На Вінниччині 336 психологів беруть участь у Всеукраїнській програмі ментального здоров’я


На Вінниччині 336 психологів беруть участь у Всеукраїнській програмі ментального здоров’я

На Вінниччині до роботи у межах Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?» долучилися понад 330 фахівців, у 51 із 63 громад області уже обрали координаторів з ментального здоров’я. Про це на брифінгу повідомила перша заступниця начальника Вінницької ОВА Наталя Заболотна.

«Всеукраїнська програма ментального здоров’я «Ти як?», ініційована першою леді Оленою Зеленською, покликана, аби суспільство звернуло увагу на важливість психічного здоров’я людини і щоб спеціалістів з надання психологічної допомоги стало більше у кожній громаді нашої країни – у закладах соціального захисту населення, освіти, охорони здоров’я, культури, спорту тощо. Зараз у 51 з 63 громад Вінницької області уже обрали координаторів з ментального здоров’я», — сказала пані Заболотна.

За її словами, у ході виконання програми в області розпочали роботу неформальні об’єднання психологів. Це команда із 335 фахівців, здебільшого працівників соціальної сфери, галузей освіти і медицини, а також представників громадського сектору. Вони надають психологічну підтримку на «лінії першого контакту».

«Вже є результати: ми маємо плюс 26 психологів в області за рахунок збільшення штатів та введення посад з нуля у громадах. Почали впроваджувати програму «Самодопомога плюс», груп самодопомоги або взаємодопомоги (для матерів, для дружин, для членів сімей загиблих) Також започаткували консультування, як індивідуальне, так і групове», — додала посадовиця.

Читайте також: В Україні хочуть залучити капеланів до надання психологічної допомоги у медзакладах

 

Особлива увага надається психосоціальній допомозі родинам захисників і захисниць

Пані Заболотна зазначила, що нині особлива увага надається психосоціальній допомозі родинам захисників і захисниць, членами сімей загиблих.

«Ми провели серію курсів із освоєння навичок психологічної самодопомоги для батьків та дружин полеглих воїнів, дружин учасників бойових дій. Організували вже чотирнадцять заходів, до яких долучились 280 членів родин захисників і захисниць. Починаючи з березня цього року більше півтори тисячі людей з таких родин відвідали театри, кінотеатри, концертні зали та мотузкові парки», — сказала перша заступниця начальника ОВА.

Читайте також: Ментальне здоров’я: послуги соціального супроводу військовим та їхнім родинам

Заболотна також зазначила, що у співпраці з відділом психічного здоров’я та психосоціальної підтримки Міжнародної організації з міграції на Вінниччині започаткували проєкт: «Соціально-психологічна реадаптація ветеранів та постраждалих від війни категорій населення». Він передбачає проведення серії тренінгів у громадах Вінниччини з представниками медіа, надавачами послуг з різних сфер, сім’ями учасників бойових дій. Кінцева мета проєкту – повернення ветеранів і ветеранок до цивільного життя.

Як повідомлялось, Всеукраїнська програма ментального здоров’я «Ти як?» започаткована за ініціативою першої леді Олени Зеленської. Місія цього проєкту – зробити піклування про ментальне здоров’я щоденною звичкою для українців. Розробку та впровадження Всеукраїнської програми ментального здоров’я координує Міністерство охорони здоров’я України. Всесвітня організація охорони здоров’я – експертний партнер, виконавчий партнер – громадська організація «Безбар’єрність». Майданчиком для розроблення та ухвалення рішень є Міжвідомча координаційна рада при Кабінеті міністрів.

Читайте також: Охорона ментального здоровʼя: психологічні послуги будуть доступні пацієнтам на всіх рівнях медичної допомоги вже у 2024 році

Джерело: Укрінформ


ДОМЕДИЧНА ДОПОМОГА: як зберегти життя/здоров’я потерпілого + практичний кейс про правила в умовах бойових дій

Спецвипуск № 1, 2023

  • Як діяти в разі виникнення забоїв, переломів, кровотеч, опіків, уражень електричним струмом
  • Як допомогти пораненим під час збройних протистоянь та транспортуванні їх в укриття
  • Багато іншого про дії при виникненні загрозливих станів для життя

Замовити

(067) 317-58-86

Матеріали до теми


Біозахист та біобезпека: Україна перейматиме підходи до впровадження системи «єдиного здоров’я» за британською моделлю
Профілактика інфекційних хвороб з урахуванням епідситуації та прогнозів на основі комплексного підходу — «єдине здоров’я» — передбачена Стратегією забезпечення біологічної ...
Комітет з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування розглянув законопроєкти щодо маркування, паралельного імпорту лікарських засобів та самоврядування в сфері охорони здоров’я
Комітет на засіданні 3 травня 2024 року розглянув та підтримав два важливих законопроєкти, присвячені регулюванню питань щодо маркування лікарських засобів ...