Надання послуг з ментального здоровʼя закладами «первинки»


Надання послуг з ментального здоровʼя закладами «первинки»

Майже дев’ятсот (878 із 1236) медичних закладів «первинки» комунальної власності підписали договір із НСЗУ на пакет послуг «Супровід і лікування дорослих та дітей з психічними розладами на первинному рівні медичної допомоги». Крім того, безоплатні медичні послуги з охорони психічного здоровʼя за згаданим пакетом українці можуть отримати у 67 приватних медзакладах (без ФОП) та 45 ФОП.

Тож загалом нині пацієнти можуть звернутися до лікаря по допомогу щодо свого ментального здоровʼя у 990 медзакладах «первинки» за понад 3 350 місцями надання меддопомоги по всій Україні.

 

Читайте також: Ментальне здоров’я: послуги соціального супроводу військовим та їхнім родинам

 

Запит на психологічну підтримку зростає

«Запит на психологічну підтримку зростає. І не лише в Україні. Це загальносвітовий тренд. У нашій країні ситуація ускладнюється наявною в суспільстві стигмою щодо ментальних розладів. Часто це стає перешкодою для своєчасного звернення по допомогу. Люди соромляться про це говорити. Будь-кому, а тим паче людині, яка відчуває погіршення психоемоційного стану, найлегше звернутися до свого сімейного лікаря. Тому дуже важливо, що тепер базову психологічну підтримку можна отримати у сімейних лікарів в 71 % комунальних закладів «первинки».

Раджу всім не ігнорувати підказки організму: якщо ви відчуваєте відчай, тривогу, роздратованість, апатію, порушення сну, нав’язливі думки – звертайтесь до сімейного лікаря», – міністр охорони здоровʼя Віктор Ляшко.

 

При цьому увага приділяється не лише можливості звернення щодо свого психічного стану до найдоступнішого зазвичай для людини лікаря – сімейного лікаря, терапевта чи педіатра – в будь-якому куточку країни, але і якості послуги. Для цього лікарі первинної ланки та медсестри проходять спеціальне навчання за сертифікованою програмою mhGAP. Так, вже 17 000 лікарів «первинки» отримали сертифікати про проходження онлайн-курсу «Ведення поширених психічних розладів на первинному рівні медичної допомоги із використанням керівництва mhGAP». Нині понад 8 900 з них вже надають безоплатні послуги з ментального здоровʼя українцям у законтрактованих НСЗУ медзакладах.

Розроблення документів з охорони праці
Для довідок: 0 (800) 219-977 

Які області є лідерами з надання послуг щодо охорони психічного здоровʼя

Лідерами за кількістю комунальних медзакладів, що законтрактовані НСЗУ на надання пацієнтам безоплатних послуг щодо охорони психічного здоровʼя, є Дніпропетровська, Тернопільська та Чернівецька області – тут понад 91% медзакладів комунальної власності мають договір на пакет «Супровід і лікування дорослих та дітей з психічними розладами на первинному рівні медичної допомоги».

Сервіс на «первинці» очікувано виявився затребуваним – про це стверджують і керівники обласних військових адміністрацій. Як й передбачалось, послуга стала базовою в громадах й тепер навколо неї з’являються нові можливості надання підтримки з ментального здоров’я. Це приклад ефективної інтеграції послуги з ментального здоров’я на первинному рівні медичної допомоги в регіонах. І це частина стратегічної відповіді держави на збільшення запиту українців щодо отримання психологічної допомоги.

Про це йшлося під час девʼятого засідання Міжвідомчої координаційної ради з питань охорони психічного здоровʼя та надання психологічної допомоги особам, які постраждали внаслідок збройної агресії рф проти України.

Читайте також: Ментальне здоров’я: сім пріоритетних проєктів Всеукраїнської програми

 

Пріоритети на 2024 рік

Нині на Дніпропетровщині 86 медзакладів «первинки» можуть надавати медичну допомогу за пакетом «Супровід і лікування дорослих та дітей з психічними розладами на первинному рівні медичної допомоги». Серед пріоритетів на 2024 рік тут окремо визначена робота із соціалізації та психологічної підтримки ветеранів на робочому місці. Адже багато працівників великих підприємств області були мобілізовані і тепер, повертаючись додому та на свої робочі місця, потребують допомоги.

На Вінниччині 42 медзаклади надають безоплатні послуги з охорони ментального здоровʼя. Серед завдань регіону в цій сфері: підготовка 100 % сімейних лікарів та медичних сестер за керівництвом mhGAP, створення центрів ментального здоровʼя в кожному кластерному медзакладі, а також створення неформальних обʼєднань психологів у кожній громаді та наявність мультидисциплінарних команд в усіх 6 районах області.

Вчасною відповіддю на виклики війни стала й розробка та впровадження «Алгоритму надання психологічної допомоги та супроводу у кризових та екстрених ситуаціях», що став частиною пріоритетного проєкту МВС. За останні шість місяців психологічна допомога була надана 2141 особі, які постраждали під час надзвичайних ситуацій. Цей показник включає 1716 осіб цивільного населення та 425 осіб особового складу. В міністерстві вирішили розвинути систему та запровадити проєкт наставництва «Mental tutor».

Читайте також: Як не дати стресу перемогти?

Під час засідання Міністерство оборони України розповіло про реалізацію свого пріоритетного проєкту у межах Всеукраїнської програми ментального здоровʼя.

Діяльність міністерств та інших долучених відомств вийшла вже далеко за межі початкових пріоритетних проєктів в межах Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?», ініційованої першою леді України Оленою Зеленською. Це приклад, як держава реагує на складні виклики трансформації, що доводиться наразі переживати всій нашій країні та українцям.

 

Супровід розробки та впровадження Всеукраїнської програми ментального здоров’я забезпечує Координаційний центр з психічного здоров’я Кабінету Міністрів України за експертного партнерства та підтримки ВООЗ. Майданчиком для ухвалення рішень є Міжвідомча координаційна рада Кабінету Міністрів України.

Читайте також: Як зрозуміти, що ви емоційно виснажені

Джерело: МОЗ


ДОМЕДИЧНА ДОПОМОГА: як зберегти життя/здоров’я потерпілого + практичний кейс про правила в умовах бойових дій

Спецвипуск № 1, 2023

  • Як діяти в разі виникнення забоїв, переломів, кровотеч, опіків, уражень електричним струмом
  • Як допомогти пораненим під час збройних протистоянь та транспортуванні їх в укриття
  • Багато іншого про дії при виникненні загрозливих станів для життя

Замовити

0 (800) 219-977

Матеріали до теми


Підтримка психічного здоров’я людини стала одним з приорітетних завдань державної політики
У Всеукраїнський день психолога, відбувся регіональний форум з ментального здоров’я, який організований рухом «Зе Жінки», — інформує народна депутатка України, ...
Рада ухвалила закон щодо вирішення нагальних питань у сфері охорони здоров’я та соціальній сфері
Про це повідомив народний депутат від парламентської фракції «Голос» Ярослав Железняк у Телеграмі. Він уточнив, що законодавча ініціатива № 10094 ...