Приватна енергонезалежність: звідки очікувати на допомогу


Приватна енергонезалежність: звідки очікувати на допомогу

Через значні пошкодження електростанцій до прийдешньої зими потрібно готуватися усім.

Масовані російські атаки на енергетичну інфраструктуру, що поновилися з 22 березня, уже призвели до втрати 9 ГВт потужності електростанцій. Зруйновані енергоблоки тепло- та гідроелектростанцій, які забезпечують нам світло в пікові години: уранці та ввечері. Електрики, виробленої атомними електростанціями, не вистачає для того, щоби світло було постійно в усіх – у цьому ми вже переконуємося тепер.

Енергетики роблять усе можливе, щоб відновити бодай частину розбитої генерації. Проте українцям також варто продумати варіанти, як підготуватися до зими. Одним із них може бути встановлення власної генерації – хоча б найпростіших сонячних панелей. І населення має змогу отримати допомогу в цьому.

 

Як профінансувати обладнання для ОСББ

Якщо ви живете в багатоквартирному будинку, то це не означає, що у вас не може бути сонячних панелей. Тепер для об’єднань співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ) та житлово-будівельних кооперативів (ЖБК) діє програма «ГрінДІМ», яку запустив у травні Фонд енергоефективності.

За програмою «ГрінДІМ» ОСББ та ЖБК можуть отримати гранти до 1 млн грн на придбання сонячних панелей та до 2 млн грн – на придбання теплового насоса. Якщо ж співвласники багатоквартирного будинку вирішать установити й сонячні панелі, і тепловий насос, то максимальна сума гранту буде 3 млн грн.

Водночас відшкодовується вартість придбання самого обладнання, а не роботи для його встановлення.

Спочатку ОСББ має пройти сертифікацію енергоефективності свого будинку й отримати опис проєкту. Уже після цього проводять загальні збори співвласників, де й ухвалюють рішення про участь у програмі та про те, що саме ОСББ буде встановлювати.

 

Раніше писали: Куди рухається сонячна енергетика в Україні та світі. Які можливості в цій сфері існують для бізнесу

Після ухвалення рішення ОСББ має відкрити рахунок у банку-партнері Фонду енергоефективності (якщо раніше там рахунку не мало) – саме туди буде перерахований грант після завершення проєкту. Брати кредит необов’язково – а якщо й братимете, то необов’язково робити це в банку-партнері.

«Ті, що вже готові кредитувати в межах програми “ГрінДІМ”, – це Глобус Банк. Укргазбанк також буде кредитувати», – пояснили у Фонді енергоефективності. Крім того, відповідну кредитну програму готує ПриватБанк. Іншими банками-партнерами по ГрінДІМ є Ощадбанк та Кредобанк – там можна відкрити рахунок.

 

Вже після відкриття рахунку можна подавати заявку на участь у програмі. Разом із пакетом документів подаються фотографії будинку в цілому, загальні фото фасадів, загальні фото приміщень / дахів / фасадів, де буде встановлене обладнання. Водночас потрібно надати оригінали, які містять метадані (дату та місце зйомки).

На що варто звернути увагу?

Програма передбачає певні технічні вимоги до будинку. Зокрема, до участі не допускають будинки, в яких покриття даху містить азбестові матеріали. Крім того, якщо бодай половина квартир у будинку під’єднана до централізованого теплопостачання, то має бути й індивідуальний тепловий пункт.

Після встановлення СЕС Фонд енергоефективності повинен мати доступ до дистанційного моніторингу роботи станції. Разом із безпосередньо панелями обов’язково потрібно встановити й акумулятори.

Для встановлення теплового насоса також є вимоги: наявність автоматизованого теплового пункту, теплоізоляція фасаду будинку та внутрішньобудинкових мереж.

 

Сонячна генерація для приватників

Державна програма фінансування енергогенерувального обладнання для власників приватних будинків поки що на стадії розроблення. За словами Прем’єр-міністра Дениса Шмигаля, програма передбачатиме нульову ставку кредитування. «Уже маємо для цього фонд – близько 600 млн грн. Кредити становитимуть до 480 тис. грн, строком на 5 років», – анонсував він в ефірі телемарафону «Єдині новини».

Хоча банки вже пропонують громадянам власні програми кредитування для встановлення сонячної генерації. Зокрема, в Ощадбанку фізична особа може взяти на купівлю обладнання для «домашнього» солару у кредит до 1 млн грн на строк до 6 років під 19,5% річних. Укргазбанк, маючи ще до війни окрему програму «ЕКО-енергія» на придбання СЕС, за якою видав більш ніж 60 млн грн кредитів, із початком повномасштабного вторгнення оновлює цю програму відповідно до потреб часу.

