Розмінування: Нацагентством кваліфікацій затверджено професійний стандарт «Демінер»


Розмінування: Нацагентством кваліфікацій затверджено професійний стандарт «Демінер»

Національне агентство кваліфікацій схвалило професійний стандарт «Оператор з пошуку вибухонебезпечних предметів (демінер)». Його розроблення ініціювало Міністерство економіки України, а ТОВ «Шериф-Розмінування» у тісній співпраці із фахівцями Міністерства підготувало текст стандарту з урахуванням пропозицій ключових стейкхолдерів сектору.

«Дотепер у нас не було професійного стандарту демінер. Фактично оператори були змушені самостійно готувати фахівців для гуманітарного розмінування за власними розробленими програмами. Наявність же професійного стандарту, який відповідає міжнародним вимогам (IMAS – International Mine Action Standards), створює єдині правила для всіх і суттєво розширює можливості для навчання демінерів. Це зокрема дозволить залучити до гуманітарного розмінування ветеранів, які після навчання зможуть працювати як в українських операторів протимінної діяльності, так і міжнародних», – сказав заступник Міністра економіки України Ігор Безкаравайний.

 

Читайте також: Про операторів гуманітарного розмінування

 

Введення професії у правове поле

Після затвердження стандарту буде проведено низку заходів для введення в правове поле нової професії: присвоєння коду, упорядкування оплати праці. А також на базі професійного стандарту розроблять відповідний освітній стандарт. Це дасть змогу після отримання акредитації від МОН випускати дипломованих демінерів на рівні з іншими професіями. 

Затверджений професійний стандарт, який відповідає вимогам IMAS, дозволить фахівцям, які мають міжнародний сертифікат, підтвердити свою кваліфікацію в Україні. Це означає також, що українські демінери, що пройдуть навчання за новим стандартом, також зможуть працювати у міжнародних компаніях без потреби починати навчання з самого початку.

 

Перспективи для осіб з інвалідністю у новій професії

«Люди з інвалідністю, включаючи тих, хто має ампутації, можуть працювати на посаді демінера у нетехнічному обстеженні території за допомогою дронів та іншої техніки. Це відкриває довгострокові перспективи для роботи в цій сфері.

В Україні є багато можливостей для роботи демінером, і важливо, щоб ветерани могли використовувати свої навички у мирному житті. Окрема подяка Міністерству економіки України за ініціативу по розробці професійного стандарту демінер та Національній агенції кваліфікацій за усвідомлення потреби у стандарті та оперативного в оформленні документального супроводу і всебічній підтримці», – зазначив директор ТОВ «Шериф-Розмінування» Євгеній Антипенко.

Читайте також: Сертифікація техніки для розмінування: Уряд затвердив вимоги

 

Стандарт передбачає п’ятирівневий курс підготовки демінерів

Розроблений стандарт передбачає 5 рівнів підготовки.

  1. Здобутий базовий рівень дозволить залучати фахівця до нетехнічного обстеження.
  2. Другий рівень дає можливість проводити технічне обстеження.
  3. Наступні рівні підготовки дають можливість проводити розмінування територій, будівель тощо.

Нагадаємо, що питання гуманітарного розмінування координує Перша віцепрем’єр-міністерка України – Міністерка економіки України Юлія Свириденко. Міністерство економіки України забезпечує взаємодію центральних органів виконавчої влади з питань протимінної діяльності в частині гуманітарного розмінування.

АУДИТ ОХОРОНИ ПРАЦІ — незалежна комплексна перевірка підприємства на відповідність законодавству України
0 (800) 219-977 • E-mail: podpiska@mediapro.com.ua

Джерело: Міністерство економіки України

Засоби індивідуального захисту

Матеріали до теми


Статзвітність 2025 року
Держстат оприлюднив проєкти: Альбому форм державних статистичних спостережень (завантажити). У ньому представлено бланки форм державних статистичних спостережень на 2025 рік ...
На Одещині є ризик забруднення водойм через повені у сусідніх країнах
Через несприятливі погодні умови, що спостерігаються у Молдові, Румунії, Польщі та Чехії, існує загроза забруднення поверхневих водойм. Це стосується річок ...
Право працівника не працювати під час повітряної тривоги
Ракетні обстріли та пов’язані з ними повітряні тривоги стали невід’ємною частиною життя українців уже понад два з половиною роки. Люди ...
З 18 вересня запрацює єДозвіл для підприємств
Починає роботу Єдина державна електронна система дозвільних документів (єДозвіл). Вже 18 вересня підприємцям стане доступна перша електронна послуга. Проєкт єДозвіл ...