Нехарчова продукція, що потрапляє на ринок України повинна бути безпечною для життя та здоров’я споживачів. Це забезпечується дотримання вимог технічних регламентів для кожного виду (типу) продукції, а також вимог законодавства у сфері державного ринкового нагляду.
Забезпечення безпечності продукції – комплекс заходів, що вживаються виробниками, розповсюджувачами, органами державного ринкового нагляду з метою забезпечення відповідності продукції, що введена в обіг на ринку України, загальній вимозі щодо безпечності нехарчової продукції.
Згідно із чинним законодавством, розповсюджувачем є будь-яка інша, ніж виробник або імпортер, фізична чи юридична особа в ланцюгу постачання продукції, яка надає продукцію на ринку.
Читайте також: Штрафні санкції за неналежне зберігання нехарчової продукції
Основними обов’язками розповсюджувачів є:
- надавати споживачам (користувачам), а також виробникам, розповсюджувачам у ланцюгу постачання відповідної продукції, інформацію про ризики, які становить ця продукція;
- надавати відповідному органу державного ринкового нагляду та іншим заінтересованим особам інформацію, необхідну для відстеження походження відповідної продукції;
- співпрацювати (в межах своєї діяльності) з виробниками та органами державного ринкового нагляду у здійсненні заходів щодо уникнення ризиків, які становить продукція;
- сприяти виробникам у вжитті ними заходів щодо забезпечення безпечності продукції;
- не постачати продукцію, про яку їм відомо або має бути відомо на підставі наявної в них інформації, що ця продукція не відповідає вимогам щодо забезпечення безпечності продукції;
Читайте також: Щодо безпечності нехарчової продукції
- якщо їм стало відомо або має бути відомо на підставі наявної в них інформації, що продукція, яку вони розповсюдили, становить ризики для споживачів (користувачів), несумісні із загальною вимогою щодо безпечності продукції, негайно повідомляти про це відповідний орган державного ринкового нагляду, в тому числі про вжиті заходи із забезпечення безпечності такої продукції;
- співпрацювати (в межах своєї діяльності) з органами державного ринкового нагляду з питань вжиття заходів щодо уникнення ризиків, які становить продукція, що була поставлена або постачається ними.
Читайте також: Закон України “Про загальну безпечність нехарчової продукції”: Захист споживачів та забезпечення якості
Джерело: Управління Держпраці