Працівникам маркету в Житомирі акцентовано на важливості проведення атестації робочих місць за умовами праці


Працівникам маркету в Житомирі акцентовано на важливості проведення атестації робочих місць за умовами праці

Кожен працівник має право на належні, безпечні і здорові умови праці. Одним із чинників безпеки на роботі є атестація робочих місць за умовами праці, а також проведення медичних оглядів.

На цей раз, консультативний захід був проведений для працівників закладу роздрібної торгівлі у місті Житомир.

Під час заходу зазначено, що основна мета атестації полягає у регулюванні відносин між роботодавцем і працівниками у галузі реалізації прав на здорові й безпечні умови праці, пільгове пенсійне забезпечення, пільги та компенсації за роботу у несприятливих умовах.

Читайте також: Атестація робочих місць за умовами праці: порядок проведення

Атестація проводиться комісією згідно з Порядком та методичними рекомендаціями щодо проведення атестації робочих місць за умовами праці, склад і повноваження якої визначаються наказом по підприємству, організації, у строки передбачені колективним договором, але не рідше ніж один раз на п’ять років.

За результатами атестації визначаються заходи щодо поліпшення умов і безпеки праці. Важливо, щоб атестацію провели якісно й об’єктивно, адже від її результатів залежить соціальний захист і здоров’я працівників, зайнятих на роботах із шкідливими та важкими умовами праці.

Атестація робочих місць є обов’язковою лише за наявності шкідливих та небезпечних умов. У всіх інших випадках це право роботодавця, а не обов’язок.

Відповідальність за своєчасне та якісне проведення атестації покладається на керівника підприємства.

 

Читайте також: Чи проводиться атестація робочих місць за умовами праці під час військового стану: Держпраці

Джерело: Управління Держпраці

Охорона праці і пожежна безпека. Друкований журнал. Передплата – 2025

Матеріали до теми


Щодо впровадження письмової політики психосоціальної підтримки на робочому місці
Закон України від 14.10.1992 р. № 2694-XII «Про охорону праці» зобов’язує роботодавця організовувати проведення атестації робочих місць на відповідність нормативно-правовим ...
Про актуальні питання гігієни праці
Південно-Західним міжрегіональним управлінням Державної служби з питань праці проведено інформаційно-роз’яснювальну роботу для представників адміністрації Тернопільського національного педагогічного університету імені В. ...
Особливості проведення лабораторних досліджень шкідливих виробничих факторів на робочих місцях
Відповідно до статті 13 Закону України від 14 жовтня 1992 року № 2694-XII «Про охорону праці», роботодавець зобов’язаний створити на робочому ...