Гарантії безпечних умов праці в разі укладення трудових та цивільно-правових договорів


Гарантії безпечних умов праці в разі укладення трудових та цивільно-правових договорів

Насамперед, слід зазначити, що укладення, виконання і припинення договорів цивільно-правового характеру, найпоширенішими з яких є договори підряду та надання послуг, регулюється цивільним законодавством, а укладення, виконання і припинення трудових договорів — трудовим законодавством. До одного з видів договору не можна застосовувати норми, що регулюють інший вид.

Протягом 2023 року в Івано-Франківській області сталося 4 нещасні випадки на виробництві з працівниками, які виконували роботу за договором цивільно-правового характеру, в т. ч. 1 із смертельним наслідком.

Розроблення документів з охорони праці
Для довідок: 0 (800) 219-977 

Основними причинами нещасних випадків, встановлених комісіями з розслідування, є особиста необережність потерпілих, порушення елементарних вимог безпеки, особливо при виконанні робіт підвищеної небезпеки.

Головне управління Пенсійного фонду України в Івано-Франківській області рекомендує роботодавцям не допускати до виконання робіт підвищеної небезпеки працівників за цивільно-правовим договором, а оформляти трудовий договір, який встановлює відповідні кваліфікаційні вимоги до професії, гарантує працівнику проходження попереднього та періодичних медичних оглядів, щодо можливості ним виконувати певні трудові обов’язки, проходження професійного добору та стажування перед початком роботи, навчання з питань охорони праці, вступний інструктаж та інструктажі з питань охорони праці на робочому місці, забезпечення засобами індивідуального та колективного захисту, створення на робочому місці безпечних умов праці відповідно до нормативно-правових актів з охорони праці.

Засоби індивідуального захисту — завітайте в магазин проєкту «Охорона праці і пожежна безпека»

Джерело: ПФУ


АУДИТ ОХОРОНИ ПРАЦІ — незалежна комплексна перевірка підприємства на відповідність законодавству України

Процедура аудиту необхідна насамперед керівникові компанії, щоб:

✔ знати реальний стан справ на підприємстві щодо питань з ОП;

✔ виявити слабкі сторони системи охорони праці;

✔ підготуватися до перевірки контролюючих органів;

✔ запобігти ризикам та зберегти життя і здоров’я працівників.

0 (800) 219-977
podpiska@mediapro.com.ua

Матеріали до теми


Рекомендації щодо перевірки медичного висновку тимчасової непрацездатності та е-лікарняного
Медичний висновок тимчасової непрацездатності (МВТН) та е-лікарняний — це два різні цифрові документи. МВТН — електронний документ, що формується в ...
Як працівника допустити до робіт підвищеної небезпеки: 9 кроків
Робота підвищеної небезпеки та кримінальна відповідальність Алгоритм допуску працівника до роботи підвищеної небезпеки Зразки документів для організації безпечної роботи   ...