Настання тимчасової непрацездатності через нещасний випадок: як оплачувати за сумісництвом?


Настання тимчасової непрацездатності через нещасний випадок: як оплачувати за сумісництвом?

Коментар до листа ПФУ від 18 червня 2024 року № 24884-33720/К-03/8-2800/24

Страхування працівників від нещасного випадку на виробництві є одним із видів загальнообов’язкового державного соціального страхування. Страхові виплати застрахованим особам за цим видом страхування здійснюють в іншому порядку, ніж у разі тимчасової непрацездатності.

Допомога по тимчасовій непрацездатності внаслідок нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання є однією із страхових виплат, які призначають застрахованим особам (ч. 7 ст. 30 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23 вересня 1999 року № 1105-XIV (далі — Закон № 1105), п. 1 Порядку призначення, перерахування та здійснення страхових виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності, затвердженого постановою Пенсійного фонду України 26 січня 2024 року № 4-1).

Особливість цієї виплати полягає в тому, що її призначає й виплачує страхувальник у розмірі 100 відсотків середньої заробітної плати (оподатковуваного доходу). При цьому перші 17 днів тимчасової непрацездатності страхувальник оплачує за рахунок коштів підприємства, установи, організації. А починаючи з 18 дня непрацездатності — за рахунок коштів соціального страхування.

 

Раніше писали: Хто оплачує листок непрацездатності у разі нещасного випадку на виробництві

Листок непрацездатності, на підставі якого здійснюють таку виплату, формується в Електронному реєстрі листків непрацездатності на підставі медичного висновку (медичних висновків), його надсилають усім страхувальникам, з якими застрахована особа перебуває в трудових відносинах, через кабінет страхувальника на вебпорталі електронних послуг ПФУ.

Ідеться про листки непрацездатності з такими причинами:

  • «Тимчасова непрацездатність внаслідок нещасного випадку на виробництві» (у разі наявності в медичному висновку відмітки про зв’язок випадку тимчасової непрацездатності з професійною діяльністю пацієнта);
  • «Тимчасова непрацездатність внаслідок професійного захворювання» (у разі наявності в медичному висновку відмітки про зв’язок випадку тимчасової непрацездатності з професійною діяльністю пацієнта) (пп. 1 п. 6 розділу II Порядку видачі (формування) листків непрацездатності в Електронному реєстрі листків непрацездатності, затвердженого наказом Міністерства охорони здоров’я України від 17 червня 2021 року № 1234).

У коментованому листі ПФУ вказує, що листок непрацездатності надсилають страхувальникам — роботодавцям як за основним місцем роботи, так і за сумісництвом. Відповідно допомогу по тимчасовій непрацездатності виплачують страхувальники за основним місцем роботи та за сумісництвом!

 

Читайте також: Як оплатити працівнику два листка непрацездатності поспіль

Серед аргументів ПФУ — Закон № 1105 не визначає окремих умов надання зазначеної страхової виплати в разі працевлаштування застрахованої особи за основним місцем роботи та за сумісництвом. Тож для всіх роботодавців діють загальні правила.

Таким чином, оплату перших 17 днів непрацездатності мають здійснювати за свій рахунок усі роботодавці, які є страхувальниками для такої застрахованої особи. Зрозуміло, що йдеться про страхувальників, з якими особа перебуває у трудових відносинах на час настання в неї тимчасової непрацездатності.

У разі появи в кабінеті страхувальника (як за основним місцем роботи, так і за сумісництвом) листка непрацездатності зі статусом «готовий до сплати» роботодавець повинен сформувати заяву-розрахунок для здійснення фінансування допомоги по тимчасовій непрацездатності внаслідок нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання. Той факт, що травма чи професійне захворювання є наслідком роботи цього працівника на іншому підприємстві, значення не має (листи ПФУ від 6 червня 2023 року № 2800-030402-8/30960, від 15 червня 2023 року № 2800-030402-8/33055).

Читайте також: Гігієна праці: атестація робочих місць

Джерело: ЛІГА:ЗАКОН


Розроблення документів з охорони праці

Розроблення документів з охорони праці

Накази • розпорядження • положення • інструкції, програми
та інші документи.

Індивідуальний підхід
Стислі строки виконання
Доступна ціна

0 (800) 219-977
E-mail: podpiska@mediapro.com.ua

Матеріали до теми


Техніка безпеки під час виконання робіт із застосуванням драбин
Головним документом, який встановлює вимоги щодо техніки безпеки під час виконання робіт із застосуванням драбин, є НПАОП 0.00-1.71-13 «Правила охорони ...
Вимоги безпеки під час експлуатації парових стерилізаторів
Стерилізатор — апарат для стерилізації медичних виробів водяним насиченим паром під тиском. Експлуатувати стерилізатор дозволено протягом робочої зміни згідно з ...
Безпека під час експлуатації навантажувачів
Вимоги безпеки під час експлуатації навантажувачів визначені нормативно-правовим актом НПАОП 0.00-1.83-18 «Правила охорони праці під час експлуатації навантажувачів». Реєстрація, перереєстрація, ...
Про засоби індивідуального захисту: сертифікація, маркування та безпечна експлуатація
В умовах сучасного виробництва, де працівники часто стикаються з різноманітними ризиками, засоби індивідуального захисту (ЗІЗ) набувають особливої ваги. Інспектори ринкового ...