Техніка безпеки під час виконання робіт із застосуванням драбин


Техніка безпеки під час виконання робіт із застосуванням драбин

Головним документом, який встановлює вимоги щодо техніки безпеки під час виконання робіт із застосуванням драбин, є НПАОП 0.00-1.71-13 «Правила охорони праці під час роботи з інструментом та пристроями», які затверджено наказом Міністерства енергетики та вугільної

промисловості України 19.12.2013 № 966.

 

Технічні вимоги до драбин і стрем’янок

Відповідно до цих правил, щаблі дерев’яних драбин повинні бути виготовлені з деревини твердих порід (бука, дуба, ясеня) або хвойних порід (сосни, модрини) вологістю не більше 15 %.

Нахил волокон (косошар) у щаблях та деталях тятив не повинен перевищувати 7 %. Тятиви дерев’яних драбин повинні виготовлятись із сосни абсолютною вологістю не більше 15 %.

Не допускаються на зовнішніх поверхнях тятив:

– сучки, що частково зрослись на ребрах і випадають;

– сучки, що розпиляні по осі;

– завитки з виїмками, смоляні кишеньки, виявлені під час обробки;

– тріщини, що виходять в отвори для закріплювання щаблів. Не допускаються серцеподібні трубки в перетинах тятив.

 

Допускаються на зовнішніх поверхнях тятив ненаскрізні сучки, що щільно зрослись, таких діаметрів:

– до 5 мм – не більше двох на 1 м погонної довжини;

– до 15 мм – один на 1 м погонної довжини, якщо сучок розміщений не ближче ніж на 30 мм від щабля і на 20 мм від ребра тятиви;

– до 20 мм – один на тятиві, якщо сучок розміщений не нижче ніж на 40 мм до нижнього щабля і на 50 мм вище верхнього щабля.

Допускається виготовлення тятив із склеєних окремих планок по довжині; у цьому разі склеєні тятиви не повинні за міцністю поступатись цілим. Стики склейок повинні розміщуватись на відстані не менше 125 мм від гнізд щаблів. Усі деталі дерев’яних драбин повинні мати гладку, обстругану поверхню після чистої машинної або ручної обробки. Дерев’яні деталі та оковки драбин повинні щільно (без прозіру) прилягати одна до одної.

Живий журнал «Охорона праці і пожежна безпека»
Доступний 24/7 у смартфоні, на планшеті чи комп’ютері
Для довідок: 0 (800) 219-977 • E-mail: podpiska@mediapro.com.ua

Дерев’яні деталі драбин повинні підлягати гарячому просочуванню натуральною оліфою з подальшим покриванням безколірним лаком. Забороняється фарбувати драбини фарбами.

 

Металеві деталі драбин повинні очищуватись від іржі, знежирюватись і всі, крім деталей кріплення, фарбуватись.

Шайби, головки стяжок та шурупи повинні покриватись безколірним лаком.

Щаблі дерев’яних драбин повинні врізуватись в тятиви і через кожні 2 м скріплюватись стяжними болтами діаметром не менше 8 мм. Не дозволяється застосовувати драбини, що збиті цвяхами, без скріплювання тятив болтами та врізування щаблів у тятиви.

Відстань між щаблями драбин повинна бути від 300 до 340 мм (крім розсувних триколійних, у яких вона повинна бути 350 мм), а відстань від першого щабля до рівня установлення — не більше 400 мм.

Приставні дерев’яні драбини та стрем’янки завдовжки більше 3 м повинні мати два або більше металевих стяжних болтів, установлених під нижнім та верхнім щаблями. Загальна довжина приставної дерев’яної драбини не повинна перевищувати 5 м.

Місця сполучення дерев’яних деталей з металевими (оковками, стяжками, шайбами, головками стяжок та болтів тощо) повинні покриватись шаром натуральної оліфи. Закріплення металевих деталей до дерев’яних повинно виконуватись заклепками або болтовими з’єднаннями. Застосовувати шурупи допускається для закріплення оковок. Тятиви приставних драбин та стрем’янок повинні розходитись донизу.

Телефонна консультація з охорони праці і пожежної безпеки
Для довідок: 0 (800) 219-977 • E-mail: podpiska@mediapro.com.ua

Ширина приставної драбини та стрем’янки за осями тятив повинна бути не менше 300 мм вгорі і 400 мм знизу. Приставні драбини та стрем’янки повинні бути обладнані пристроєм, що запобігає перевертанню та зсуванню їх під час виконання робіт.

