Живий журнал «Охорона праці і пожежна безпека»: анонс № 8, 2024


Живий журнал «Охорона праці і пожежна безпека»: анонс № 8, 2024

З радістю представляємо вам серпневий номер журналу «Охорона праці і пожежна безпека». Якщо ви читаєте цей випуск — отже, переступили рубіж півріччя і залишаєтеся разом з нами. Дякуємо за вашу прихильність, для нас це дуже важливий показник. Пропонуємо вам новий випуск, сповнений актуальних матеріалів та корисної інформації.

У цьому номері ми поспілкувалися з керівницею навчального центру «Новатор», яка ділиться своїми думками щодо підготовки фахівців з охорони праці та пожежної безпеки й розповідає про інновації та подальші вектори діяльності освітньої платформи. Також ми підготували для вас календар-планер на серпень, який допоможе вам ефективно спланувати роботу і не пропустити важливі події.

Окрім того, ми продовжуємо наші традиційні рубрики, зокрема моніторинг законодавства та дискусійні питання. Цього разу ми обговорюємо важливість інформування працівників про шкідливі та небезпечні фактори ще на етапі прийняття на роботу. Ці та багато інших тем номера сумлінно й ретельно підготовані нашими партнерами та авторами задля вашої безпечної праці. Пишіть нам — ми завжди раді спілкуванню та вашим запитанням, обов’язково допоможемо розв’язати надзаплутані ситуації — для нас це поле роботи.

Безпечного вам серпня!

Дякуємо, що залишаєтеся з нами!

Олександра Дзюба,
головний редактор журналу «Охорона праці і пожежна безпека»

 

У серпневому номері «Охорона праці і пожежна безпека»

ІНТЕРВʼЮ

Навчальний центр «Новатор»: наша місія — надавати знання про збереження здоров’я та життя людей

Навчальний центр «Новатор» успішно провадить свою діяльність понад два десятки років. За вказаний проміжок часу освітня платформа озброїла сотні фахівців не лише ґрунтовними теоретичними знаннями, а й дієвими практичними навичками, що у результаті принесло користь суспільству та не раз допомогло запобігти небезпеці.

 

АКТУАЛЬНЕ ПИТАННЯ

Екологічні фактори виробничого середовища: негативні наслідки кліматичної кризи та поширення небезпечних рослин

Потепління у наш час — не лише природний процес, бо відбувається він у 10 разів швидше, ніж будь-коли. Все частіше науковці, замість «зміни клімату», вживають термін «кліматична криза», щоб підкреслити серйозність цієї проблеми та потребу її вирішувати вже зараз.

 

ЕКСПЕРТ РЕКОМЕНДУЄ

Дискусійні питання щодо інформування працівників про шкідливі та небезпечні фактори під час прийняття на роботу

При застосуванні норм законодавства в повсякденній роботі можна помітити, що частина таких норм містить невизначені вимоги, які не піддаються конкретному розумінню та трактуванню. Позаяк дотримання таких норм є непростим завданням, а в деяких випадках і неможливим без уточнення, як же їх правильно розуміти та конкретизувати.

 

БЕЗПЕКА ПРАЦІ

Безпека та гігієна праці під час обробки сільськогосподарської продукції: нормативна база, вимоги до техніки та працівників

Цикл технологічних робіт, які необхідно провести для одержання кінцевої продукції рослинництва, передбачає обробіток ґрунту, посів, догляд за посівами, поводження з агрохімікатами та пестицидами, збір врожаю.

 

«12 правил життя: протиотрута хаосу» як принципи системи управління безпекою праці

У царині розвитку професійних якостей небагато книг викликали стільки дискусій і привернули таку увагу, як «12 правил життя: протиотрута хаосу» Джордана Б. Петерсона. Книга, опублікована у 2018 році, спонукає до роздумів з формування відповідних правил, які допомагають читачам знайти свій унікальний шлях в життєвому середовищі. Також зазначені правила можна покласти в основу результативної системи управління безпекою праці в організаціях, яка являє собою набір політик, процедур і практик, спрямованих на запобігання або зменшення травм та захворювань, пов’язаних з роботою, а також на постійне поліпшення показників охорони здоров’я й безпеки в організації.

