумнівів краще одразу звернутися до професіоналів, щоб усі необхідні маніпуляції вони виконали самі.

 

Крок 4: Підключення генератора до електромережі

Після встановлення перемикача, по суті поєднаного із захисною автоматикою, ви можете розпочати підключення генератора до електромережі. Найчастіше з’єднання генератора з електрощитом здійснюється за допомогою спеціального кабелю або дроту. Усі інструкції щодо повної послідовності дій зазвичай детально описані у супровідній документації до генератора. Також багато виробників допомагають ні про що не забути, розміщуючи на корпусі пристрою наклейки з описом або спрощеним схематичним зображенням дій користувача. Важливо виконувати усе, що передбачив виробник, та дотримуватись типових правил безпеки під час проведення електричних робіт. Попрактикувавшись декілька разів, ви зможете не просто запам’ятати послідовність підключення та запуску усіх вузлів генератора, але й розберетеся у тому, що саме робите на кожному етапі.

Читайте також: Безпечне використання дизель-генераторів: на Одещині проведено технічну консультацію

Крок 5: Перевірка та тестування системи

Хоча б після завершення самого першого підключення генератора до будинку рекомендується здійснити перевірку та тестування отриманої системи. Переконайтеся, що автоматичний вимикач працює належним чином, перемикаючи електроенергію між генератором та основною лінією. Також перевірте, щоб усі електричні ланцюги були зібрані надійно та безпечно. Проведіть тестовий запуск генератора, щоб переконатися, що він працює справно і дійсно здатен забезпечити необхідну потужність на виході. Щоб не сумніватися, чи вистачить продуктивності пристрою, завжди використовуйте напівпровідникове освітлення. Будь-яка світлодіодна лампа світить анітрохи не гірше за модель розжарювання (а часто навіть краще), але споживає при цьому на 85-90 % менше електроенергії. Споживану потужність побутових приладів тим же прийомом, звичайно, не скоротити, але загальне навантаження на систему можна дуже суттєво зменшити саме за рахунок оптимізації освітлення.

Джерело: 5watt.ua

Акція Оплачуй 9 міс - отримуй 12

Матеріали до теми


Поради щодо підготовки до можливих відключень електроенергії, пов’язаних із ворожими обстрілами енергоструктури
Зробіть запас питної і технічної води. На одну дорослу особу на добу потрібно 3 літри питної води (включно з рідиною, ...