На Дніпропетровщині одну з лікарень обладнали сонячними панелями


На Дніпропетровщині одну з лікарень обладнали сонячними панелями

На головному корпусі Криворізької міської лікарні № 16 встановили 178 сонячних панелей. Вони зможуть накопичувати енергію та забезпечувати медзаклад електроживленням, що особливо актуально у разі аварійних відключень електроенергії та в умовах постійних обстрілів та атак росії. Загальна потужність системи сонячної станції складає 40 кВт.

Встановлення сонячного енергетичного обладнання дасть змогу не лише використовувати сонячну енергію як джерело живлення, а й накопичувати її. Окрім того, це дозволить значно економити видатки на електроенергію та спрямувати ці кошти на інші потреби медзакладів.

 

Відповідно до внесених змін до Закону України щодо відновлення та зеленої трансформації енергетичної системи України, медзаклади зможуть реалізовувати механізм активного споживача електроенергії. Зазвичай лікарні виробляють електроенергію для власних потреб. Однак тепер у години, коли електроенергії вироблятиметься більше, ніж споживатиметься, її надлишок може продаватися у мережу. За орієнтовними оцінками це дасть можливість лікарням зекономити близько 5-10 % коштів.

Читайте також: Куди рухається сонячна енергетика в Україні та світі. Які можливості в цій сфері існують для бізнесу

За попередніми розрахунками, Криворізька міська лікарня №16 зможе зекономити 412 тис. грн на оплаті комунальних послуг лікарні за період з червня 2024-2036 рр.

У попередні осінньо-зимові періоди українські міста стали заручниками енергетичного тероризму росіян. Звісно, блекаути та аварійні відключення електроенергії завдавали неабиякого удару по роботі медзакладів. Тому кожна така сонячна система — це ще один крок до енергетичної незалежності та забезпечення безперебійної роботи за будь-яких умов.

Зараз Криворізька міська лікарня №16 є багатопрофільним лікувальним закладом вторинної допомоги, який надає ургентну та планову допомогу дорослим та дітям міста. Також у лікарні обслуговуються пацієнти з інших прилеглих районів, зокрема Криворізького, Софіївського, Пʼятихатського, Апостолівського, Широківського.

Лікарня включає дитячі стаціонарні відділення, консультативно-дiагностичний центр для дитячого населення. Ліжковий фонд медзакладу нараховує 370 ліжко-місць, з яких 230 — дитячi.

Також у медзакладі розташовані кафедра педіатрії, сімейної медицини та клінічної лабораторної діагностики. На базі педiатричного відділення проходять лікування маленькі пацієнти онкогематологiчного, ендокринологiчного, кардiоревматологiчного профiлiв.

Спiльно з працівниками кафедр щорiчно у лікарні впроваджуються нові методи лікування та обстеження пацієнтів, проходять курс лікування близько 17 тис. пацiєнтiв, а також відбувається щонайменше 5300 оперативних втручань.

Загалом від початку 2024 року у медзакладі пройшли курс лікування понад 3 тис. дітей, зокрема це діти з термічними опіками, мінно-вибуховими травмами, які постраждали внаслідок ракетних обстрілів та паліативні пацієнти.

Читайте також: Приватна енергонезалежність: звідки очікувати на допомогу

В умовах щоденних обстрілів та атак з боку росії на енергетичну систему України забезпечення стабільної роботи медичних закладів під час надзвичайних ситуацій — один з пріоритетів Міністерства охорони здоров’я. Тому наразі лікарні, поліклініки та амбулаторії в різних куточках країни активно оснащуються сонячними панелями та забезпечуються генераторами.

 

Зараз українські медзаклади забезпечені понад 11 тис. генераторів для безперебійного електроживлення. Вже більше ніж 70 українських закладів охорони здоров’я мають сонячні станції з панелями. Вони встановлені коштом різноманітних програм, благодійних фондів, урядів інших країн тощо. Загалом до кінця року передбачається оснащення 200 закладів охорони здоров’я сонячними станціями.

МОЗ висловлює велику вдячність всім партнерам за допомогу та співробітництво. Тільки спільними зусиллями зробимо Україну сильною та сучасною.

Телефонна консультація з охорони праці і пожежної безпеки
Для довідок: 0 (800) 219-977 • E-mail: podpiska@mediapro.com.ua

Джерело: МОЗ

Розроблення документів із цивільного захисту

Матеріали до теми


Ситуація з постачанням електроенергії залишатиметься складною
Найближчі півтора місяця ситуація з постачанням електроенергії залишатиметься складною. У Держенергонагляді спрогнозували коли зменшаться відключення світла. Пом’якшення графіків відключень очікується ...
Про застосування санітарних норм щодо перевищення рівня шуму від генераторів: роз’яснення МОЗ
ЗАПИТАННЯ Чи передбачено штрафи для власників генераторів за перевищення рівня шуму під час роботи приладів з огляду на чинні санітарно-гігієнічні ...