 

ТЕХНОГЕННА БЕЗПЕКА

Небезпека однофазних замикань в мережах 6–35 кВ та необхідність їх вимикання

Поширеною є думка, що ізольована нейтраль у мережах напругою 6-35 кВ — це так звана дешева надійність, оскільки споживачі під час однофазних замикань на землю (ОЗЗ) не знеструмлюються. Тому в таких мережах багато ліній електропередачі не обладнані захистом від ОЗЗ. В умовах, що склалися, коли зношено до 80 % електрообладнання та кабельних ліній 6-35 кВ через старіння ізоляції, збереження в роботі приєднань з ОЗЗ у 70 % випадків призводить до переходу замикань у подвійні, багатомісцеві двофазні та трифазні короткі замикання. У разі подвійного замикання між фазами різних ліній (фази А і В або В і С) захист вимикає тільки ту лінію, в якій замикання виникло на фазі А або С. На інших лініях, з замиканням у фазі В, воно може існувати невизначено тривало, оскільки сигнал про замикання (контроль ізоляції) на підстанції може й не виникнути, наприклад, під час падіння проводу на ґрунт з великим опором.

 

ПОЖЕЖНА ТА ТЕХНОГЕННА БЕЗПЕКА

Про необхідність підвищення пожежо- та електробезпеки на наявних електроустановках напругою до 1 кВ

Електроустановки напругою до 1 кВ, особливо введені в дію до набрання чинності ПУЕ-17, не задовольняють сучасним вимогам пожежо- та електробезпеки, викладеним у ПУЕ та інших нормативних документах. Раніше не вимагалося відключення пошкодженої лінії в разі однофазного короткого замикання (ОКЗ) на корпус електроприймача за час, не більший за 0,4 секунди, у системі заземлення TN, а вимагалося забезпечення кратності струму ОКЗ до струму спрацьовування захисного апарата (запобіжника, автоматичного вимикача). При забезпеченні необхідної кратності час відключення міг становити десятки секунд. За такої тривалості вимкнення ОКЗ у разі дотику людини до корпусу електроприймача з пошкодженою ізоляцією спричиняло електротравму або летальний результат.

 

ДОМЕДИЧНА ДОПОМОГА

Безпека медичного персоналу профілактичні заходи та захист від передачі інфекцій

З 29 жовтня 2021 року діють  правила інфекційного контролю. Їх мають дотримувати усі ЗОЗ. Підстава — наказ МОЗ «Про організацію профілактики інфекцій та інфекційного контролю в закладах охорони здоров’я та установах/закладах надання соціальних послуг/соціального захисту населення» від 03.08.2021 р. № 1614.

 

Як правильно діяти при сонячних опіках: практичні поради

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, рак шкіри виникає в основному через вплив ультрафіолетового випромінювання сонця або штучних джерел, таких як солярії. Одним з основних ризиків виникнення меланоми вважаються важкі сонячні опіки, отримані в дитинстві. У місяць обізнаності щодо меланоми розповідаємо, як захиститись від сонячних опіків, озвучуємо основні симптоми та ознаки, що сигналізують про необхідність звернутись до лікаря.

 

ТОП-100 ЗАПИТАНЬ ДО ЕКСПЕРТІВ

Яким має бути порядок надання домедичної допомоги

Як діяти при виникненні пожежі у навчальному закладі?

Відповіді експерта на актуальні запитання

 

ДОКУМЕНТИ СПЕЦІАЛІСТА З ОП І ПБ

Інструкція з охорони праці при видаленні Борщівника Сосновського

Інструкція «Порядок дій при пожежі»

Інструкція з надання домедичної допомоги

 

Також у номері

 

Придбати видання

 

З питань придбання і доступу

до Живого журналу «Охорона праці і пожежна безпека»: 0 (800) 219-977

Джерело: журнал «Охорона праці і пожежна безпека»


Живий журнал «Охорона праці і пожежна безпека»

Живий журнал «Охорона праці і пожежна безпека»

Доступний 24/7 у смартфоні, на планшеті чи комп’ютері

  • зразки документів
  • моніторинг законодавства
  • роз’яснення
  • відповіді на запитання
  • досвід провідних компаній

Презентаційний номер: e.oppb.com.ua
0 (800) 219-977

Матеріали до теми


Міжнародний виставковий центр запрошує 15-17 жовтня на серію виставок «ДОРТЕХЕКСПО — 2024»
Виставка є демонстрацією новітніх технологій і можливостей у напрямах дорожнього будівництва: Дорожньо-будівельна техніка. Вантажно-розвантажувальна техніка. Техніка для вантажних перевезень. Спецтехніка. ...