Ментальне здоров’я: послуги соціального супроводу військовим та їхнім родинам


Ментальне здоров’я: послуги соціального супроводу військовим та їхнім родинам

Розпочалось надання послуги соціального супроводу військовим та їхнім родинам на базі військових частин.

Соціальний супровід – це можливість отримати допомогу у цивільних питаннях для військового та його родини на початку служби, під час її проходження та на етапі демобілізації.

Ключова мета послуги – це надати психо-соціальну підтримку військовому та родині у питаннях, що не стосуються напряму військової служби. Наприклад, проконсультувати щодо оформлення документів чи представництва в державних установах, проінформувати щодо виплат та пільг, забезпечити правничу допомогу, допомогу у профілактиці залежностей, організувати підтримку сім’ї разом із фахівцями соціальної роботи у громаді.

Раніше писали: Охорона ментального здоровʼя: психологічні послуги будуть доступні пацієнтам на всіх рівнях медичної допомоги вже у 2024 році

 

Проведено підготовку з надавання психологічної допомоги

Останні місяці Мінсоцполітики, спільно з Міноборони, проводили підготовку запуску цієї послуги у пілотному проєкті. Цей час команда активно працювала з військовими частинами, навчала потенційних надавачів послуг.

Наразі пілот стартує у чотирьох областях – Полтавській, Київській, Івано-Франківській та Волинській. Там відібрані військові частини, які перші долучаться до проєкту. Уже відомі надавачі послуг – організації, які забезпечать цю підтримку.

Надавачі послуг

Розповідаємо стисло про кожну з компаній, що надаватиме послуги психологічної допомоги.

1. Благодійний фонд «Наше право». Спеціалізується на консультаціях військових щодо їхніх прав та державних гарантій, має експертизу у соціально-психологічній реабілітації військових та їхніх родин, може надавати правову консультаційну підтримку. Під час проєкту також залучатимуть інших надавачів послуги: Благодійний фонд «Підгір’я», ГО «Захист-Є», БФ «Вівторок».

2. Благодійний фонд «Вівторок». Має досвід у наданні соціальної допомоги військовим та їхнім родинам, активно співпрацює із низкою громадських організацій у питанні забезпечення прав та державних гарантій для захисників України.

Читайте також: Якщо стан здоров’я працівника перешкоджає продовженню роботи

3. Громадський рух «Жіноча сила України» – громадська організація, що працює вже майже 10 років. У фокусі – допомога родинам військових підтримувати довіру в сім’ї та стале партнерством. У межах діяльності створили проєкт для психосоціальної підтримки родин військових та запустили окрему гарячу лінію для індивідуальних консультацій.

Читайте також: «Розумні» милиці: чи можуть ними скористатися українські ветерани

4. Благодійний фонд «Там, де ми – там Україна». Основну увагу фонд приділяє консультаціям військових та їхніх родин щодо соціальних питань. Окрім цього, експерти фонду є авторами навчальних програм по роботі з ветеранами, долучаються до покращення ветеранських політик на місцевому та національному рівнях.

Залучення неурядових організацій до процесу надання послуг дає змогу розширити ринок надавачів соціальних послуг, а головне – покращити ефективність надання таких послуг завдяки відповідній експертизі.

Читайте також: Про психологічну підтримку на робочому місці: запобігаємо травматизму

Джерело: Мінсоцполітики


Посібник «Проведення навчання та інструктажів з охорони праці. Актуально під час воєнного стану»

  • навчання, спеціальне навчання та перевірку знань з питань ОП;
  • організацію проведення інструктажів — як зацікавити працівників;
  • застосування нових знань на робочих місцях — який метод проведення інструктажу найкращий;
  • нову національну систему запобігання виробничим ризикам: в чому секрет успіху;
  • обов’язкові інструктажі та види журналів реєстрації інструктажів з питань ОП;
  • особливості проведення інструктажів;
  • рекомендації щодо заповнення журналів реєстрації інструктажів.

(067) 317-58-86 
E-mail: podpiska@mediapro.com.ua

Матеріали до теми


Комітет з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування розглянув законопроєкти щодо маркування, паралельного імпорту лікарських засобів та самоврядування в сфері охорони здоров’я
Комітет на засіданні 3 травня 2024 року розглянув та підтримав два важливих законопроєкти, присвячені регулюванню питань щодо маркування лікарських засобів ...
Підтримка психічного здоров’я людини стала одним з приорітетних завдань державної політики
У Всеукраїнський день психолога, відбувся регіональний форум з ментального здоров’я, який організований рухом «Зе Жінки», — інформує народна депутатка України, ...
Рада ухвалила закон щодо вирішення нагальних питань у сфері охорони здоров’я та соціальній сфері
Про це повідомив народний депутат від парламентської фракції «Голос» Ярослав Железняк у Телеграмі. Він уточнив, що законодавча ініціатива № 10094 ...