Про безпеку праці у закладі охорони здоров’я: Держпраці


Про безпеку праці у закладі охорони здоров’я: Держпраці

Безпечна експлуатація кисневого обладнання

Зберігання кисневих балонів

Подавання кисню в приміщення повинна відбуватися через централізований пункт зберігання і розподілу кисню і систему трубопроводів газоподібного кисню. Балони з киснем слід встановлювати (не більше 10 штук ємністю 40 літрів кожен) у спеціальних шафах, що не згоряють, поза будівлею в простінках на відстані не менше 4 м від віконних і дверних отворів по горизонталі і вертикалі або в одноповерхових прибудовах, виготовлених із негорючих матеріалів.

Читайте також: Перелік основної документації щодо експлуатації кисневої станції та кисневої станції газифікації

Центральний пункт зберігання і розподілу кисню слід розміщувати в окремій будівлі зі стінами з негорючих матеріалів без віконних отворів з покриттям, що легко знімається, і на відстані не менше 25 метрів від будівель та споруд, у яких можуть перебувати людей. Підлога в такій будівлі має бути рівна, з нековзкою поверхнею, виготовлена з матеріалів, що унеможливлюють появу іскри.

Балони з киснем слід встановлювати на відстані не менше 1 м від опалювальних приладів. Встановлені в приміщенні одинарні кисневі балони мають бути закріплені до стіни або стійки за допомогою хомутів або ланцюжків із нагвинченими на їхні горловини ковпаками.

Складське зберігання в одному приміщенні балонів з киснем і горючими газами забороняється.

Читайте також: Про дотримання правил безпеки під час заправляння балонів

 

Основні вимоги Технічного регламенту обладнання, що працює під тиском

Обладнання, що працює під тиском, та агрегати можуть бути розміщені на ринку і введені в експлуатацію за умови їх відповідності вимогам Технічного регламенту, належного монтажу, технічного обслуговування та використання за призначенням.

Вимоги нормативно-правових актів та нормативних документів щодо забезпечення захисту працівників під час експлуатації обладнання, що працює під тиском, та агрегатів не можуть передбачати модифікацію такого обладнання у спосіб, не передбачений Технічним регламентом.

При закупівлі обладнання, що працює під тиском, необхідно враховувати ці вимоги.

Читайте також: Що підпадає під визначення «рухоме обладнання, що працює під тиском»

 

Гігієна праці

Відповідно до чинного законодавства України у сфері охорони здоров’я та трудового права встановлено обов’язок та порядок медичного огляду працівників, метою якого є визначення, оцінювання та фіксування стану здоров’я працівника, з’ясування можливості до виконання певних трудових обов’язків та встановлення медичних протипоказань, своєчасного виявлення гострих та хронічних захворювань, а також превенції виникнення та розповсюдження інфекційних хвороб.

Читайте також: Гігієна праці: мета проведення атестації робочих місць за умовами праці

Види медичних оглядів:

– попередні (при прийнятті на роботу);

– періодичні (протягом трудової діяльності);

– позачергові (за ініціативною роботодавця чи працівника);

– щорічні (для осіб до 21 року).

Чи зобов’язаний проходити щорічно медогляд керівник енергослужби водоканалу — читайте в журналі «Охорона праці і пожежна безпека»

Джерело: Управління Держпраці

Передплата 2024

Матеріали до теми


Дії населення у разі надзвичайних ситуацій: урагани та штормові попередження
Що робити у разі загрози стихійного лиха та отриманні штормового попередження зберігайте спокій, уникайте паніки; уважно слухайте інформацію по телевізору ...