Порядок дій та правила поведінки у разі виявлення вибухонебезпечних предметів


Порядок дій та правила поведінки у разі виявлення вибухонебезпечних предметів

Жителі деокупованих територій часто виявляють вибухонебезпечні предмети, особливо під час польових робіт та будівництва, що може становити серйозну загрозу для життя та безпеки людей навколо. Серед таких предметів можуть бути артилерійські снаряди, міни, авіабомби, ручні гранати та інші небезпечні об’єкти.

Необхідність обережності та правила безпеки

Не торкайтеся предметів. Якщо ви випадково виявили вибухонебезпечний предмет, навіть не намагайтеся до нього торкатися. Це дуже небезпечно і може призвести до вибуху або травмування.

Читайте також: Рятувальники знайшли 1,5 тисячі вибухонебезпечних предметів в акваторіях

Віддаліть інших від місця знаходження предмета. Якщо ви виявили підозрілий об’єкт, повідомте про це інших людей у районі і відсуньте їх на безпечну відстань, не менше 100 метрів від предмета.

Позначте місце знаходження предмета. Якщо можливо, позначте місце розташування предмета, наприклад, за допомогою дерев’яних дошок, жердин, або інших доступних матеріалів. Це допоможе уникнути випадкового наближення до нього.

Зберігайте спокій. Важливо залишатися спокійним і не панікувати у цій ситуації.

Зателефонуйте в поліцію та ДСНС (тел. 102 та 101). Негайно зателефонуйте на номери екстреної служби і повідомте про знахідку. Надайте якомога більше інформації про місце знаходження та характеристики предмета.

Читайте також: Як убезпечити себе від вибухонебезпечних предметів

Відмінності вибухових пристроїв

Важливо розрізняти вибухові пристрої від інших предметів. Ось деякі характеристики, які можуть вказувати на те, що предмет є вибухонебезпечним:

Незвичайний вигляд. Предмети можуть виглядати незвичайно для певної обстановки або місця.

Звуки або тиша. Деякі вибухові пристрої можуть видавати дивні звуки, такі як цокання годинника або беззвучними, коли вони мають годинниковий механізм.

Розроблення документів з цивільного захисту
Індивідуальний підхід • Стислі терміни виконання • Доступна ціна
067-317-5886 • podpiska@mediapro.com.ua

Наявність джерела живлення. Деякі вибухові пристрої можуть мати батарейку або акумулятор, а також дроти (тягнуться від них або до них).

Виявлення вибухонебезпечних предметів потребує негайних та обережних дій. Важливо дотримуватися правил безпеки, негайно повідомляти відповідні служби та уникати будь-яких дій, які можуть призвести до вибуху. Не забувайте, що тільки підготовлені спеціалісти повинні знешкоджувати вибухові пристрої. Ваша безпека та безпека оточуючих завжди повинна бути на першому місці.

 

Раптова смерть працівника підприємства
Формат: запис вебінару0 (800) 219-977

Читайте також:

Джерело: Південне міжрегіональне управління Державної служби з питань праці


Живий журнал «Охорона праці і пожежна безпека»

Доступний 24/7 у смартфоні, на планшеті чи комп’ютері

  • зразки документів
  • моніторинг законодавства
  • роз’яснення
  • відповіді на запитання
  • досвід провідних компаній

Презентаційний номер: e.oppb.com.ua
0 (800) 219-977

Матеріали до теми


Медзаклад почав продавати електроенергію, вироблену на власних сонячних панелях
Вперше в Україні у Хмельницьку лікувально-діагностичний центр почав продавати електроенергію, що виробляється за допомогою сонячних панелей, встановлених на даху медзакладу. ...