Затверджено нову редакцію Загальних положень безпеки АЕС


Затверджено нову редакцію Загальних положень безпеки АЕС

Держатомрегулювання затвердила зміни до Загальних положень безпеки атомних станцій. Як повідомила ДІЯРУ, нову редакцію документу затверджено Наказом Державної інспекції ядерного регулювання України від 04 березня 2024 року № 195 «Про внесення змін до Загальних положень безпеки атомних станцій» та зареєстровано у Міністерстві юстиції України 25 квітня 2024 року за № 598/41943. Останні зміни у документ вносилися у 2007 році.

Інспекція зазначає, що Загальні положення безпеки атомних станцій є основним документом із серії вітчизняних норм та правил з ядерної та радіаційної безпеки атомних станцій.

Живий журнал «Охорона праці і пожежна безпека»
Доступний 24/7 у смартфоні, на планшеті чи комп’ютері
Для довідок: 0 (800) 219-977 • E-mail: podpiska@mediapro.com.ua

 

Що регулюють Загальні положення безпеки атомних станцій

Документ встановлює, зокрема:

  • вимоги, принципи і критерії безпеки атомних станцій;
  • вимоги до впровадження основних технічних та організаційних заходів, що спрямовані на їх реалізацію та захист людей і навколишнього природного середовища від можливого радіаційного впливу.

Перегляд Загальних положень безпеки атомних станцій, що були затверджені Держатомрегулювання ще у 2007 році, за словами Інспекції, був обумовлений необхідністю врахування більш ніж 16-ти річного досвіду їх застосування, сучасних вітчизняних та міжнародних вимог, а також кращої європейської практики регулювання ядерної та радіаційної безпеки АЕС.

 

Під час перегляду Загальних положень безпеки атомних станцій, у порівнянні з попередньою редакцією, основних змін зазнали розділи, що встановлюють критерії безпеки, вимоги до забезпечення реалізації стратегії глибокоешелонованого захисту, вимог до аналізу безпеки, вимоги до проектування та експлуатації АЕС. При цьому, зокрема, були враховані такі сучасні міжнародні документи:

  • Директива Ради 2014/87/ЄВРАТОМ від 8 липня 2014 року про внесення змін і доповнень до Директиви 2009/71/Євратом про встановлення рамок Співтовариства для ядерної безпеки ядерних установок;
  • Safety Standards. Safety of Nuclear Power Plants: Design. Specific Safety Requirements No. SSR-2/1 (Rev. 1);
  • Safety Standards. Safety of Nuclear Power Plants: Commissioning and Operation Specific Safety Requirements No. SSR-2/2 (Rev. 1);
  • WENRA Safety Reference Levels for Existing Reactors 2020 та інші документи МАГАТЕ та WENRA.

Раптова смерть працівника підприємства
Формат: запис вебінару0 (800) 219-977

Відповідно до вимог законодавства України, у сфері використання ядерної енергії, після офіційної публікації Загальних положень безпеки атомних станцій експлуатуюча організація АТ «НАЕК «Енергоатом» має провести аналіз відповідності умов та меж безпеки, встановлених чинними ліцензіями, новим вимогам та, за необхідності, розробити і погодити з Держатомрегулювання перелік заходів, направлених на усунення виявлених відхилень.

Джерело: Державна інспекція ядерного регулювання України

Проведення заходів державного контролю. Що необхідно знати. Практикум

Матеріали до теми


Набуло чинності оновлене Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України
Нагадаємо, що 4 травня набуло чинності оновлене Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України, затверджене наказом Міністерства оборони України ...
Перелік документів, які набувають чинності у травні 2024 року
В інформаційних цілях надаємо перелік документів, які набувають чинності у травні 2024 року.   Будівництво ДСТУ 9251:2023 Настанова з контролю ...