Живий журнал «Охорона праці і пожежна безпека»: анонс № 11, 2023


Живий журнал «Охорона праці і пожежна безпека»: анонс № 11, 2023

Раді представити вам черговий випуск журналу «Охорона праці і пожежна безпека» № 11, 2023. Продовжуємо разом планувати нашу роботу й робити її ще впорядкованішою та безпечнішою.

У цьому номері, наприклад, проаналізували новий Порядок розслідування аварій на об’єктах підвищеної небезпеки та розглянули 10 кроків, які необхідно виконати після інциденту. Розібралися, що передбачає Порядок надання роботодавцям компенсації фактичних витрат за облаштування робочих місць працевлаштованих осіб з інвалідністю, а також представляємо вашій увазі низку актуальних і важливих питань.

 

У листопадовому номері «Охорона праці і пожежна безпека»

 

ЗАКОНОДАВСТВО. ЗМІНИ. НОВОВВЕДЕННЯ

Новий Порядок розслідування аварій на об’єктах підвищеної небезпеки. 10 кроків, які необхідно виконати після інциденту

Постановою КМУ від 08.09.2023 р. № 965 було затверджено Порядок розслідування аварій на об’єктах підвищеної небезпеки (далі — Порядок), яким визначено процедуру проведення розслідування аварій на об’єктах підвищеної небезпеки. Порядок поширюється на юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців, які експлуатують (планують експлуатувати) хоча б один об’єкт підвищеної небезпеки.

 

ВАЖЛИВО ЗНАТИ

Способи уникнення ураження струмом в мережах напругою до 1 кВ. Дбаємо про безпеку працівників

Відповідно до п. 1.7.63 Правил улаштування електроустановок (ПУЕ), систему заземлення ІТ з ізольованою нейтраллю (де перша літера І — isolation — ізольована нейтраль, друга літера Т — terra — заземлення) в мережах напругою до 1 кВ слід застосовувати, якщо однофазне замикання на землю (ОЗЗ) може бути джерелом підвищеної небезпеки для людей і тварин, збереження майна та навколишнього середовища. Також систему заземлення ІТ рекомендується застосовувати в електроустановках із підвищеними вимогами до забезпечення безперебійності живлення електроприймачів (безвідмовності електропостачання), якщо вимкнення кінцевого кола живлення з ОЗЗ меже призвести до небажаних наслідків.

 

БЕЗПЕКА ПРАЦІ

Безпечна експлуатація вантажопідіймальних кранів. Розглядаємо положення нормативної бази під час дії воєнного стану

Вантажопідіймальний кран — це машина циклічної дії, призначена для підіймання та переміщення в просторі вантажу, підвішеного за допомогою гака чи утримуваного іншим вантажозахоплювальним органом.

 

ПОЖЕЖНА БЕЗПЕКА

Пожежна безпека на автомобільному транспорті. Які заходи має забезпечити роботодавець

За даними Державної служби України з надзвичайних ситуацій, із початку поточного року на транспорті виникло більше 2 тис. пожеж. Невтішною залишається і статистика щодо кількості загиблих та потерпілих на таких пожежах.

 

ДОМЕДИЧНА ДОПОМОГА

Захист органів зору. Профілактика травмування та надання допомоги працівникам

Травми очей можуть бути механічними (зазвичай це контузії, проникні й непроникні травми) та отриманими внаслідок опіків.

 

ПРАКТИЧНИЙ КЕЙС

Ефективні рішення під час обриву проводу повітряної лінії. Підвищуємо рівень електробезпеки

Під час обриву проводу повітряної лінії та його падінні на землю створюється ситуація, коли можливе торкання до нього людей та ураження їх електричним струмом. Розрив фази зумовлює появу в лінії струмів зворотної послідовності, які здійснюють тепловий і механічний вплив на електродвигуни та інше обладнання, що є чутливим до несиметрії, і це призводить до їхнього масового пошкодження.

 

ВІДПОВІДАЄМО читачам

ТОП-100 запитань до експертів

Інструкції з охорони праці розробляються на підприємстві відповідно до вимог НПАОП 0.00-4.15-98 «Положення про розробку інструкцій з охорони праці». Цей нормативно-правовий акт визначає вимоги до змісту, побудови і викладення інструкцій з охорони праці локального характеру.

 

А також вашій увазі:

Моніторинг законодавства

Наказ

Інструкція

Акт

Журнали

Інші документи

Календар-планер на листопад 2023 року інженера з охорони праці

Пам’ятки:

  • Правила експлуатації ліфтів
  • Надання домедичної допомоги постраждалим при пошкодженні очей
  • Домедична допомога при термічних опіках

 

Придбати видання

 

З питань придбання і доступу

до Живого журналу «Охорона праці і пожежна безпека»: 0 (800) 219-977

Джерело: журнал «Охорона праці і пожежна безпека»


Живий журнал «Охорона праці і пожежна безпека»

Доступний 24/7 у смартфоні, на планшеті чи комп’ютері

  • зразки документів
  • моніторинг законодавства
  • роз’яснення
  • відповіді на запитання
  • досвід провідних компаній

Презентаційний номер: e.oppb.com.ua
0 (800) 219-977

Матеріали до теми