Щодо вимог безпечного та здорового робочого середовища: Управління Держпраці


Щодо вимог безпечного та здорового робочого середовища: Управління Держпраці

Організація безпечної праці для неповнолітніх під час проходження практики є дуже важливою. Неповнолітні особи потребують особливої уваги та захисту, оскільки їх фізичні та психологічні можливості можуть бути обмежені. Забезпечення безпеки неповнолітніх під час проходження практики можливо досягти шляхом ознайомлення з законами та нормативними актами, що стосуються праці неповнолітніх.

Вони можуть включати в себе обмеження щодо видів робіт, робочого часу, віку та ін. Також важливе проведення оцінки ризиків на робочому місці з урахуванням особливостей неповнолітніх, визначення потенційних небезпек та розроблення плану дій для їх усунення або зменшення.

АУДИТ ОХОРОНИ ПРАЦІ — незалежна комплексна перевірка підприємства на відповідність законодавству України

Для організації безпечної праці важливим є забезпечення постійного супроводу та нагляду над неповнолітніми під час їх роботи, призначення відповідальної особи, яка буде відповідати за їх безпеку та відповідати на їх питання та потреби. Крім того, важливо надання неповнолітнім достатнього рівня навчання щодо безпеки на робочому місці. Це може включати, зокрема:

  • пояснення правил використання обладнання;
  • роз’яснення процедур поведінки у разі надзвичайних ситуацій;
  • інструкцій щодо користування особистими захисними засобами.

При цьому необхідно забезпечити адаптацію робочих умов для неповнолітніх, з урахуванням їх фізичних та психологічних можливостей. Наприклад, забезпечити належну ергономіку робочого місця, враховуючи їх зріст, сили та здатність до концентрації.

Необхідно заборонити неповнолітнім здійснювати роботи, які вважаються небезпечними або непридатними для їх віку та досвіду. Це може включати роботу з важкими машинами, отруйними речовинами або високим рівнем ризику.

Спецвипуск № 2, 2023 «Докладно про навчання з охорони праці + практичний кейс, як зробити навчання ефективним і зменшити витрати підприємства»

Раніше писали:

Джерело: Управління Держпраці

Передплата

Матеріали до теми


Навчання із запобігання нещасним випадкам шляхом моделювання подій, що їх спричинили
З метою попередження та недопущення випадків виробничого травматизму посадовці управління інспекційної діяльності у Харківській області разом з фахівцями служби охорони ...
Щодо організації виконання робіт підвищеної небезпеки під час воєнних (бойових) дій: рекомендації для роботодавців
Під час виконання робіт з небезпечними та шкідливими виробничими чинниками, або робіт, пов’язаних з підвищеним виробничим ризиком, нормативно – правовими ...