Ринковий нагляд: що потрібно знати суб’єктам господарювання


Ринковий нагляд: що потрібно знати суб’єктам господарювання

З метою ознайомлення суб’єктів господарювання з основними засадами Закону України від 2 грудня 2010 року № 2735-VI «Про ринковий нагляд і безпечність нехарчової продукції», варто особливу увагу приділити відповідальності, яка покладається на підприємців за недотримання вимог даного закону.

Інспектори відділу ринкового нагляду зазначають, що статтею 44 цього закону регулюється адміністративно-господарська відповідальність суб’єктів у вигляді штрафів та залежить від різних чинників.

Наприклад, до особи, яка ввела продукцію в обіг, що становить серйозний ризик, застосовують штрафні санкції у розмірі шести тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Раніше писали: Ринковий нагляд: оцінка відповідності машин

До особи, яка ввела продукцію в обіг, що не відповідає встановленим вимогам (крім випадків, передбачених статтею 28 та частиною третьою статті 29 цього Закону), – у розмірі від двох до трьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

До розповсюджувача (крім юридичних та фізичних осіб – підприємців, які обрали спрощену систему оподаткування) в разі недодержання умов зберігання продукції, яка ним розповсюджується, якщо внаслідок цього продукція стала небезпечною та/або такою, що не відповідає встановленим вимогам, цей штраф становить дві тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Раніше писали: Ринковий нагляд: дотримання вимог відповідності нехарчової продукції

До розповсюджувача – юридичної особи або фізичної особи – підприємця, які обрали спрощену систему оподаткування, застосовуються адміністративно-господарські санкції у вигляді штрафу в разі недодержання умов зберігання продукції, яка ним розповсюджується, якщо внаслідок цього продукція стала небезпечною та/або такою, що не відповідає встановленим вимогам, у розмірі однієї тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Пунктом 4 статті 44 передбачена відповідальність, яка стосується невиконання рішень про вжиття обмежувальних (корегувальних) заходів, невиконання припису про негайне усунення порушень вимог, створення перешкод шляхом недопущення до проведення перевірок.

Читайте також: Закликаємо виробників та розповсюджувачів до самоконтролю

Джерело: Управління Держпраці

Засоби індивідуального захисту

Матеріали до теми


Продавцям ручного електроінструмента: поради від Держпраці
Інспектори відділу ринкового нагляду Північно-Східного міжрегіонального управління Держпраці акцентують увагу на тому, що відповідальність продавців ручного електроінструмента не закінчується лише ...
Держенергонагляд контролює вчасне та належне виконання робіт з розчищення трас
Держенергонагляд продовжує оцінювати виконання операторами системи розподілу (ОСР) робіт з розчищення трас повітряних ліній електропередачі 0,4-110 (150) кВ (ПЛ) та ...
Чи здійснюють органи Держпраці перевірки з питань додержання законодавства про працю під час війни?
У період дії воєнного стану Державна служба України з питань праці та її територіальні органи можуть здійснювати заходи державного нагляду ...