Обробка природного каменю: вимоги безпеки


Обробка природного каменю: вимоги безпеки

Роботи з обробки природного каменю мають низку небезпечних факторів, які можуть загрожувати здоров’ю та життю працівників, а саме:

  • небезпека механічного травмування (можливе отримання в результаті впливу рухомих частин механізмів і обладнання, яке пересувається, виробів та предметів що падають з висоти тощо);
  • небезпека ураження електричним струмом;
  • вплив шуму та вібрації.

Для безпечного ведення робіт роботодавцю необхідно:

  • отримати дозвіл територіального органу Держпраці на виконання робіт та експлуатацію, технічне обслуговування машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки;
  • подати та зареєструвати в територіальному органі Держпраці декларацію відповідності матеріально-технічної бази вимогам законодавства з питань охорони праці під час виконання робіт підвищеної небезпеки (розпилювання блоків природного каменю);
  • пройти навчання і перевірку знань з питань охорони праці згідно з Типовими тематичним планом і програмою навчання з питань охорони праці посадових осіб відповідних нормативно-правових актів з охорони праці.

Вимоги під час обробки природного каменю

Розміщення, установку, монтаж, експлуатацію та ремонт виробничого устаткування і технологічних ліній обробки природного каменю здійснюють з дотриманням вимог інструкцій заводів-виробників.

  • Під час різання

На розпилювальних верстатах встановлюють огородження зубчатих, ременних передач шківів.

Заміну різального інструменту здійснюють після зупинки устаткування та розбирання електричної схеми. До початку виконання робіт на пускових пристроях вивішують заборонний знак «Не вмикати! Працюють люди!».

Металеві сітчасті знімні огорожі приводів подачі та зворотно- поступального руху пильної рами блокують з пусковим пристроєм для автоматичної зупинки верстата у разі зняття або неправильного встановлення огорожі.

Пульт керування рамним верстатом виводять за огорожу верстата і розташовують у місцях, зручних для обслуговування, таким чином, щоб не закривався огляд спостереження за рухомими частинами верстата.

Відрізний круг алмазно-дискових розпилювальних верстатів захищають суцільним металевим кожухом з регулюванням величини розкриття робочої частини круга за розміром блока або плити, що розрізають. Не застосовують алмазно-відрізні круги з тріщинами на корпусі або сегментах.

Зону різання верстатів з торцевими фрезами, що працюють без подачі охолоджувальної рідини, обладнують місцевим відсмоктувачем, з’єднаним з аспіраційною системою.

  • Ударна обробка

Роботи з ударної обробки каменю виконують в окремому приміщенні або на окремому робочому місці, захищеному переносними або стаціонарними звукопоглинальними екранами достатньої висоти залежно від оброблюваного каменю, але не менше ніж 2,0 м.

Працівників, зайнятих ударною обробкою каменю, забезпечують захисними окулярами і протишумовими навушниками.

  • Шліфування

На робочих місцях біля каменеобробних верстатів укладають дерев’яні настили завширшки не менше ніж 1,5 м із просвітами між планками не більше ніж 0,03 м.

Для захисту працівників від бризок води, абразиву та частинок оброблюваного каменю на столах верстатів для шліфування і полірування плит облаштовують борти заввишки не менше ніж 0,25 м.

На шліфувально-полірувальних верстатах встановлюють огородження зубчатих, ременних передач шківів.

Шліфувально-полірувальні конвеєри обладнують блокувальними пристроями, що забезпечують їх автоматичну зупинку у разі зупинки обертання шліфувальних головок, припинення їх руху, поломки шліфувального інструменту або руйнування оброблюваного каменю.

  • Переміщення

Завантажувальні майданчики, шляхи подачі блоків і плит каменю повинні освітлюють.

Переміщення плит масою більше ніж 20 кг від однієї операції до іншої проводять за допомогою засобів механізації (візків, рольгангів).

Переміщення передавальних візків до розпилювальних верстатів здійснюють механізованим способом, що супроводжують звуковим попереджувальним сигналом. Швидкість переміщення візків рейковими коліями не повинна перевищувати 0,25 м/с.

Ходову частину передавального візка з напрямними розміщують нижче рівня підлоги так, щоб рівень напрямних на платформі передавального візка збігався з рівнем рейкових колій верстатного візка розпилювальних рамних верстатів.

Передавальні візки обладнують стопорними пристроями для унеможливлення мимовільного викочування з них верстатних візків.

Блок, встановлений на верстатний візок, жорстко закріплюють затискачами, передбаченими конструкцією верстатного візка. Під час складання набору з декількох блоків їх встановлювати на верстатний візок так, щоб унеможливити зсув або зрушення одного блока відносно іншого.

Технологічні процеси обробки каменю на розпилювальних, а також шліфувально-полірувальних верстатах проводять з подачею охолоджувальної рідини. У разі припинення подачі охолоджувальної рідини передбачають автоматичну зупинку устаткування.

  • Зберігання

Відкриті майданчики для складування блоків облаштовують без вибоїн з ухилом не більше ніж 5° та відводять від них поверхневі води. У зимовий час майданчики посипають піском, золою або шлаком.

Блоки природного каменю укладають на дерев’яні прокладки у штабелі заввишки не більше ніж два ряди.

Облицьовувальні плити упаковують в дерев’яні ящики та укладають у штабелі. Висота штабеля в разі ручного укладання має бути не більше ніж 3,0 м, а у разі механізованого укладання — не більше ніж 6,0 м.

Плити без тари під час зберігання встановлюють бічною поверхнею на дерев’яні прокладки не більше ніж у два ряди за висотою і спирають на передбачені для цього опори під кутом 10–15°. Стіни і колони будівель як опори не використовують.

Джерело: Управління Держпраці

Матеріали до теми


Про реалізацію прав працівників на безпечні умови праці
Систематичний і достовірний збір даних про стан охорони праці і травматизм на виробництві є об’єктивним підґрунтям для здійснення аналізу всіх ...