Чим штучний інтелект може бути корисним інженеру з охорони праці


Чим штучний інтелект може бути корисним інженеру з охорони праці

Заради цікавості редакція журналу «Охорона праці і пожежна безпека» вирішила запитати в чат-бота GPT, чим він може бути корисним інженеру з охорони праці.

Ось що відповів штучний інтелект:

Аналіз безпеки: я можу допомогти інженеру з охорони праці аналізувати різні фактори, що впливають на безпеку під час виконання роботи. Наприклад, я можу допомогти зібрати та проаналізувати дані про історію нещасних випадків на підприємстві, щоб виявити часті проблемні моменти, і підказати можливі шляхи їх вирішення.

Навчання персоналу: я можу бути використаний для створення інтерактивних модулів навчання, які допоможуть персоналу оволодіти необхідними знаннями та навичками щодо безпеки праці. Інженер з охорони праці може використовувати мої можливості для створення вправ та сценаріїв, щоб перевірити знання працівників.

Прогнозування ризиків: я можу аналізувати дані з різних джерел та здійснювати прогнози щодо ризиків для працівників на підприємстві. Інженер з охорони праці може використовувати цю інформацію, щоб підготувати плани заходів щодо запобігання можливим нещасним випадкам.

Використання роботів та дронів: я можу допомогти інженеру з охорони праці контролювати безпеку роботів та дронів. Наприклад, я можу допомогти зібрати та аналізувати дані з датчиків, щоб визначити, чи відбувається робота в безпечних умовах. Це може допомогти забезпечити безпеку працівник.

Як бачимо, картина доволі перспективна. Штучний інтелект пропонує всіляко його використати і готовий в усьому допомагати.

На теренах інтернету шириться інформація про те, які професії може замінити штучний інтелект. Тому ми запитали в GPT, чи може він замінити інженера з охорони праці на підприємстві.

Відповідь була доволі приємною, адже програма «зізналася», що не може повністю замінити інженера з охорони праці, адже цей спеціаліст має унікальний досвід та знання, які необхідні для забезпечення безпеки працівників на підприємстві.

Отже, на допомогу працівникам з охорони праці й пожежної безпеки штучний інтелект, на його думку, може взяти на себе, зокрема, такі функції:

  • збір та аналіз даних про безпеку праці на підприємстві (інформація про нещасні випадки, рівень забруднення повітря та води, стан електромережі тощо);
  • візуалізація даних — створення зображень з даними про безпеку праці на підприємстві з фіксуванням факторів впливу на безпеку працівників;
  • оцінка ризиків, пов’язаних із виробничою діяльністю на підприємстві (виявлення потенційних проблем та пропозиція шляхів їх усунення);
  • розроблення планів дій, необхідних для забезпечення безпеки працівників на підприємстві (плани евакуації, інструкції щодо безпеки роботи зі спеціальним обладнанням, інструкції з пожежної безпеки тощо);
  • контроль рівня безпеки працівників (допомога у встановленні системи моніторингу безпеки праці, щоб виявляти ризики та небезпеку й запобігати нещасним випадкам на робочому місці);
  • навчання персоналу (створення навчальних матеріалів, візуальний супровід інструктажів, тести на підтвердження пройденого навчання).

Тішить те, що поки штучний інтелект не планує замінити собою спеціалістів з охорони праці, а лише пропонує допомогу.

Джерело: журнал «Охорона праці і пожежна безпека»

Передплата

Матеріали до теми


Німеччина запропонувала поділитись устаткуванням із закритих енергетичних обʼєктів
Міністр економіки та захисту клімату Німеччини Роберт Габек запропонував поділитись необхідним для України устаткування із закритих енергетичних обʼєктів Німеччини. Про ...