...

«Золоті правила» з охорони праці — як Укргазвидобування піклується про безпеку працівників компанії


«Золоті правила» з охорони праці — як Укргазвидобування піклується про безпеку працівників компанії

Цього року Уряд має намір розпочати реформу у сфері управління охороною праці. Проте деякі українські компанії вже тривалий час впроваджують позитивні зміни у цій сфері. До прикладу, АТ «Укргазвидобування» створює комплексні програми з запобігання виробничого травматизму, проводить учбові тренінги із надання домедичної допомоги та управління охороною праці.

Від радянського формалізму до сучасних технологій з охорони праці — саме під таким гаслом АТ «Укргазвидобування» активно працює над реформуванням системи управління охороною праці та промисловою безпекою у своїх виробничих підрозділах. Компанія розробляє внутрішні норми, проводить навчальні семінари і тренінги з надання першої домедичної допомоги.

— У нашому підприємстві АТ «Укргазвидобування» і філії «Полтавагазвидобування» ми намагаємось позбутись радянської спадщини, коли техніка безпеки працювала формально і лише для задоволення перевіряючих органів. Ми робимо зараз так, щоб техніка безпеки працювала на збереження життя людей і заради ефективності роботи нашого підприємства, — говорить директор ГПУ «Полтавагазвидобування» Євген Палєнка.

Директор ГПУ «Полтавагазвидобування» Євген Палєнка
Директор ГПУ «Полтавагазвидобування» Євген Палєнка

Про новації та позитивні результати впровадженої Концепції з охорони праці розповів заступник директора ГПУ «Полтавагазвидобування» з охорони праці та промислової безпеки Олександр Дев’ятка.

Система управління охороною праці в АТ «Укргазвидобування» відповідає вимогам чинного законодавства України

Система управління охороною праці компанії включає в себе як навчання працівників, так і перевірку знань з охорони праці та їх застосування на практиці. В усіх філіях організований п’ятиступеневий контроль за дотриманням вимог з охорони праці. Перший рівень стосується власне робітника. Другий — це рівень майстрів. До третього відносять керівництво структурного підрозділу. Четвертий — це управління охороною праці на рівні філій. І п’яте — це контроль керівництва АТ «Укргазвидобування».

— Наразі ще впроваджуються корпоративні вимоги з охорони праці, які направленні на компетентність нашого персоналу. Вони стосуються найбільш небезпечних видів робіт та ризиків, що пов’язані з виконанням нашої основної діяльності, — розповідає Олександр Дев’ятка.

«Золоті правила» з охорони праці та програма із вдосконалення системи управління охороною праці

Серед основних причин, які ведуть до нещасних випадків — недостатня компетентність робітників, недотримання вимог при виконанні робіт на висоті та правил транспортної безпеки. Сюди відноситься і виконання небезпечних робіт, а саме: вогневих, газонебезпечних робіт. Згідно з аналізом, який проводить компанія, розроблені «золоті правила» з охорони праці та програма з удосконалення системи управління охороною праці. 

— Щодо оцінки ризиків є ціла програма на рівні працівників. Ми проводимо навчання для наших людей. Це стосується і того, як правильно оцінити ризики, як правильно розробити заходи, щоб не стався нещасний випадок, та як правильно виконувати роботи. Для того, щоб запустити програму «Безпечний робочий простір» (БРП), ми схематично за кожним працівником виділили його робоче місце і зону відповідальності, — додає Олександр Дев’ятка.

Заступник директора ГПУ «Полтавагазвидобування» з охорони праці та промислової безпеки Олександр Дев’ятка
Заступник директора ГПУ «Полтавагазвидобування» з охорони праці та промислової безпеки Олександр Дев’ятка

За словами Олександра, це означає, що кожного дня працівник перед зміною, в процесі роботи та наприкінці зміни повинен слідкувати за своїм робочим простором. У разі виявлення будь-яких небезпек, він усуває їх самостійно, якщо це входить до його компетенції. В іншому випадку — доповідає керівнику. Коли ж і керівник не може усунути цю небезпеку, створена гаряча лінія з охорони праці БРП. Сюди працівник може подзвонити, навіть анонімно, і ця проблема вирішуватиметься на рівні Філії, або на рівні апарату Управління. Цей процес контролюватиметься аж до повного усунення проблеми. 

— Ми даємо не тільки обов’язки працівникам, а ще й право облаштувати безпечне робоче місце і простір. Загалом в Україні за 2018 рік було допущено 4126 травм, з яких 360 — зі смертельними наслідками. В АТ «Укргазвидобування» за минулий рік сталося 20 нещасних випадків, але, на щастя, без смертельних наслідків, — акцентує Олександр Дев’ятка.

Результати впроваджених змін: професійна підготовка кадрів до надзвичайних ситуацій та врятовані людські життя

Минулого року компанія запустила практичні тренінги для працівників. Вони стосувались безпечного виконання робіт на висоті та надання домедичної допомоги. І це дало позитивні результати. 

