Безпечне використання дизель-генераторів: на Одещині проведено технічну консультацію


Безпечне використання дизель-генераторів: на Одещині проведено технічну консультацію

З метою забезпечення зниження рівня виробничого травматизму головний державний інспектор Південного міжрегіонального управління Державної служби з питань праці Владіслав Трофімов провів технічну консультацію на робочих місцях з працівниками концерну «Веселка».

Під час зимового періоду за відсутності світла на підприємствах, в організаціях та установах активно використовують генератори як джерела резервного електропостачання. Тому інспектор Держпраці звернув увагу на ризики і наслідки використання дизель-генераторів.

Інспектор повідомив, що генератор необхідно розміщувати на рівному надійному майданчику ззовні будівлі (бажано під навісом) або в окремому технічному просторому приміщенні з працюючою вентиляцією і можливістю провітрювання.

Читайте також: Безпека під час експлуатації пересувних та стаціонарних електрогенераторів

Відстань від генератора до суміжних об’єктів (будівель, стін з вікнами, автомобілів тощо) має складати мінімум 6 метрів. Допускається встановлення електрогенератора біля суцільних негорючих стін (без вікон) на відстані не менше 1 метра.

Будь-яке пошкодження електричних провідників або обладнання слід усувати негайно. Під’єднання повинен здійснювати кваліфікований електрик.

Слід перевірити технічні характеристики, специфікацію і потужність цієї моделі генератора й перед підключенням одягнути сухий захисний одяг (гумові рукавички, взуття на гумовій підошві, бажано – засоби захисту органів зору та слуху).

У процесі варто використовувати подовжувачі й кабелі високої якості, без пошкоджень і порізів. На вилках електроприладів має бути заземлюючий контакт.

Читайте також: Про особливості зберігання та реалізації дизпалива для генераторів

Електричні елементи генератора слід заземлити.

Під час роботи електрогенератора контролюйте його технічний стан. У разі виявлення підтікань палива, мастила або сторонніх звуків, що свідчать про його несправність, негайно вимкніть і знеструмте його.

Під час використання генераторів забороняється:

– вносити зміни в конструкцію генератора;

– розміщувати його у замкнутому приміщенні без вентиляції, а також у вибухонебезпечному середовищі, в підвалах та у приміщеннях з можливим перебуванням людей;

– палити та користуватися джерелами відкритого вогню під час заправки та експлуатації генератора тощо.

Читайте також: Про правила експлуатації генераторів на підприємствах

Джерело: Управління Держпраці


Документи спеціаліста з пожежної безпеки

  • Приклади основних наказів з питань пожежної безпеки
  • Приклади інструкцій для приміщень об’єкта
  • Журнали реєстрації та обліку
  • Зразок оформлення плану евакуації на випадок пожежі

Придбати

0 (800) 219-977

E-mail: podpiska@mediapro.com.ua

Матеріали до теми


Видача наряд-допуску для виконання робіт на висоті: дбаємо про безпеку
Порядок безпечного виконання робіт на висоті регламентовано Правилами охорони праці під час виконання робіт на висоті (далі – Правила). На ...
Про реалізацію прав працівників на безпечні умови праці
Систематичний і достовірний збір даних про стан охорони праці і травматизм на виробництві є об’єктивним підґрунтям для здійснення аналізу всіх ...