...

Що потрібно знати про «комп’ютерні» хвороби


Що  потрібно знати про «комп’ютерні»  хвороби

Останнім часом не можливо уявити наше життя без комп’ютерів. Їх використовують для навчання школярі та студенти, працівники практично усіх установ, організацій, підприємств під час виконання своїх трудових обов’язків. Також доволі активно ними користуються і під час відпочинку. Разом з тим, все частіше з’являються повідомлення про те, що робота за комп’ютером значно підвищує ризик виникнення (або загострення) цілого ряду захворювань. Втім, це ще не привід для того, щоб повністю виключати застосування ПК на роботі і вдома, тим більше що в появі професійних недуг у багатьох випадках винні самі користувачі, котрі нехтували елементарними вимогами організації праці.

Оскільки основним каналом отримання інформації від ПК є монітор, то неминуче збільшується навантаження на зорову систему. Крім того, організм користувача піддається негативному впливу електромагнітних випромінювань, електростатичних полів і акустичного шуму від працюючих поблизу монітора, системного блоку і периферійних пристроїв.

Одним з можливих професійних захворювань є короткозорість. Люди, які страждають на короткозорість, нечітко бачать предмети, які знаходяться далеко. Короткозора людина часто не може прочитати вивіску на будівлі, розташованій на другому боці вулиці, розрізнити номер маршруту автобуса, що наближається до зупинки і т.д., однак при цьому не відчуває подібних проблем на близькій відстані, наприклад при читанні книг або при роботі за монітором. Це відбувається через те, що зображення предметів фокусується не на сітківці (як у здорових людей), а перед нею. Короткозорість може стати причиною частих головних болів, а також підвищеної стомлюваності, роздратованості.

Тривала робота у вимушеній робочій позі сидячи призводить до статичного напруження одних і тих же самих груп м’язів. Часто користувачі КП, самі того не помічаючи, працюють у сутулій позі з нахилом тулуба вперед, що призводить до виникнення болю в шийному, грудному і поперековому відділах хребта, остеохондрозу хребта, геморою, простатиту й інших захворювань.

У підлітків під час тривалої роботи за комп’ютером може виникнути сколіоз.

Для профілактики «комп’ютерних» хвороб дотримуйтеся таких правил:

  • мінімум раз на годину робити гімнастику очей – переводити погляд на більш віддалені предмети, робити кругові рухи очами при закритих повіках, бажано також давати очам можливість відпочити від екрану. Окрім того, варто прослідкувати, щоб монітор знаходився прямо перед очима, а відстань до нього складала не менше 30 см.

     

  • постійно слідкувати за позою, не сутулитись, не сидіти надто близько до монітору, використовувати спеціальний офісний стілець, який дозволяє регулювати положення сидіння та спинки.  Не варто сильно спиратися ліктями на поверхню столу, але й тримати руки над столом теж не варто, оскільки так вони швидко втомляться. Між кистю та передпліччям повинен бути кут у 180 градусів – саме така позиція дозволяє тримати руки у відносно розслабленому стані.

     

  • періодично робити гімнастику для рук та всього тіла – вставати з робочого місця й займатися руховою активністю (пройтися, виконати невеликий комплекс вправ).

     

  • слідкувати за чистотою самого ПК: чистити поверхню монітору за допомогою спеціальних засобів і хоча б двічі на рік здійснювати чистку всередині системного блоку.

     

Автор: Віра Кузів, начальник відділу з питань гігієни праці

Джерело: редакція журналу «Охорона праці і пожежна безпека» за матеріалами Управління Держпраці у Львівській області

Матеріали до теми


Психоемоційне здоров’я: як боротися із професійним вигоранням медичних працівників
Професійне вигорання — це стан психічного та фізичного виснаження, який виникає внаслідок тривалого стресу, перевантаження та невдоволеності на роботі. Це ...