— В управлінні був випадок тяжкого травматизму у минулому році. Майстер, який проходив навчання, зумів постраждалому вчасно надати домедичну допомогу і це врятувало йому життя, — відзначив заступник директора.

Олександр Дев’ятка зазначив: він в числі перших пройшов курси домедичної допомоги.

Сертифікати про проходження навчання з домедичної допомоги
Сертифікати про проходження навчання з домедичної допомоги

Стенди з охорони праці в ГПУ «Полтавагазвидобування»
Стенди з охорони праці в ГПУ «Полтавагазвидобування»

— Щоб не розгубитися в критичній ситуації, потрібно знати послідовність дій. Як підійти до потерпілого, з чого почати реанімаційні заходи, як убезпечити себе. Дуже хороший тренінг навіть для тих, хто вже володіє азами першої допомоги, — зазначає Олександр Дев’ятка.

Цей проект — внесок найбільшої газовидобувної компанії України у безпеку праці співробітників і безпеку громад, в яких вони живуть. Уміння надати першу допомогу до прибуття лікарів важливо для кожної людини. А в районах, куди швидка не може доїхати швидко, ці навички мають критичне значення. 

Здобуті знання — врятовані життя

Всього через місяць після тренінгу одному зі співробітників ГПУ «Полтавагазвидобування» В’ячеславу Руденкові довелось застосувати отримані знання на практиці. Внаслідок нещасного випадку постраждав водій. Він отримав значні травми голови, проте вижив завдяки своєчасним і правильним діям колеги.

— Коли я вискочив на вулицю, то машиніст екскаватора був у шоковому стані. А водій, який зазнав травми, лежав біля автомобіля на спині. З рота, з носа майже фонтаном била кров. Коли я його побачив, то у мене відразу перша думка була, чи він живий. Я його перевернув на бік, щоб кров почала сходити і він не захлинувся, бо йому дихнути ніяк було, — згадує В’ячеслав Руденко. 

Співробітник ГПУ «Полтавагазвидобування» В’ячеслав Руденко
Співробітник ГПУ «Полтавагазвидобування» В’ячеслав Руденко

Йому на допомогу прийшов ще один працівник, який також проходив тренінг.

— Прибіг до мене мій робітник, з яким ми навчались. Ті, хто були на території, побоялись підходити. А він молодець, я його хвалю. Побачив, що я у такій ситуації і прибіг до мене, запропонував мені свою допомогу. Я його попросив, щоб він притримав голову, раптом знову почнеться кровотеча, щоб постраждалий не захлинувся, — додає В’ячеслав Руденко.

На думку В’ячеслава Руденка, сьогодні у працівників стало більше можливостей здобувати необхідні знання з охорони праці, а компанія АТ «Укргазвидобування» всіляко цьому сприяє: 

— Зараз набагато більше уваги приділяється цьому напрямку. Здається і самі люди дисциплінованішими стали, грамотніші набагато, ніж у старі часи. Проводяться заняття, тренінги, роз’яснювальна робота — це має велике значення і може врятувати не одне людське життя.

Плани на майбутнє: новий спецодяг, практичні тренінги та підготовка працівників і підрядників

У цьому році компанія продовжуватиме проводити практичні тренінги для працівників. Додатково у планах розпочати навчання для водіїв з контраварійного водіння. Активно проводиться робота над розробкою нового спецодягу європейського зразка.

— Один із важливих моментів, які ми у цьому році плануємо розвивати — це управління і взаємодія із підрядними організаціями, які працюють на наших об’єктах. Це робиться для того, аби виробити єдиний підхід в питаннях безпеки виконання робіт на наших об’єктах між нашими працівниками і працівниками підрядних організацій, — додає Олександр Дев’ятка.

Для компанії важливим є життя та здоров’я працівників, а також підвищення рівня безпеки на виробничих об’єктах. Тому дотримання корпоративних норм та законодавчих вимог у сфері управління охороною праці є важливим елементом щоденної роботи підприємства та його співпраці з підрядними організаціями. 

Автор: Рена ДАРСАНІЯ

Джерело: Полтавщина

Матеріали до теми


Рада ухвалила законопроєкт, що дасть змогу Міноборони формувати стандарти медичної допомоги на основі вимог НАТО
Верховна Рада України ухвалила у другому читанні і в цілому проєкт Закону про організацію належного рівня медичного забезпечення Збройних Сил ...
Систему працевлаштування осіб з інвалідністю реформують за зразком розвинутих країн
Комітет Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів схвалив текст порівняльної таблиці до проєкту Закону про ...
Про мінімальні вимоги до робочих зон на будівельних майданчиках: брошура-пам’ятка від Держпраці
Відділом нагляду з питань безпеки праці північного напрямку управління інспекційної діяльності у Донецькій області Східного міжрегіонального управління Державної служби України ...