Держпраці наголошує: професія «робітники, зайняті роботою на висоті» відноситься до робіт, на яких забороняється застосування праці неповнолітніх


Держпраці наголошує: професія «робітники, зайняті роботою на висоті» відноситься до робіт, на яких забороняється застосування праці неповнолітніх

ЗАПИТАННЯ

Чи можна прийняти особу, якій виповнилось 16 років, на посаду робітника, зайнятого роботою на висоті?

 

ВІДПОВІДЬ

Ні. Статтею 190 КЗпП визначено, що забороняється застосування праці осіб молодше вісімнадцяти років на важких роботах і на роботах з шкідливими або небезпечними умовами праці, а також на підземних роботах.

Забороняється також залучати осіб молодше вісімнадцяти років до підіймання і переміщення речей, маса яких перевищує встановлені для них граничні норми. 

Спецвипуск № 2, 2023 «Докладно про навчання з охорони праці + практичний кейс, як зробити навчання ефективним і зменшити витрати підприємства»

Перелік важких робіт і робіт із шкідливими і небезпечними умовами праці, а також граничні норми підіймання і переміщення важких речей особами молодше вісімнадцяти років затверджуються центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони здоров’я, за погодженням із центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони праці.

Так, наказом Міністерства охорони здоров’я України від 31.03.1994 № 46 затверджено «Перелік важких робіт і робіт із шкідливими і небезпечними умовами праці, на яких забороняється застосування праці неповнолітніх», згідно з яким професія «робітники, зайняті роботою на висоті» відноситься до робіт, на яких забороняється застосування праці неповнолітніх.

Розроблення документів з охорони праці
Для довідок: (063) 590-97-54 

Раніше писали:

Джерело: Управління Держпраці


«Атестація робочих місць — на відповідність НПА з охорони праці + практичний кейс, як визначити на яких робочих місцях і як проводити таку атестацію, щоб уникнути штрафів»

  • про правове регулювання проведення атестації робочих місць за умовами праці;
  • як визначити які робочі місця слід атестувати за умовами праці — з чого почати та як організувати;
  • про вивчення факторів виробничого середовища і трудового процесу;
  • як складати карти технологічних процесів та обладнання (устаткування), що генерують шкідливі та небезпечні виробничі фактори й виконувати оцінку технічного стану виробничого обладнання.

Консультації та замовлення за телефоном: 0 (800) 219-977

Матеріали до теми


До Всесвітнього дня охорони праці Держпраці проведено захід з метою недопущення виробничого травматизму
Посадові особи Управління інспекційної діяльності у Волинській області спільно з медиками КП «Волинський центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф» ...