Охорона праці: якщо за станом здоров’я працівник не може виконувати роботу і відмовився від переведення на іншу посаду


Охорона праці: якщо за станом здоров’я працівник не може виконувати роботу і відмовився від переведення на іншу посаду

Якщо за станом здоров’я працівник не може виконувати роботу і відмовився від переведення на іншу посаду, роботодавець може звільнити його за власною ініціативою, а працівник — вийти на пенсію.

Відповідний порядок затверджено постановою КМУ від 27.12.2022 №1449.

Згідно з порядком, невідповідність працівника за станом здоров’я посаді, яку він обіймає, підтверджують:

  • довідка ЗОЗ з інформацію про висновок лікарсько-консультативної комісії щодо зміни місця роботи, яку зазначили в журналі запису висновків ЛКК;
  • повідомлення роботодавцю про групу інвалідності працівника та її причини або виписка з акта огляду медико-соціальної експертної комісії, або індивідуальна програма реабілітації;
  • медична довідка про проходження попереднього/ періодичного медогляду працівника певної категорії, яку видала комісія з проведення медоглядів ЗОЗ.

Журнали реєстрації — зручні реєстраційні форми для фіксування інструктажів
Замовити: 0 (800) 219-977

На підставі одного з цих документів роботодавець зобов’язаний перевести працівника за його згодою на іншу роботу — тимчасово чи без обмеження строку або скласти акт про відсутність вакансій.

Якщо працівник відмовився від переведення, роботодавець має отримати від профспілки згоду на звільнення на підставі п. 2 ч.1 ст. 40 Кодексу законів про працю.

Своєю чергою, особа, яку звільнено на такій підставі і яка має страховий стаж, необхідний для призначення пенсії за віком у мінімальному розмірі, має право звернутися за заявою про призначення пенсії, якщо таке звільнення відбулося не раніше ніж за 1,5 року до досягнення пенсійного віку. До заяви додається копія документа про виявлену невідповідність працівника займаній посаді за станом здоров’я та інші документи, необхідні для призначення дострокової пенсії за віком.

Вас може зацікавити:

Джерело: Закон і Бізнес

Передплата

Матеріали до теми


До Всесвітнього дня охорони праці Держпраці проведено захід з метою недопущення виробничого травматизму
Посадові особи Управління інспекційної діяльності у Волинській області спільно з медиками КП «Волинський центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф» ...