Бореліоз – перспектива визнання професійної патології


Бореліоз – перспектива визнання професійної патології

Щороку в Україні звертається до медиків близько 20 тисяч людей  із скаргами на напад кліщів. Минулого року лише на хворобу Лайма (Лайм-бореліоз) захворіли 5417 людей, на Тернопільщині близько 150. Реальна цифра у рази більша.

Лайм – бореліоз нищить нервову систему, руховий апарат та серце. Ймовірність інфікування людей при укусі від 30 до 60 відсотків.

Важливо:  Цьогорічне стрімке підвищення температури повітря сприяло активізації кліщів

В Україні одним з провідних закладів по виявленню захворюваності та профілактики є кафедра інфекційних хвороб з епідеміологією, шкірними та венеричними хворобами Тернопільського національного медичного університету ім. І.Я Горбачевського. Науковці університету дослідили сироватку крові 349 працівників Бучацького, Кременецького, Тернопільського, Чортківського лісових господарств та Бережанського лісопромислового господарства. Антитіла до 3-х видів борелій, які є збудниками хвороби Лайма виявили у 143 обстежених працівників лісових господарств.

Дана інформація була надана керівництву Державного агенства лісових ресурсів України. Державним агентствам було запропоновано обстежити працівників лісових господарств інших регіонів України. Дана робота була проведена серед працівників лісових господарств Житомирщини, Чернігівщини, Закарпаття, Буковини, Хмельниччини, Тернопільщини та Волині. Всього було обстежено 1070 працівників.

Більше про хворобу Лайма:  Що треба знати про бореліоз, або хворобу Лайма

Поширеність серед обстежених інфікованими бореліями становила від 40 до 60 відсотків (найвищий показник на Житомирщині). Слід зазначити, що ймовірними професійними групами, які можуть заражуватися бореліозами можуть бути пастухи, працівники підприємств по вирощуванню риби, працівники національних заповідників, геологи, археологи, заготівельники кормів для худоби, працівники садових та паркових господарств, працівники підприємств по заготівлі дикорослих ягід та грибів, працівники туристичної галузі та інші професійні категорії.

Слід зазначити, що в багатьох країнах Європи відсоток позитивних результатів Лайм-бореліозу набагато нижчий працівників лісової галузі, але хвороба Лайма там визнана професійним захворюванням лісників.

Більше про захист від паразитів:   Кліщі вже вийшли на полювання: як не підчепити паразита, як позбавитися від нього

Вивчення поширеності захворювань хворобою Лайма серед різних професійних категорій продовжується. З ініціативи завідуючого кафедри інфекційних хвороб з епідеміологією, шкірними та венеричними хворобами Тернопільського державного медичного університету, професора, академіка академії медичних наук України Михайла Антоновича Андрейчина спільно з фахівцями Управління Держпраці у Тернопільській області та інших відомств ініціюються питання внесення Лайм – бореліозу до списку професійних захворювань в Україні для окремих професійних категорій.

Джерело: прес-центр Управління Держпраці у  Тернопільській області

Матеріали до теми


Психоемоційне здоров’я: як боротися із професійним вигоранням медичних працівників
Професійне вигорання — це стан психічного та фізичного виснаження, який виникає внаслідок тривалого стресу, перевантаження та невдоволеності на роботі. Це ...