Додаткові відпустки працівникам за роботу на персональних комп’ютерах


Додаткові відпустки працівникам за роботу на персональних комп’ютерах

 

  • Чи обов’язково надавати додаткові відпустки працівникам за роботу на персональних комп’ютерах?
  • Чи потрібно проводити атестацію робочих місць для надання додаткової щорічної відпуски прцівникам за роблту на персональних  комп’ютерах?

 

Відповідно до пункту 1 статті 8 Закону України «Про відпустки» окремі категорії працівників, робота яких пов’язана з підвищеним нервово-емоційним та інтелектуальним навантаженням або виконується в особливих природних географічних і геологічних умовах підвищеного ризику для здоров’я, мають право на отримання щорічної додаткової відпустки за особливий характер праці – тривалістю до 35 календарних днів. Важливо зазначити, що тривалість додаткової відпустки за особливий характер праці встановлюється колективним чи трудовим договором залежно від часу зайнятості працівника у цих умовах.

    Списком виробництв, робіт, професій і посад працівників, робота яких пов’язана з підвищеним нервово-емоційним та інтелектуальним навантаженням або виконується в особливих природних географічних та геологічних умовах та умовах підвищеного ризику для здоров’я, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 17.11.1997р. № 1290 (із змінами), у розділі XXII «Загальні професії за всіма галузями господарства» позиція 58 передбачено надання щорічної додаткової відпустки за особливий характер праці, а саме – працівникам, які працюють на електронно-обчислювальних та обчислювальних машинах (у т.ч. персональних комп’ютерах), тривалістю 4 календарних дні. Вказана позиція Списку може застосовуватися для всіх працівників, які у своїй роботі використовують комп’ютер.

Читайте також:  Що потрібно знати про «комп’ютерні» хвороби

    Важливо зазначити, що вказана відпустка надається у випадку, коли працівник фактично зайнятий на роботах з особливими умовами праці не менше 50 % робочого часу та пропорційно до відпрацьованого часу. Облік фактично відпрацьованого часу в зазначених умовах, здійснюється власником або уповноваженим ним органом. У зв’язку з тим, що законодавством не визначено як роботодавець, має вести облік робочого часу, відпрацьованого в умовах з особливим характером праці, можна вирішити питання проведення вимірів часу зайнятості працівників роботи за комп’ютером за допомогою проведення фотографії робочого часу та хронометражу. Атестацію робочих місць для надання такої щорічної додаткової відпустки не проводять.

    Щорічна додаткова відпустка за особливий характер праці передбачена законодавством і має надаватися відповідним працівникам в обов’язковому порядку, у тому числі якщо колективний договір на підприємстві не укладено або у колективному договорі не встановлено гарантію щодо встановлення працівникам таких відпусток (лист Міністерства соціальної політики від 24.12.2013 № 152/13/82-13).

Ненадання щорічних відпусток у терміни, передбачені Законом України «Про відпустки» та Кодексом Законів про працю України, є грубим порушенням законодавства про працю, за що роботодавця може бути притягнуто до відповідальності.

Джерело: редакція журналу «Охорона праці і пожежна безпека» за матеріалами Управління Держпраці у Луганській області.

Матеріали до теми


Про реалізацію прав працівників на безпечні умови праці
Систематичний і достовірний збір даних про стан охорони праці і травматизм на виробництві є об’єктивним підґрунтям для здійснення аналізу всіх ...