Ринковий нагляд: оцінка відповідності машин


Ринковий нагляд: оцінка відповідності машин

Виробник або його уповноважений представник з метою оцінки відповідності машини вимогам Технічного регламенту безпеки машин (далі — Технічний регламент) повинен застосувати одну з процедур, серед яких може бути перевірка типу.

Додаток 9 до згаданого Технічного регламенту визначає її як процедуру оцінки відповідності, за допомогою якої призначений орган з оцінки відповідності підтверджує й засвідчує, що репрезентативна модель машини відповідає вимогам Технічного регламенту.

 

Стосовно кожного типу виробник або його уповноважений представник подає призначеному органу з оцінки відповідності, обраному на свій розсуд, заявку на перевірку типу. Якщо тип відповідає положенням Технічного регламенту, орган повинен видати заявнику сертифікат перевірки типу. В ньому зазначаються:

  • найменування й місцезнаходження виробника та його уповноваженого представника
  • дані, необхідні для ідентифікації схваленого типу
  • результати проведених досліджень
  • умови видачі сертифіката

Читайте також: Ринковий нагляд: дотримання вимог відповідності нехарчової продукції

Цей сертифікат є офіційним підтвердженням відповідності машини вимогам Технічного регламенту й дозволяє виробнику офіційно запустити виробництво та продаж машини.

Виробник і призначений орган з оцінки відповідності повинні зберігати копію сертифіката протягом 15 років з дати видачі, так само, як і технічний файл та іншу необхідну документацію. Це забезпечує можливість відстеження та перевірки відповідності машин протягом усього терміну їх експлуатації.

Якщо тип не відповідає вимогам Технічного регламенту, призначений орган з оцінки відповідності повинен відмовити у видачі сертифіката перевірки типу з докладним повідомленням про причини відмови. Заявник має право оскаржити результати перевірки типу, подавши скаргу до апеляційної комісії.

Читайте також: Ринковий нагляд: інформаційно-роз’яснювальна робота серед користувачів (споживачів) нехарчової продукції

Джерело: Управління Держпраці

Охорона праці і пожежна безпека. Друкований журнал. Передплата – 2025

Матеріали до теми


Продавцям ручного електроінструмента: поради від Держпраці
Інспектори відділу ринкового нагляду Північно-Східного міжрегіонального управління Держпраці акцентують увагу на тому, що відповідальність продавців ручного електроінструмента не закінчується лише ...
Держенергонагляд контролює вчасне та належне виконання робіт з розчищення трас
Держенергонагляд продовжує оцінювати виконання операторами системи розподілу (ОСР) робіт з розчищення трас повітряних ліній електропередачі 0,4-110 (150) кВ (ПЛ) та ...
Чи здійснюють органи Держпраці перевірки з питань додержання законодавства про працю під час війни?
У період дії воєнного стану Державна служба України з питань праці та її територіальні органи можуть здійснювати заходи державного нагляду ...
Моніторинг надійності роботи енергетичних господарств соціально важливих об’єктів
Держенергонагляд, на виконання доручення Міністерства енергетики України, тримає на контролі процес підготовки систем енергопостачання соціально важливих об’єктів, які забезпечують життєдіяльність ...