Про особливості зберігання та реалізації дизпалива для генераторів


Про особливості зберігання та реалізації дизпалива для генераторів

Закон України від 13.12.2022 р. № 2836-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо сприяння відновленню енергетичної інфраструктури України» оновив ст. 18 Закону України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, та пального» від 19.12.1995 р. № 481/95-ВР.

Відтак, під час воєнного стану та ще 30 днів з дня його скасування:

  • суб’єкт господарювання може зберігати до 2000 літрів палива для заправки електрогенератора без дозвільних документів. І це стосується кожного об’єкта, де встановлено генератор.

Засоби індивідуального захисту — завітайте в магазин проєкту «Охорона праці і пожежна безпека»

  • за потреби у зберіганні більше, ніж 2000 літрів пального на кожному з об’єктів, де використовують генератор, необхідно попередньо подати до ДПС декларацію про провадження господарської діяльності зі зберігання пального. У ній, крім інформації про платника податків, слід вказати загальну місткість резервуарів та ємностей, у яких зберігатимуть пальне та їх місцезнаходження. Декларацію можна подати у довільній формі відповідно до ст.42 ПКУ.

Якщо ж в період дії воєнного стану та ще 30 днів з дня його припинення податківці з’ясують, що суб’єкт господарювання зберігає понад 2000 літрів пального без ліцензії та без поданої декларації, то покарають порушника за ст. 17 Закону № 481/95-ВР.

Журнал обліку результатів перевірки стану військового обліку
Для довідок: 067-317-5886 • E-mail: podpiska@mediapro.com.ua

Зберігачі пального для електрогенераторів повинні бути внесені в електронний реєстр суб’єктів господарювання, які мають право зберігати таке пальне без ліцензії. Саме тому, господарюючі суб’єкти, об’єм складів яких більше 2000 літрів обліковують за деклараціями. Водночас господарники з меншими потребами мають повідомити ДПС про зберігання пального для заправки генератора будь-яким зручним способом.

При цьому платники акцизного податку мають уважно заповнювати акцизні накладні на відвантаження пального для генераторів. Бо, у верхній лівій частині такої накладної зазначають:

  • у полі «Коди операцій» — «3 – суб’єкт господарювання не платник»;
  • у полі «Умови оподаткування» — ознака щодо умови оподаткування пального «0 — оподатковується на загальній системі»;
  • у полі «Напрям використання» — напрям «0 — загальний напрям».

Спецвипуск № 2, 2023 «Докладно про навчання з охорони праці + практичний кейс, як зробити навчання ефективним і зменшити витрати підприємства»
067-317-5886

Причому у полі «Адреса місця зберігання пального, яке не є акцизним складом, на якому суб’єкт господарювання – не платник податку зберігає пальне виключно для потреб власного споживання чи промислової переробки (код операції – «3» та напрям використання — або «0» або «9» або «10» або «15»)» варто зазначити адресу, за якою зберігатимуть пальне для генераторів.

Джерело: БУХГАЛТЕР.UA


Вебінар «Експлуатація дизель-генератора: потрібен дозвіл чи декларація?»

✔ Декларування дизель-генератора: що зазначено у законодавстві
✔ Зберігання пального для дизель-генератора: чи потрібен дозвіл і ліцензія
✔ Таблиця вимог, на які треба звернути увагу при експлуатації дизель-генератора та зберіганні пального для нього.

Дата проведення: 9 лютого 2023 року
Вебінар доступний у записі

(067) 317-58-86
E-mail: podpiska@mediapro.com.ua

Матеріали до теми


Причини відмови у створенні електронного листка непрацездатності
Електронний листок непрацездатності формується на підставі медичного висновку про тимчасову непрацездатність, який створює лікар. Одразу після створення медичного висновку на ...