Безпека праці під час обробки металів


Безпека праці під час обробки металів

При механічній обробці металів різанням виникає ряд небезпечних і шкідливих виробничих факторів:

  • рухомі частини виробничого обладнання,
  • ріжучі інструменти,
  • пристосування для закріплення оброблюваної деталі,
  • оброблювана деталь,
  • висока температура поверхні оброблюваних деталей та інструменту,
  • стружка, пил і шкідливі аерозолі оброблюваних матеріалів,
  • підвищена напруга або статична електрика,
  • шум та вібрація верстатів,
  • недостатнє освітлення робочої зони,
  • мастильно-охолоджуючі рідини,
  • фізичні перевантаження,
  • перенапруження зору,
  • монотонність праці.

Найбільш поширеними видами травм у верстатників є поранення очей, обличчя, рук, забої тіла. Аналіз причин виробничого травматизму в цехах холодної обробки металів показує, що основними причинами є:

  • відсутність або недосконалість захисних огороджень і запобіжних пристроїв, несправний стан обладнання, інструменту та пристосувань,
  • неправильне розміщення верстатного обладнання в цеху,
  • неправильні прийоми роботи.

Таким чином, безпека при роботі на металорізальних верстатах пов’язана, насамперед, із виконанням вимог безпеки, а також здійснення необхідних заходів при організації робочого місця верстатника і суворе дотримання охорони та гігієни праці при роботі на верстатах.

Заходи безпеки

Передачі (ремінні, зубчасті, канатні, шарнірні, ланцюгові та ін.), які розташовані поза корпусів верстатів і становлять небезпеку травмування, повинні мати огорожі (суцільні, з жалюзі, з отворами), оснащені пристроями (рукоятками, скобами і т. д.) для зручного та безпечного їх відкривання, зняття, переміщення та установлення.

Захисні пристрої (щити, ширми, екрани), що огороджують зону обробки, повинні захищати працюючого на верстаті і людей, що знаходяться поблизу верстата, від відлітаючої стружки, мастильно-охолоджувальної і робочої рідин. Застосування захисних огороджувальних пристроїв обов’язково для токарних, фрезерних, свердлильних, розточувальних, стругальних, зуборізних, шліфувальних верстатів.

Захисні пристрої не повинні обмежувати технологічних можливостей верстата і викликати незручності при роботі, прибиранні, налагодженні, приводити при відкриванні до забруднення підлоги. При необхідності вони повинні мати рукоятки, скоби для зручності відкривання, закривання, знімання, переміщення та установлення.

Кріплення захисних пристроїв повинно бути надійним, що виключає випадки самовідкривання. Пристрої, що підтримують огородження у відкритому стані, повинні надійно утримувати їх в цьому положенні.

Поверхні верстатів, захисних пристроїв, органів управління, верстатних приладь і пристосувань не повинні мати гострих кромок і задирок, які можуть травмувати працюючого.

Велике значення для запобігання нещасних випадків на виробництві має надійне закріплення на верстатах оброблюваних заготовок, патронів, планшайб, оправок, насадних головок, інструменту та інших знімних елементів.

Для зручності роботи і безпеки праці ряд вимог пред’являється до органів управління верстатами; обладнання органів управління надійними фіксаторами, що виключають мимовільне їх переміщення і випадкове включення; оснащення їх відповідними блокуваннями, пояснюючими написами, символами та ін.

Необхідно суворо дотримуватися правил носіння спецодягу. Для попередження небезпеки захоплення одягу і волосся працюючого обертовими механізмами верстата робочий одяг не повинен мати вільно розвіваючихся частин, рукава повинні щільно облягати руку і бути застебнутими на ґудзики, волосся слід прибирати під берет, або косинку. Кінці косинки повинні бути ретельно заправлені.

Джерело: Управління Держпраці

Матеріали до теми


Видача наряд-допуску для виконання робіт на висоті: дбаємо про безпеку
Порядок безпечного виконання робіт на висоті регламентовано Правилами охорони праці під час виконання робіт на висоті (далі – Правила). На ...
Про реалізацію прав працівників на безпечні умови праці
Систематичний і достовірний збір даних про стан охорони праці і травматизм на виробництві є об’єктивним підґрунтям для здійснення аналізу всіх ...