На нижніх кінцях приставних драбин та стрем’янок повинні бути оковки з гострими наконечниками у тому разі, якщо вони установлюються на землі. У разі використання драбин на гладких поверхнях (паркеті, металі, плитці, бетоні) на них повинні надягатись башмаки з гуми або іншого нековзкого матеріалу.

Верхні кінці драбин, якщо їх приставляють до труб або проводів, повинні бути обладнані спеціальними гаками-захватами. Підвісні драбини, які застосовуються для виконання робіт на конструкціях та проводах, повинні бути обладнані спеціальними пристосуваннями, що забезпечують їх міцне закріплення.

На кожній з драбин, що перебуває в експлуатації, повинні бути зазначені:

– інвентарний номер;

– дата проведення наступного випробування;

– належність цеху (дільниці тощо).

На дерев’яних та металевих драбинах написи повинні виконуватись на тятивах, а на мотузкових – на закріплених на них бирках.

 

Основні заборони з міркувань безпеки використання

Не дозволяється виконувати роботи з приставної драбини, стоячи на щаблі, розташованому на відстані менше 1 м від верхнього кінця драбини.

Заборонено у разі недостатньої довжини драбини створювати додаткові опорні споруди з ящиків, бочок тощо.

 

Приставна драбина повинна установлюватись під кутом нахилу до горизонтальної площини не менше 45° і не більше 60°. При установленні драбини під кутом нахилу менше 60° додаткове закріплення верхньої частини драбини не вимагається. 7.19. Забороняється установлювати драбину на східці маршів сходової клітки. У разі необхідності на сходових клітках повинен споруджуватись поміст.

Не дозволяється виконувати роботу з двох верхніх щаблів стрем’янок, які не мають поручнів або упорів. Перебування на щаблях приставної драбини або стрем’янки дозволяється одному працівнику. Не дозволяється піднімати або опускати вантаж по приставній драбині та залишати на ній інструмент.

ДОМЕДИЧНА ДОПОМОГА: як зберегти життя/здоров’я потерпілого + практичний кейс про правила в умовах бойових дій
Для довідок: 0 (800) 219-977 • E-mail: podpiska@mediapro.com.ua

Не дозволяється на приставних драбинах та стрем’янках:

– виконувати роботи біля обертових механізмів, працюючих машин, транспортерів тощо та над ними;

– виконувати роботи із застосуванням електричного та пневматичного інструменту, будівельно-монтажних пістолетів;

– виконувати газо- та електрозварювальні роботи;

– натягувати проводи та підтримувати на висоті важкі деталі (для виконання таких робіт повинні застосовуватись риштування або стрем’янки з верхніми площадками, обгородженими поручнями).

 

Огляд драбин перед їх використанням і випробування

Перед початком виконання робіт із застосуванням приставної драбини необхідно забезпечити її стійкість, верхній кінець закріпити за стійкі конструкції, щоб виключити можливість зміщування драбини. У разі виконання робіт з підвісних, приставних та з розсувних драбин на висоті більше 1,3 м працівники повинні застосовувати запобіжні пояси.

Не дозволяється використовувати переносні металеві драбини в розподільних установках напругою 220 кВ і нижче.

Тріщини в щаблях та тятиві допускаються завдовжки не більше 100 мм і завглибшки не більше 5 мм. Тріщини не повинні послаблювати тятиву та щаблі драбини. Не допускається будь-яке замазування тріщин або надломів шпаклівкою, заклеюванням або іншим способом.

Розсувні приставні драбини повинні мати коліна, які можна плавно висовувати і засовувати, надійно стопорити на будь-якій заданій висоті. Коліна драбин не повинні самочинно складатись. Зусилля, необхідне для висування колін драбин, не повинно перевищувати 500 Н (50 кгс). Упори, якими закінчується тятива, повинні щільно закріплюватись і не

мати люфту. У разі стирання гумових башмаків їх необхідно замінювати. Затуплені наконечники необхідно заточувати.

Під час огляду металевих драбин необхідно переконатись у відсутності деформації вузлів драбин, тріщин в металі, задирок, гострих країв, порушення кріплення щаблів до тятив тощо.

