Держпраці закликає: не приховуйте інформацію про нещасні випадки!


Держпраці закликає: не приховуйте інформацію про нещасні випадки!

Статтею 4 Закону України від 14 жовтня 1992 року № 2694-XII «Про охорону праці» (далі — Закон № 2694) законодавчо закріплена державна політика в галузі охорони праці, яка передбачає, що вона спрямована на створення належних, безпечних і здорових умов праці, запобігання нещасним випадкам та професійним захворюванням та базується на принципах пріоритету життя і здоров’я працівників, повної відповідальності роботодавця за створення належних, безпечних і здорових умов праці, соціального захисту працівників, повного відшкодування шкоди особам, які потерпіли від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань.

 

У разі настання нещасного випадку

Відповідно до статті 22 Закону № 2694 у разі настання нещасного випадку роботодавець повинен організовувати розслідування та вести облік нещасних випадків, професійних захворювань і аварій відповідно до «Порядку розслідування та обліку нещасних випадків, професійних захворювань та аварій на виробництві», затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17 квітня 2019 року № 337 (далі – Порядок).

Раніше писали: У 2023 році до Міжрегіонального управління надійшло понад 300 повідомлень про нещасні випадки

Так, згідно з вимогами пункту 8 Порядку, роботодавець у разі отримання інформації про нещасний випадок протягом встановленого терміну має повідомити відповідним органам та установам, зазначеним у цьому пункті, та надати повідомлення про нещасний випадок за встановленою формою. Однак є поодинокі випадки, коли роботодавець приховує факт настання нещасного випадку.

 

Отже, прихований нещасний випадок на виробництві – нещасний випадок, про який роботодавець, потерпілий або працівник, який його виявив, не повідомив у встановлений Порядком строк відповідним органам та установам, та/або нещасний випадок, розслідування якого не проведено комісією підприємства (установи, організації). Це може бути статися з кількох причин і зокрема через недбалість, недостатнє навчання працівників або зіткнення інтересів між керівництвом та працівниками.

Читайте також: Приховувати нещасні випадки на виробництві заборонено

Слід зазначити, що приховуючи настання нещасного випадку та не проводячи розслідування нещасного випадку роботодавець, у відповідності до ст. 46 Конституції України, позбавляє права потерпілих та їх родин на соціальний захист.

Джерело: Управління Держпраці

Передплата 2024

Матеріали до теми


Про реалізацію прав працівників на безпечні умови праці
Систематичний і достовірний збір даних про стан охорони праці і травматизм на виробництві є об’єктивним підґрунтям для здійснення аналізу всіх ...
Алгоритм дій роботодавця під час сигналу «Повітряна тривога»
Негайно слід сповістити співробітників і відвідувачів (у т. ч. у формах, доступних для осіб з порушеннями зору та слуху), повідомити ...
В якому розмірі виплачується одноразова допомога потерпілому від нещасного випадку на виробництві?
Розмір одноразової допомоги потерпілому внаслідок нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання визначається відповідно до ступеня втрати професійної працездатності, який ...