Цьогорічне стрімке підвищення температури повітря сприяло активізації кліщів


Цьогорічне стрімке підвищення температури повітря сприяло активізації кліщів

Літо приносить не лише красу, а й загрози. Особливо вона актуальна для працівників лісового господарства, аграріїв і всіх, хто працює на відкритому просторі.

Кліщі присмоктуються до людини не лише під час перебування на природі – в лісі чи на лузі біля річки. Вони можуть уражати й в приміській зоні та в місті: у парках, скверах, зелених газонах, на садово – городніх ділянках. Ці комахи можуть потрапити до житла і з букетами польових квітів, домашніми тваринами, одягом чи речами.  Кліщі підстерігають здобич, сидячи на листі нижніх гілок кущів або в траві. Лісові кліщі малорухливі і за все життя не проповзають і десяти метрів.

Вони підіймаються на травинку або стебло куща на висоту до півметра і терпляче чекають, коли поруч пройде жертва. Укуси кліщів загрожують людині такими хворобами як іксодовий кліщовий бореліоз (хвороба Лайма), кліщовий вірусний енцефаліт.

Першим проявом хвороби Лайма є: почервоніння на місці присмоктування кліща, головний біль, затверділість м’язів шиї, ломота у всьому тілі і млявість. Якщо не провести лікування на ранній стадії, хвороба може призвести до ураження різних органів: шкіри, суглобів, м’язів, нервової і серцево-судинної системи, а й навіть до інвалідності. Ризик зараження залежить від тривалості присмоктування кліща: протягом доби вірогідність інфікування досить мала, а в кінці третьої доби наближається до 100%.

Більше про хворобу Лайма:  Що треба знати про бореліоз, або хворобу Лайма

Кліщовий вірусний енцефаліт починається з головного болю, гарячки, нудоти, рвоти та порушення сну. При цьому захворюванні переважно уражається центральна нервова система, що може призвести до інвалідності, а в окремих випадках – до летальних наслідків. Вірус зберігається в організмі іксодового кліща, який нападає прямо із землі, кущів та високої трави. Заразитися можна не лише під час крововсмоктування кліща, але також якщо випадково його розчавити або розчесати місце укусу.

Як же вберегтися від укусів кліщів?

Збираючись на відпочинок потрібно одягатися у світлий однотонний одяг з довгими рукавами, який щільно прилягає до тіла. На голову слід одягти хустинку, кепку, капелюх. Обираючи місце, де плануєте відпочивати, стежте, щоб поблизу не було високої трави, щоб місце не було захаращене і добре освітлювалося сонцем.

Витрушування одягу не рятує від кліщів. Якщо ви брали із собою на відпочинок домашніх тварин, то їх теж слід оглянути перед тим, як впустити в помешкання. 

Добрий результат дає використання засобів, що відлякують кліщів, – репелентів. Але їх слід наносити відповідно до інструкції.

Особам, яких вкусив кліщ, необхідно звернутися до лікаря-інфекціоніста або стежити за самопочуттям та щоденно вимірювати температуру тіла протягом двох тижнів. У разі будь-яких ознак захворювання: підвищення температури тіла, почервоніння, припухлості на шкірі в місці укусу – слід негайно звернутися до лікаря.

Більше про захист від паразитів:   Кліщі вже вийшли на полювання: як не підчепити паразита, як позбавитися від нього

Консультацію надала головний державний інспектор відділу з питань гігієни праці Ірина Ковальова.

Джерело: прес-центр Управління Держпраці у Кіровоградській області

Матеріали до теми


Рекомендації щодо перевірки медичного висновку тимчасової непрацездатності та е-лікарняного
Медичний висновок тимчасової непрацездатності (МВТН) та е-лікарняний — це два різні цифрові документи. МВТН — електронний документ, що формується в ...
Як працівника допустити до робіт підвищеної небезпеки: 9 кроків
Робота підвищеної небезпеки та кримінальна відповідальність Алгоритм допуску працівника до роботи підвищеної небезпеки Зразки документів для організації безпечної роботи   ...
Важливі моменти під час встановлення генератора
Генератори забезпечують надійне електроживлення, яке фактично обмежується лише запасом палива для роботи пристрою. Подібну техніку часто використовують у аварійних випадках, ...