Про обов’язки розповсюджувачів нехарчової продукції


Про обов’язки розповсюджувачів нехарчової продукції

Нехарчова продукція, що потрапляє на ринок України повинна бути безпечною для життя та здоров’я споживачів. Це забезпечується дотримання вимог технічних регламентів для кожного виду (типу) продукції, а також вимог законодавства у сфері державного ринкового нагляду.

Забезпечення безпечності продукції – комплекс заходів, що вживаються виробниками, розповсюджувачами, органами державного ринкового нагляду з метою забезпечення відповідності продукції, що введена в обіг на ринку України, загальній вимозі щодо безпечності нехарчової продукції.

Згідно із чинним законодавством, розповсюджувачем є будь-яка інша, ніж виробник або імпортер, фізична чи юридична особа в ланцюгу постачання продукції, яка надає продукцію на ринку.

Читайте також: Штрафні санкції за неналежне зберігання нехарчової продукції

Основними обов’язками розповсюджувачів є:

  • надавати споживачам (користувачам), а також виробникам, розповсюджувачам у ланцюгу постачання відповідної продукції, інформацію про ризики, які становить ця продукція;
  • надавати відповідному органу державного ринкового нагляду та іншим заінтересованим особам інформацію, необхідну для відстеження походження відповідної продукції;
  • співпрацювати (в межах своєї діяльності) з виробниками та органами державного ринкового нагляду у здійсненні заходів щодо уникнення ризиків, які становить продукція;
  • сприяти виробникам у вжитті ними заходів щодо забезпечення безпечності продукції;
  • не постачати продукцію, про яку їм відомо або має бути відомо на підставі наявної в них інформації, що ця продукція не відповідає вимогам щодо забезпечення безпечності продукції;

Читайте також: Щодо безпечності нехарчової продукції

  • якщо їм стало відомо або має бути відомо на підставі наявної в них інформації, що продукція, яку вони розповсюдили, становить ризики для споживачів (користувачів), несумісні із загальною вимогою щодо безпечності продукції, негайно повідомляти про це відповідний орган державного ринкового нагляду, в тому числі про вжиті заходи із забезпечення безпечності такої продукції;
  • співпрацювати (в межах своєї діяльності) з органами державного ринкового нагляду з питань вжиття заходів щодо уникнення ризиків, які становить продукція, що була поставлена або постачається ними.

Читайте також: Закон України “Про загальну безпечність нехарчової продукції”: Захист споживачів та забезпечення якості

Джерело: Управління Держпраці

Передплата 2024

Матеріали до теми


Про безпечність нехарчової продукції: основні ознаки
Головною ознакою безпечності нехарчової продукції є наявність маркування знаком відповідності — Знак відповідності технічним регламентам має форму незамкненого з правого ...
Міжнародна співпраця у ринковому нагляді: засоби забезпечення безпеки продукції
Органи ринкового нагляду співпрацюють з відповідними органами інших держав і міжнародними організаціями з питань, пов’язаних із здійсненням ринкового нагляду і ...