Засоби індивідуального захисту — завітайте в магазин проєкту «Охорона праці і пожежна безпека»

Усі переносні драбини та стрем’янки після виготовлення їх та капітального ремонту, а також періодично під час експлуатації повинні випробовуватись статичним навантаженням:

1 раз на 12 міс. — металеві драбини та стрем’янки;

1 раз на 6 міс. — дерев’яні драбини та стрем’янки;

1 раз на 6 міс. — підвісні мотузкові драбини.

 

Під час проведення статичного випробування приставні та розсувні дерев’яні та металеві драбини повинні установлюватись на твердій основі і приставлятись до стіни або конструкції під кутом 60° до горизонтальної площини; триколійні драбини повинні бути повністю розсунуті. Випробування драбин та стрем’янок повинно проводитись підвішуванням до їхніх щаблів та тятив статичного вантажу. Тривалість кожного випробування — 2 хв.

Випробування на міцність щабля розсувної драбини повинно проводитись підвішуванням вантажу 2 кН (200 кгс) всередині незміцненого щабля нижнього коліна драбини. Випробування на міцність щабля приставної драбини та зрощеної приставної драбини повинно проводитись підвішуванням до одного незміцненого щабля в середній ланці прольоту вантажу 1,2 кН (120 кгс).

Після зняття цього вантажу на щаблях та в місцях врізування їх у тятиву не повинно бути пошкоджень. Виявлені під час проведення випробувань несправності драбини повинні усуватись, після чого випробування повинно проводитись повторно у повному обсязі.

Стрем’янку перед початком випробувань необхідно установити у робоче положення на рівній горизонтальній площадці, і до незміцненого щабля її в середній частині підвісити вантаж 1,2 кН (120 кгс). За наявності щаблів на обох суміжних колінах стрем’янки після закінчення випробування першого коліна аналогічно повинно проводитись випробування другого коліна. Якщо друге коліно стрем’янки використовується тільки для упору, то його достатньо випробувати вантажем 1 кН (100 кгс), підвішеним безпосередньо до кожної з тятив в середній частині коліна. Під час проведення випробувань тятив приставних драбин та стрем’янок вантаж 1 кН (100 кгс) повинен прикладатись до обох тятив в середній частині коліна.

Розсувні драбини під час проведення випробувань ланцюгів, гаків та замикальних пристроїв повинні підвішуватись за гаки вертикально, і до нижнього щабля драбини повинен підвішуватись вантаж 2 кН (200 кгс). Після зняття вантажу в місцях зварювання ланок ланцюга не повинно бути тріщин, а також деформації зварених ланок та замикальних пристроїв.

Випробування металевої розбірної переносної драбини повинно проводитись підвішуванням вантажу 2 кН (200 кгс) до верхнього щабля сьомої (нижньої) секції протягом 5 хв. Після зняття вантажу не повинно бути деформації, тріщин та інших пошкоджень, що знижують механічну міцність таких драбин.

Драбини необхідно зберігати в сухих приміщеннях.

Брошура Вимоги охорони праці під час виконання робіт із застосуванням драбин

Спецвипуск № 2, 2023 «Докладно про навчання з охорони праці + практичний кейс, як зробити навчання ефективним і зменшити витрати підприємства»
0 (800) 219-977

Джерело: Управління Держпраці


Навчання з питань охорони праці

Навчання з питань охорони праці

Замовляючи послугу з навчання на сайті, кожен клієнт отримує приємний бонус — 10% знижки на передплату журналу «ОППБ» та участь у семінарах і конференціях проєкту.

Наші спеціалісти надають послуги з:

  • навчання щодо загальних питань з охорони праці;
  • спеціального навчання для перевірки знань відповідних НПАОП;
  • навчання з охорони праці посадових осіб;
  • навчання для допуску працівників до виконання робіт підвищеної небезпеки.

Тривалість навчання залежить від обраного курсу.
Для довідок: 0 (800) 219-977

Матеріали до теми


Вимоги безпеки під час експлуатації парових стерилізаторів
Стерилізатор — апарат для стерилізації медичних виробів водяним насиченим паром під тиском. Експлуатувати стерилізатор дозволено протягом робочої зміни згідно з ...
Безпека під час експлуатації навантажувачів
Вимоги безпеки під час експлуатації навантажувачів визначені нормативно-правовим актом НПАОП 0.00-1.83-18 «Правила охорони праці під час експлуатації навантажувачів». Реєстрація, перереєстрація, ...