Телефонна консультація з охорони праці і пожежної безпеки
Для довідок: 0 (800) 219-977 • E-mail: podpiska@mediapro.com.ua

«Оновлена програма кредитування “ЕКО-енергія” передбачатиме фінансування фізичних осіб для забезпечення власної енергонезалежності. За ці кошти приватні клієнти зможуть придбати енергогенерувальне обладнання та системи накопичення енергії, зокрема, сонячні панелі, гібридні системи з акумуляторними батареями, генератори, вітрогенератори, накопичувачі енергії тощо», – повідомили у пресслужбі Укргазбанку.

Інший державний банк, Приватбанк, хоч і не має окремого напряму кредитування населення на придбання енергетичного обладнання, однак пропонує купувати його на виплату. І в пресслужбі банку стверджують, що попит на цю послугу є. За загальними умовами, максимальний кредит становить 300 тис. грн.

Щоправда, кредитні ставки для придбання такого обладнання в деяких банках можуть видатися високими. Однак 6 червня Рада з фінансової стабільності схвалила стратегію з розвитку кредитування в Україні, в якій якраз і йдеться про підвищення доступності кредитів на купівлю енергетичного обладнання для українських родин. Для цього Нацбанк ухвалив низку регуляторних рішень. Тому є надія, що невдовзі ставки для цільових «енергетичних» кредитів знизяться, а із запуском державної програми пільгового кредитування українці матимуть більше можливостей для встановлення своєї маленької генерації.

На додаток в Україні спростили приєднання до мереж – відповідні зміни ухвалила НКРЕКП ще у травні. Тепер приєднання установок, які не працюватимуть паралельно з об’єднаною енергосистемою та забезпечуватимуть автономне живлення, відбуватиметься без зайвої бюрократії.

Розроблення документів з цивільного захисту
Індивідуальний підхід • Стислі терміни виконання • Доступна ціна
0 (800) 219-977podpiska@mediapro.com.ua

 

Як правильно вибрати поверхню для «електросонця»

Якщо ви вирішили встановити сонячну панель у своєму приватному будинку, треба враховувати кілька технічних моментів. «Насамперед зверніть увагу на те, чи витримає дах вашого будинку загальну масу панелей. Інакше встановлюйте панелі на наземні конструкції», – зауважує засновник Харківського енергетичного кластеру Станіслав Ігнатьєв.

За його словами, сьогодні на вітчизняному ринку можна обрати панелі та обладнання різного типу – жодного дефіциту немає. Головне – розрахувати власну потребу в обсягах живлення та вирішити, чи продавати надлишки електрики в мережу, маючи ще й джерело додаткового доходу.

До сонячної панелі варто придбати акумулятор, адже сонячна генерація напряму залежить від погоди та часу доби. Акумулятор дасть змогу накопичити надлишкову електрику в сонячні денні години, щоби потім використати її увечері. Однак з акумуляторами варто бути обережними через їх технологічні відмінності та вибухонебезпеку.

 

Виконавчий директор асоціації «Енергоефективні міста України» Святослав Павлюк застерігає від використання для накопичення енергії «літій-NMC автомобільних батарей». «Такі батареї мають високу щільність енергії і продаються на сайтах оголошень значно дешевше, ніж літій-полімерні або літій-залізофосфатні батареї. Недоліком є фактор високої щільності енергії, через що ці батареї мають підвищений ризик самозаймання та вибухів», – зазначає він.

Експерт радить обирати (особливо для квартир) літій-залізофосфатні батареї або типові кислотні чи AGM-акумулятори. «Якщо ж ви вирішили купувати літій-NMC батареї, то їх потрібно встановлювати у приміщенні, де нічому горіти. А такі умови можна знайти не скрізь, хіба в будинках з господарською прибудовою, підсобками чи іншими порожніми приміщеннями. Остерігайтеся ставити такі батареї у житлових приміщеннях, де є багато горючих матеріалів», – попереджає пан Павлюк.

Енергетики попереджають, що прийдешня зима буде нелегкою за будь-яких сценаріїв, навіть якщо росіяни на певний час дадуть спокій нашій енергосистемі. Масштаб руйнувань після 22 березня занадто великий для того, щоби швидко відновити електростанції. Тому кожен має готуватися до опалювального сезону, забезпечуючи в міру сил хоч якісь альтернативні джерела живлення.

 

Джерело: Укрінформ

Передплата кешбек

Матеріали до теми


Ситуація з постачанням електроенергії залишатиметься складною
Найближчі півтора місяця ситуація з постачанням електроенергії залишатиметься складною. У Держенергонагляді спрогнозували коли зменшаться відключення світла. Пом’якшення графіків відключень очікується ...
Про застосування санітарних норм щодо перевищення рівня шуму від генераторів: роз’яснення МОЗ
ЗАПИТАННЯ Чи передбачено штрафи для власників генераторів за перевищення рівня шуму під час роботи приладів з огляду на чинні санітарно-гігієнічні ...