Дещо про організацію навчання і перевірки знань з питань охорони праці на підприємстві


Дещо про організацію навчання і перевірки знань з питань охорони праці на підприємстві

Працівники під час прийняття на роботу і в процесі роботи, а також учні, курсанти, слухачі та студенти під час трудового і професійного навчання проходять на підприємстві за рахунок роботодавця інструктажі, навчання та перевірку знань з питань охорони праці, надання домедичної допомоги потерпілим від нещасних випадків, а також правил поведінки у разі виникнення аварії.

 

Хто здійснює перевірку знань з питань охорони праці

Організацію навчання та перевірки знань з питань охорони праці працівників, у тому числі під час професійної підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації на підприємстві здійснюють працівники служби кадрів або інші спеціалісти, яким роботодавцем доручена організація цієї роботи.

 

Перед перевіркою знань з питань охорони праці на підприємстві для працівників організується навчання: лекції, семінари та консультації.

Журнал реєстрації інструктажів з питань охорони праці на робочому місці
Замовити 0 (800) 219-977

Комісія з перевірки знань з питань охорони праці

Перевірка знань працівників з питань охорони праці на підприємстві здійснюється комісією з перевірки знань з питань охорони праці підприємства, склад якої затверджується наказом (розпорядженням) роботодавця. Головою комісії призначається керівник підприємства або його заступник, до службових обов’язків яких входить організація роботи з охорони праці, а в разі потреби створення комісій в окремих структурних підрозділах їх очолюють керівник відповідного підрозділу чи його заступник.

Домедична допомога при термічних опіках — пам’ятка від журналу «Охорона праці і пожежна безпека»

До складу комісії підприємства входять спеціалісти служби охорони праці, представники юридичної, виробничих, технічних служб, представник профспілки або уповноважена найманими працівниками особа з питань охорони праці. До складу комісії підприємства можуть залучатися страхові експерти з охорони праці відповідного робочого органу виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України (далі – Фонд) та викладачі охорони праці, які проводили навчання.

Комісія вважається правочинною, якщо до її складу входять не менше трьох осіб.

Важливо пам’ятати про неприпустимість приховування настання факту травматизму. Прихованим нещасним випадком на виробництві вважається той, про який роботодавець, потерпілий або працівник, який його виявив, не повідомив у встановлений строк відповідним органам та установам, та/або нещасний випадок, розслідування якого не проведено.

 

Засоби індивідуального захисту — завітайте в магазин проєкту «Охорона праці і пожежна безпека»

Приховуючи настання нещасного випадку, не проводячи розслідування нещасного випадку, створюється загроза повторення нещасного випадку, таким чином роботодавець наражає своїх працівників на небезпеку на робочому місті, чим порушує їх конституційне право на належні, безпечні і здорові умови праці. А також законного відшкодування шкоди особам, які потерпіли від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань.

Джерело: Управління Держпраці

Охорона праці і пожежна безпека. Друкований журнал. Передплата – 2025

Матеріали до теми


Дискусійні питання щодо проведення інструктажів з питань охорони праці
Порядок проведення інструктажів з питань охорони праці на робочому місці визначає «Типове положення про порядок проведення навчання і перевірки знань з ...
Безпека праці на сільськогосподарському підприємстві: ключові вимоги під час годівлі ВРХ
Основні вимоги організації безпечної праці при годівлі великої рогатої худоби До основних вимог безпеки належать такі: – до обслуговування ВРХ ...
Щодо експлуатації обладнання підвищеної небезпеки на автозаправних комплексах
Фахівцями управління інспекційної діяльності у Харківській області продовжується інформаційно-роз’яснювальна робота з питань охорони праці, безпечного виконання робіт, експлуатації обладнання підвищеної ...